5 Ağustos 2009

Premier League'de Iki Transfer

Premier League'de yakindan takip ettigimiz, arka planda destekledigimiz 2 kulup var - Everton ve Aston Villa. Ikisi de eldeki malzemeden maksimum verimi alan, Ingiltere'nin buyuklerine kafa tutan, sahada ve saha disinda yaptiklari islerle gonlumuze uyan takimlar. Dun iki takim da gerekli noktalara kendi caplarinda onemli transferlere imza atinca, birseyler karalamak farz oldu. 


Isivcre futbolu son donemde ciddi bir atilim icerisinde. Ellerinde yuksek potansiyelli genc bir jenerasyon var. Ozellikle Philippe Senderos, Tranquillo Barnetta, ve Valon Behrami bizimle karsilastiklari playoff eslesmesinde ve akabinde oynanan Dunya Kupasi'nda gosterdikleri performans sebebiyle ayrica takip ettigim isimler. Bugune kadar aralarinda "buyuk" takimlarda oynayabilmis tek isim ise Philippe Senderos. Ozellikle havadan cok iyi ve gucuyle rakip forvetleri sindirebilen bir defans oyuncusu. Arsenal'de Wenger'in kanatlari altindaki 5 sezondan sonra 2008-09'u da Milan'da kiralik oynayarak gecirmisti. Blogdas sampi tarafindan "Baki Mercimek'in uzun boylusu" seklinde elestirilse de, benim gozumde her zaman yuksek kapasiteli bir oyuncu olmustur. Arsenal ve Milan'da tutunamamis olsa bile, genc yasinda o noktaya cikabilmis olmasi da bu gorusu destekler nitelikte. Bence Senderos'un en onemli problemi ozguven eksikligi. Bu yuzden O'nun, 3-4 adim ileri atmak icin once 1 adim geri atmasi gereken oyunculardan birisi oldugunu dusunuyorum. Bence oyun stili ve ortalikta hakkinda yapilan yorumlar yonunden bize en yakin kiyaslama Servet Cetin olacaktir. Everton'in sakin, sabirli atmosferinde, David Moyes yonetiminde bu sorunun ustesinden kisa surede gelebilecegine inaniyorum. Kendisi icin odenen £6M sozlesmesinin son senesine girdigi dusunulunce biraz yuksek gorulebilir, ancak maddi darlik sebebiyle her adimini dikkatli atmasi gereken Everton bu parayi gozden cikariyorsa bir bildikleri vardir. 

Mevcut kadro yapisi goz onunde bulunduruldugunda da -Lescott Manchester City'e satilmasa bile- Everton'in en az bir stoper almasi gerekiyordu. Gectigimiz sezon defansin ortasinda uclu bir rotasyon kullanmislar ve Jagielka sakatlanip sezonu kapatinca da buyuk sorun yasamislardi. Kaldi ki bu uc isimden iki tanesi (Lescott ve Jagielka) ayni zamanda sag bek, sol bek, ve on libero gibi mevkileri de yedekliyorlardi. O yuzden -Avrupa fiksturu ve kupalardaki iddia da dusunuldugunde- bu bolgeyi rahatlatacak 4. bir oyuncuya ihtiyac vardi kesinlikle. Bu yuzden bence Lescott satilirsa Moyes savunmaya en az bir transfer daha yapacaktir. 


Bahsedecegim ikinci transfer ise cok daha heyecan verici bir isim. Bilmeyenler icin kisaca tanitayim Fabian Delph'i. '89 dogumlu oyuncu Leeds United altyapisindan yetisme, ortasahada oynuyor, ve sol ayakli. As takima yukseldigi ikinci sezon olan 2008-09'da Championship'te 30'dan fazla mac oynadi, 6 gol atti, ve ayni zamanda sezonun karmasina secildi. Gectigimiz sezonun ortasinda kendsini Everton'in istedigine dair haberler ciktigindan beri, Moyes'in yeni bir alt lig kesfi olacagi dusuncesiyle takip ediyorum genc oyuncuyu. Canli macini seyredemesem de internette mac kayitlari, videolari, ve hakkinda yazilan makaleler bolca mevcut. Su ana kadar gorduklerim isiginda, cok iyi sutu olan, topla sahayi dikine katedebilen, saglam bir oyuncu oldugunu soyleyebilirim. 

Bu ozellikleri sayesinde, Fabian Delph'in Aston Villa'nin tam aradigi oyuncu oldugunu dusunuyorum. Gareth Barry'nin biraktigi boslugu ilk senesinde doldurmasi tabii ki mumkun degil. Ancak genc ve yerli oyunculardan kendisine saglam bir cekirdek kurmus olan Villa'da takimin onemli bir parcasi olacaktir kesinlikle. Bu transfer ayni zamanda burada daha once degindigim Martin O'Neill'in ekstra ortasaha/ikinci forvet ikilemine de etki edecektir. Burada tercih ne olursa olsun, odenecek olan £8M'luk bedel ile Irlandali'nin cok basarili isler yapmaya devam ettigini rahatlikla soyleyebilirim. Fabian Delph adina da dogru bir transfer oldugunu dusunuyorum. Adeta birer oyuncu degirmeni olan Tottenham ya da Manchester City'e gidecegine, plani, programi belli bir takima gitmis olmasi gayet iyi oldu kendisi icin. Aston Villa'da basarili olmasi icin her turlu imkan saglanmis durumda kendsine ve bundan sonrasi O'nun bu imkanlari nasil kullanacagina bagli. Ancak benim hissiyatim, Ingiltere futbolunun onemli bir yildiz adayi ile karsi karsiya oldugunu soyluyor. Bakalim, bekleyip gorecegiz.

2 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Alp ben senin kadar umutlu değilim Senderos'dan ama umarım senin dediğin gibi olur. Her ne kadar Moyes Lescott'u satmayacağız dese de bence City'nin paralarına dayanamayacaklar. En büyük korkum ise Yobo-Senderos'un yanyana oynaması; ikisini de pek sevemedim ben.

Gençleri bekleyeceğiz yine bu yıl, transferde pek sesi çıkmayacak gibi çünkü Everton'un.

Redman dedi ki...

Dur bakalim Turgay. Moyes dayaniyor anladigim kadariyla.

Yobo-Senderos haliyle biraz fazla kazma olacaktir :) Ancak Jagielka-Senderos gayet iyi bir ikili olabilir diye dusunuyorum.

Jo ve Senderos fiyat/performans bakimindan iyi eklemeler olacak bence. Acikcasi kadroda fazla bir eksikleri oldugunu da dusunmuyorum. Arteta, Jagielka, Yakubu sakatliktan donse 3 mukemmel transfer iste. Soyledigin gibi Gosling ve Rodwell de daha onemli roller oynayacktir bu sezon. Su an kadroya baktigimda belki sag beke ya da iki kanattan birine transfer yapilabilir diye dusunuyorum. Gerci olmasa bile kadrodaki oyuncularin versatilitesi sayesinde idare edilecektir durum.