27 Ağustos 2009

Rengimiz Belli Olsun - Premier League 2009-10

Bundesliga ve Lige 1 ile basladigimiz mini seriye Premier League ile devam ediyoruz. Ikimizin de Avrupa'da en yakindan takip ettigi lig olmasi acisinda EPL'in yeri bizim blog icin ayri.

Yeni sezon gectigimiz 2-3 seneye gore cok daha cekismeli gececege benziyor. Kadrosundan iki cok onemli fire vermis olan Manchester, oturmus kadrosuna ragmen iki senede 5. teknik direktoruyle calisiyor olmanin zorluklarini yasayacak olan Chelsea, Xabi Alonso'nun kaybiyla zayiflayan Liverpool, ve Arsene Wenger'in her gecen gun daha cok tecrube kazanan ama ayni zamanda her sene kadrosundan onemli birkac ismi yitirmesine alistigimiz Arsenal'i gercekten biz futbol sevdalilarina ozel bir sezon yasatabilirler. Peki biz kimleri destekliyoruz? Cevabi asagida..

Redman - Everton

Blogu iyi kotu takip edenler, ikimizin de arka planda Everton'i destekledigini biliyorlardir. David Moyes'in Maviler'i ligin geri kalanina kiyasla cok daha kisitli imkanlarla, ince elenip sik dokunarak kurulmus cok ozel bir ekip gercekten. Ama yeni sezona, gectigimiz sene gibi, yine sorunlu basladilar. Yapilan eklemeler kisitli. Manchester City'den Jo bir seneligine daha kiralandi, Valencia'li Ever Banega'nin da yine kiralanmasi icin son rotuslar yapiliyor. Lokomotiv'den £9M karsiliginda gelen Diniyar Biyaletdinov hakkinda cok net bilgi sahibi degilim. Oynadigi pozisyon itibariyle isabetli bir tercih oldugunu soyleyebilirim ama. Moyes'e Pienaar'i gerektigi zaman ortaya ya da saga kaydirma sansi taniyacak olmasi avantaj. Bunun disinda Amerika'nin alt liglerinden "ya tutarsa?" denerek kadroya katilmis iki isim var - tamamen kapali kutular. Joleon Lescott'un neredeyse bir aydir devam eden transfer bilmecesi de gectigimiz gun cozuldu sonunda. Moyes ligin en iyi savunmacilarindan birisi olan Lescott'i kaybetmeyi kabullendi ve ozellikle Everton gibi maddi olanaklari sinirli bir takim icin hic de yabana atilmayacak bir miktar -£24M- karsiliginda yildiz oyuncusunu Manchester City'e satti. Everton'in bu transfer oncesi yeni oyuncular icin ayirdigi butcenin £12M oldugunu ve bugun takimin iskeletini olusturan Howard, Jagielka, Arteta, Cahill, ve Yakubu beslisinin toplam maliyetinin £24M'un altinda oldugunu not edeyim. Tek sorun ise transfer doneminin sonuna gelinmis olunmasi. Bu sezonun nasil gelisecegini biraz da Moyes'in eline gecen bu sicak parayi nasil harcayacagi belirleyecek.

Sezon Everton adina sikintili baslamis olsa da bu takima sakatliklari suren Jagielka, Arteta, ve Yakubu gibi 3 cok onemli ismin eklenecegini unutmamak lazim. Rodwell ve Gosling gibi iki cok onemli genc oyuncunun da artacak rolleri dusunuldugunde gelecege umutla bakmak icin yeterli sebep olduguna inaniyorum. Ozellikle yukaridaki resimde gectigimiz hafta Sigma Olomouc'a attigi mukemmel golun arkadan cekimini gordugunuz Jack Rodwell'in 2-3 sene icinde Ingiltere'nin en onemli yildizlarindan bir tanesine donusmesi kimseyi sasirtmamali. Bunlari soylerken en onemli guvencem de Ada'da jenerasyonunun en parlak teknik direktoru olarak gosterilen David Moyes'in varligi. Iskocyali onceki senelerde yaptigi gibi, yine bir yolunu bulup eksikleri giderecek, Everton'a artik kendileriyle ozdeslestirdigimiz sert, savunmasi saglam, oyuncularin her mac 110%'larini sahaya koyduklari futbolu oynatacaktir. Bence Maviler icin ideal hedef ligi ilk 6'da bitirip kupalarin en az bir tanesinde onemli miktarda yol kat etmek olmali. Keza Manchester City ve Tottenham'in yaptiklari atilimdan sonra ilk 4'e girmelerinin cok da mumkun oldugunu dusunmuyorum.

Ama bizim icin fark etmez, Everton gonullerde sampi ne de olsa. 

Sampi - Arsenal

Kurban oldugum Arsene Wenger kendi takimini tutsa onu bile desteklerim. Yemeden icmeden kesip stad yaptiklari gibi surekli cari fazla vererek hala buyuklukten odun vermemelerine hayranim. Besiktas'in gelecegini ipotek ederek cifte kupa kazanmasindansa Arsenal gibi gelismeye acik 4. olmayi tercih ederim.

Arsenal gecen sene sakatliklar nedeniyle potansiyelini ortaya koyamadi. Su anda moda dizilis 4-3-3'e donme surecindeler. Son zamanlarda yaptiklari en pahali transfer coklayici forvet Arshavin'le delicilik ve hiz kazandilar. Ileri ucta Van Persie'nin yeri garanti. Surekliligi yok, rakip stoperleri dove dove kalenin icine sokmaz, ama cok ters hareketlerle bel suyu alir kendisi. Obur coklayici icin oldukca cesitli alternatifler var. Ornegin Eduardo bitirici, Walcott sprinter ve top surucu, Bendtner ise hava topu indirici. Everton'i sanslariyla beraber dagittiklari macta sag kanatta sandel hedefi tipinde bir forvet oynatmalari ilginc bir ayrintiydi. Benzerini David Moyes Fellaini'yi orta sahada oynatarak yapiyor. Bolgelerine ait olmayan fizikleriyle bu tip oyuncular (tabii top teknikleri yeterliyse) farklilik yaratabiliyor. Hatta bu akimdan esinlenip Batuhan'in forvet arkasi olarak devsirilmesini bile onermistim.

Neyse, Arsenal'e geri donelim. En zayif halka cok net bir sekilde kaleci. Ne zaman yumurtlayacagi belli degil. Onunde yeni transfer Vermaelen ve kaptanligi alinan Gallas oynuyor. Topu baktigi yere atabilen, nispeten cabuk oyuncular. Vidic veya Hyppia tarzi Tarzan'la duvar arasinda gidip gelen fizikleri yok ama kirilgan degiller. Beklerin depar ozelligi ve hucum katkisi Big 4'un diger elemanlariyla asik atacak durumda. Orta sahada Alex Song'un direnciyle Fabregas/Denilson'un yumusak bilekleri yeteri kadar sertlik saglayabilecek mi emin degilim, ama top kapildiginda kontraya cok cabuk cikilacagindan suphem yok. Arsenal'in biraz daha dirayetli olmasi gerektigini dusundugum tek konu yildizlasan oyuncularini kalmalari icin ikna edememeleri. Henry'yi anlayabiliyorum bebeleri beklemek istemedi, ama Adebayor'un beraber buyudugu yoldaslarini satmasini yadirgadim. Hedefleri dogrultusunda Adebayor'un bir sekilde (belki gonlu alinarak, belki kaptanlik verilerek, belki takimdaki en fazla kazanan oyuncu yaparak) tutulmasi taraftariydim. 20 kusur m papel kazandilar ama ustunde 30 m'luk emekleri vardir.

Ingiltere'de begendigim formatta yapilanan cok takim var aslinda. Ancak Arsenal'i ozellikle secisimin nedeni Liverpool'un sampiyonlugu satarcasina Xabi Alonso'ya yol vermesi ve Man Utd'in isin tadini kacirmasi. Chelsea'ye ise sahibinin karsiligi olmayan paralari nedeniyle bir antipatim var. Cok laf yalansiz, cok para haramsiz olmaz diye laf vardir. Bosuna soylenmemistir. TSYD kupasi seklinde gecen EPL'de model alinmasini istedigim pilot takim Arsenal oldugundan destekliyorum kendilerini. Buyuk ihtimalle ilk 10 hafta muthis baslayip sonra kadro darligindan cokerler ama olsun, gittigi yere kadar artik...

Begendigim formatta takim demisken biraz acmak lazim sanirim. Ornegin Wigan ve Stoke City gures takimlari farkindalar ki Joga Bonito'yu oturtana kadar ya kume duserler, ya da oturtma surecinde parlayan yildizlari kacar. Bu durumda 11 tane ortalama forma ebadi XXL olan azmani sahaya kafa derisi yuzmeye cikarmak ligde kalmanin, dolayisiyla EPL pastasindan bir parca koparmanin en kolay yolu. Yuksek konsantrasyonla topun arkasina gecip hormonlu forvetlerle kontratak yapmak, duran toplarda ceza sahasina dolusmak en mantiklisi. TSL'deki Anadolu takimlari da bu yone dogru kaymaya basladi zaten. Ornegin Ziya Dogan'in Ayman'i kaptan yaptigi takimi, Sivas'in gecen seneki direncli hali, Genclerbirligi'nin yeni sablonu bu yontemi kullanmaktalar. Futbolun icine ediyorlar ama sahip olduklari kaynaklari en efektif kullanmanin yolu budur. Aston Villa ve Everton gibi hocalariyla uzun sure calisan, istikrarli ve ustune koyarak ilerleyen takimlara saygim sonsuzdur. Ancak AV Barry'yi, Everton da Lescott'u satarak (ki ederleri veya daha fazlasina gittiler) erezyona ugradilar. Ozellikle Barry'nin satilmasi kanaatimce cok anlamsizdi, cunku onun takimda olmasi 4.'luk ile 5.'lik arasindaki farki yaratabilirdi. O zaman bonservis bedelini CL parasiyla cikarabilirdi.

Neticede Alex Ferguson hoca, Drogba forvet degil. Kolumu kesseler akyuvar ve alyuvar akar, o kadar Arsenal'liyim bu sene.

2 yorum:

Othello dedi ki...

@sampi:
Arsenalli olunmaz Arsenalli dogulur.

sampi dedi ki...

Kalecinin mantar oldugunu yazmayi unutmusum. Manchester'a maci verdi bugun kelek.