24 Nisan 2009

Maldini, Maldini, Kaka, Milan, Besiktas

Babamin sayisiz 'ata' sozunden bir tanesidir "Aslandan aslan, maymundan maymun dogar" sozu. "Armut dibine duser"in bizim aile versiyonudur. Nereden cikti diyeceksiniz? Milan'in 2007 Sampiyonlar Ligi sampiyonlugu sonrasi San Siro'daki kutlamalar sirasinda cekilen asagidaki videoyu YouTube'da gorunce yazasim geldi. Eminim onceden gormus olaniniz vardir, klibin yuklenme tarihi 2007 yazi ve bugune kadar neredeyse 1 milyon kisi tarafindan izlenmis cunku. Ben yine de gormeyenlerle paylasmak istedim.

Bu "yatarak kayarak mudahale"nin teknik analizini yapalim once :) O nasil bir zamanlama, nasil bir tekniktir yahu? Seedorf'un ayagindan tereyagindan kil ceker gibi almis topu bacak kadar cocuk. Tabii bu 5 yasindaki bacak kadar cocugun Paolo Maldini'nin oglu Daniel oldugunu belirteyim. Babasi Paolo'dan cok sey ogrenmis anlasilan.

Saka bir yana Milan gibi ancak 15 senede bir kaptan degistiren bir takimin bir sonraki jenerasyonda kaptani olabilir mi peki Daniel Maldini? Bunu konusmak icin tabii ki de cok erken; ancak "Aslandan aslan, maymundan maymun dogar" teorisi isiginda sansinin son derecek yuksek oldugunu dusunmemek elde degil. Baresi'nin 6 numarali formasi gibi baba Maldini'nin 3 numarali formasinin da Milan tarafindan emekli edilecegini ve ancak 3. nesil Maldini'nin A Takimda forma giymesi durumunda sahalara donecegini de not duseyim. Vefa sadece Milano'da bir semt degilmis demek ki.


AC Milan'i bu yonuyle takdir etmemek imkansiz gercekten. Geleneklerine, basarisinda emegi gecen insanlara bu kadar bagli, bu kadar saygi gosteren bir camia daha yok zaten dunyada. Takimdan ayrildiktan yillar sonra Ibrahim Ba'yi takima geri alip jubile yaptirmis olmalari bile basli basina yeterli aslina bakarsaniz. Su kadar senedir sadece Mehmet Ozdilek ile Tayfur Havutcu'ya kendilerine yakisir sekilde jubile yapabilmis bir takimin taraftari olarak kiskanmadan edemiyorum malesef.

Boyle bakinca Kaka'nin Manchester City'nin 15M Euro'luk teklifini kabul etmemesine de sasirmamak lazim. Soru su: Bir adam futbolcu ne ister? Cok para kazanmak ister (Kaka senede zaten 9M Euro aliyor su anda), basari ister (Milan, Real Madrid ile birlikte Avrupa'nin en cok basari kazanmis 2 takimindan bir tanesi), taraftarlarca sevilmek ister (Milan taraftarinin Kaka'ya gelen teklifin kabul edilmesi sonrasi Galliani'ye tepkisi ortada), sayginlik ister, istikrar ister, huzur ister (bunlari zaten yukarida acikladim). AC Milan bir futbolcunun bu hedeflerin hepsine birden ulasabilecegi cok az sayidaki kuluplerden bir tanesi. O yuzden Kaka'nin kalkip da Arap Seyhinin bir heves ile satin aldigi, Premier League kuruldugundan beri orta siralardan yukari gecememis Manchester City'e gitmemesi kadar mantikli birsey olamaz. Manchester City'de 15M Euro'ya oynayacagina Milan'da 9M Euro'ya oynar - ki bu baska bir noktadan bakildiginda son donemlerde surekli olarak maymun istahli, cocuklugunda futbol maci dahi seyretmemis, sohret pesindeki 'yatirimcilarin' istilasina ugrayan dunya futbolu icin cok ciddi bir umuttur.


Bu yuzden zaten Besiktas taraftari olarak biz, istiyoruz ki Serdar Kurtulus'lar, Serdar Ozkan'lar oynasin bol bol, Ibrahim Kas'lar elden kacirilmasin aptalca, Batuhan'lar harcanmasin kolay kolay. Futbolu biraktiginda guzel bir jubile yapilsin mesela Ibrahim Uzulmez'e. Ama haddimizi asiyoruz galiba. Topluluklar hak ettikleri sekilde yonetilirler sozune cok inanirim. Ancak bizim hakkimizin bu basimizdaki yonetim oldugunu kabullenemiyorum bir turlu. O yuzden 2010 benim icin son sans. Bu camia, sahip oldugu her degeri yerle bir etmis, kendisini herkese alay konusu haline getirmis bu basiretsiz adamlari bir kez daha secerse zaten, sizi bilmem ama ben yokum arkadas. Bunu da takim ligde iyi giderken soyluyorum ki soyledigimin sportif basariyla hicbir alakasi olmadigi daha iyi anlasilsin. Olur da sampiyon olursak ve Yildirim Demiroren de zamaninda Aziz Yildirim orneginde gordugumuz gibi 'efsane baskan' pozlarina girerse bunyem kaldirmayacak cunku.

Not: Yaziyi bu kadar ciddi bir sekilde bitirmeyi planlamamistim aslinda. "Daniel Maldini ileride buyuk topcu olur" ayarinda birseyler karalayip kapatacaktim mevzuyu. Ancak oturup da Italyanlarin neler basardigini bir kez daha dusununce basimizdaki bu yonetime olan sinirim yine artti malesef.

4 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Beşiktaş'ın ilk kaptanı Delgado, ikincisi Nobre. Bu oyuncular bunu hakediyor veya haketmiyordan söz etmiyorum kesinlikle. Ama örnek Maldini olunca... Peşinden zaten Gerard örneği gelir, liste uzar gider.

Şampiyon olduğumuz takdirde Demirören rüzgarı arkasına fena alır. Bunu düşününce şampiyonluk öyle güzel bir kelime olmaktan çıkıyor. Ve bizleri bu ruh haline iten sebepler hiç tartışılmıyor.

Ege

stalker dedi ki...

beşiktaşın idare edilmesiyle ilgili bir şey yazmaya başlayınca otomatikman böyle yazı sonları oluyor.

milan, başındaki görgüsüz berlusconiye ve çakal gallianiye rağmen, geleneğini kurumsallaştırmış olması sayesinde büyük saygıyı hak ediyor gerçekten. ibrahim ba mevzusunu duymamıştım, sürpriz oldu. ba çaykur rizede de oynamıştı yanlış hatırlamıyorsam. en basit oyuncuya bu değeri vermeleri, milan formasını çok kısa bir süre olsa da giymesini böyle onurlandırmaları çok hoşuma gitti.

Redman dedi ki...

@Ege

Yillardir kacan sampiyonluklara dahi dogru duzgun uzulemiyorum bu adamlar yuzunden. Belki utanirlar da giderler artik diyerek olumlu tarafina bakmaya calisiyorum. Ancak gorduk ki utanip da gidecekleri yok; o yuzden sampiyon olsunlar da en azindan belki yonetim adam gibi birilerine cazip gelir de taliplisi cikar diyorum simdilerde.

@stalker

Biz en iyisi ona Besiktasin idare edilememesi diyelim. Korkuyorum hala bu sezonu da bir sekilde batiracaklar diye. 6. haftada antrenor kovdular olmadi, o yuzden Demiroren'in sapkadan tavsan cikarmasi gerek bu saatten sonra ama bunu yapabilecek kapasitede oldugunu da malesef biliyoruz.

bakış aşısı dedi ki...

Bu videoyu bizim bazı stoperlere seyrettirmek lazım. Bırakın baba Maldini'yi oğlundan bile öğrenecek çok şeyi var onların. :]