30 Nisan 2009

Manchester United - Arsenal: 1-0

12 senelik muthis rekabette Arsene Wenger ile Alex Ferguson'un ilk defa karsilasmis olmalari gercekten enteresan. Old Trafford'daki macta gulen ustun futboluyla Ferguson'un Manchester United'i oldu. 1-0'in rovansi onumuzdeki hafta Emirates'ta oynanacak.


Yer: Old Trafford
Tarih: 29 Nisan 2009
Manchester United: Van Der Sar, O'Shea, Ferdinand (88' Evans), Vidic, Evra, Carrick, Fletcher, Anderson (67' Berbatov), Cristiano Ronaldo, Rooney, Tevez (67' Berbatov)
Arsenal: Almunia, Sagna, Toure, Silvestre, Gibbs, Song, Nasri, Fabregas, Walcott (71' Bendtner), Diaby, Adebayor (83' Eduardo)


Evsahibi Manchester United maca ideale yakin kadrosuyla basladi. Ortasahada son haftalarin formda ismi Anderson, Ferguson'un favorisi Carrick, ve buyuk maclarin degismezi Fletcher dinamik bir uclu olusturmustu. Bu uclunun onunde de gecen sene duble yapan takimin ileri uclusu Rooney, Cristiano Ronaldo, ve ortalarinda Tevez vardi. Cok kompakt bir yapi olusturan bu altili gercekten iyi bir mac cikardi. Savunmada klasik uclunun (Ferdinand - Vidic - Evra) sag bekte Rafael'in mi yoksa O'Shea'nin mi oynayacagi soru isaretiydi. Ferguson'un tercihi stoper ozellikli O'Shea'den yana oldu. Savunmanin kanatlarinda klasik ofansif bekler yerine stoper ozellikli beklerin kullaniminin getiri ve goturulerinden daha once burada bahsetmistim. Stoper beklerin savunmada oynadiklari dengeleyici rol ve duran toplardaki etkileri takima buyuk fayda saglar iken ofansif beklerin ortasahaya ve hucuma yaptiklari katki da onlarin en onemli avantajlari. Peki mac basinda kim bilebilirdi O'Shea tercihinin belki de Sampiyonlar Ligi Yari Finali'nin kaderini belirleyecegini? Buna asagida deyinecegim ama attigi gol ve oynadigi oyunla Ivanovic'in Liverpool-Chelsea macindaki rolunu adeta kopyaladigini soyleyebilirim O'Shea'nin.

Arsenal'de ise bugune kadar gormedigimiz bir dizilis vardi sahada. Mactan once kadrolara baktigimda Arshavin ve Van Persie'nin yoklugunda Nasri'nin sol tarafta oynayacagini dusunerek gayet normal bulmustum Arsenal'in dizilisini. Ancak mac baslayinca gorduk ki Diaby ortasahada Song'un yaninda degil sol kanatta gorevlendirilmisti ve onun yerine gobekte Nasri oynuyordu. Sanirim sol bek Gibbs ve sol stoper Silvestre'nin yetersizlikleri sebebiyle bu kanadi guclendirmek adina boyle bir secim yapmisti Wenger. Her ne kadar Nasri ortasahada siritmadiysa da Diaby'nin sol tarafta oynamasi o bolgeyi kapatmaya yetmedi ve United ozellikle macin ilk bolumunde o bolgeden cok tehlikeli ataklar gelistirdi.

Ilk yari boyunca macin Manchester United'in sag, Arsenal'in sol kanadinda oynandigini soylersek hata yapmis olmayiz diye dusunuyorum. Ters taraftaki hucumcular Rooney ile Walcott'a gelen top sayisi bir elin parmaklarini gecmez herhalde. Yukarida da degindigim gibi Arsenal savunmasinin zayif karni Silvestre - Gibbs ikilisinin bulundugu sol tarafiydi. Manchester'in da bu aciktan yararlanmayi planladigi macin ilk dakikasinda belli oldu. Cristiano Ronaldo o bolgede rakibi cok mesgul etti ve toplu, topsuz surekli ortaya kat etti. Onun Gibbs'i tasiyarak bosalttigi bolgeye de basta orta uclunun saginda oynayan Fletcher olmak uzere United'li oyuncular israrli bir sekilde devre boyunca girdiler. Bu noktada kendi kendime "Oyun plani buysa O'Shea yerine o kanatta cok daha etkili olabilecek Rafael neden tercih edilmedi?" diye sordum ki cevabi almam cok da uzun surmedi. O'Shea 17. dakikada once kanattan tasidigi topa yaptigi orta ile Tevez'i pozisyona soktu, sonra da buradan olusan kornerde golu yaparak gorevini fazlasiyla yerine getirdi. Golden sonra da mac United baskisinda ayni bolgede devam etti.


United'da ozellikle Tevez ve Anderson ilk yarinin yildizlariydi. Anderson kac tane 50-50%'lik top kazandi sayamadim, deyim yerindeyse tam bir pitbull'du ortasahada. Tevez de cok hareketliydi ve gezerek Arsenal savunmasina zor anlar yasatti. Manchester o varken baska, Berbatov varken bambaska bir takim oluyor. Ferguson'un cilgin cocuklari Rooney ve Ronaldo da en azindan rakip bekleri oyuna cikarmayarak gorevlerini yerine getirdiler. Londra temsilcisinde ise Fabregas'in kotu oyununun etkisiyle ortasahadaki mucadele kaybedilince hucumda alistigimiz pas organizasyonlarini goremedik. Macin oyuncusunun Arsenal kalecisi Almunia secilmis olmasi yeteri kadar aciklayici zaten.


Ikinci devrenin basi da ilk devreden farksizdi. United yine oyuna hakim oluyor, bu sefer Rooney'in oldugu sol tarafi biraz daha fazla kullaniyordu. Ancak 1-0 sebebiyle daha temkinliydi Ferguson'un takimi. Oyunun bu rolantideki halini degistiren mudahale ise beklendigi uzere Wenger'den degil 67. dakikada Ferguson'dan geldi. Iskoc teknik adam sahanin en iyileri Anderson ve Tevez'i cikarip Giggs ile Berbatov'u oyuna aldiginda itiraf etmeliyim ki ilk basta yadirgadim. Ancak artik hedef maclarda klasiklesmis olan (bkz. Porto - Manchester United: 0-1) Cristiano Ronaldo'nun en ucta oynadigi kompakt 4-5-1'e dondugunu gorunce ne yapmak istedigini anladim. Bu dizilis Ferguson'un "Mac 3 gun oynansa gol yemem, ilerideki yildizlarimdan bir tanesi de bir sekilde gol bulur" dizilisi. Nitekim o dakikaya kadar taktiksel gorevini yerine getirmesine ragmen istediklerini tam olarak yapamamis olan Ronaldo, forvete gectigi anda cektigi insanustu sutla Ferguson'u hakli cikariyordu. Bu degisiklik oyunu bir 10 dakika hareketlendirdiyse de iki takimin da 1-0'a razi hali daha iyi bir ikinci yari izlememizi engelledi. Sonrada oyuna giren Bendtner ve Eduardo da etkili olamayinca mac O'Shea'nin tek goluyle sona erdi.


Bir cift soz de macin hakemi icin etmek istiyorum. Claus Bo Larsen benim son donemde seyrettigim en basarili hakem performanslarindan bir tanesini sergiledi. Aklimda kalan yanlis karari olmadigi gibi cok az duduk calarak macin seyrine etki etmeyisi takdire degerdi. Gectigimiz gun Ingiliz Profesyonel Futbolcular Birligi tarafindan Yilin Futbolcusu secilmis olan Giggs'in bu mac ile United kariyerinde 800 barajina ulastigini da not duseyim.

Son olarak da bir ozelestiri. Manchester'in bundan yaklasik bir ay once yasadigi alisik olmadigimiz form dusuklugu sebebiyle bu blogda Sampiyonlar Ligi'nde final oynayacaklarini dusunmedigimi soylemistim. Savunmalarini hala tam olarak toparlayamamis olsalar da bu halleriyle bile Avrupa'nin diger takimlarindan en az bir gomlek daha ustun olduklari ortada. Ferguson ve ogrencilerini kafamda elemeden once biraz daha dusunmeliymisim kesinlikle.

Emirates'te bu kadar tek tarafli bir mac olmayacaktir ancak yine de Arsenal'in tur sansini cok yuksek gormuyorum. Ama kesin konusmamakta da fayda var az yukarida goruldugu gibi.

Manchester United - Arsenal (1-0)
17' O'Shea (1-0)

Hiç yorum yok: