19 Nisan 2009

NBA Playoff 1. Tur - Bati Konferansi

Los Angeles Lakers – Utah Jazz
Butun sezon sakatliklarla ugrasan Jazz, kagit uzerinde tam kadro olsa da gecen sezonun finalisti Lakers’i zorlayacak duzeyde degil. Jerry Sloan da boyle dusunmus olacak ki gecenlerde takimini ateslemek ve belki de Kobe ve arkadaslarini rehavete dusurmek icin “Lakers bizi citir citir yer” manasina gelen aciklamalar yapti. Tabii ki ‘Zen Master’ Phil Jackson bu Benitez tarzi akil oyunlarinin takimini etkilemesine izin verecek biri degil; Utah’in bu aciklamaya nasil cevap verecegini ise seri basladiginda gorecegiz.
Lakers’in bu seriye baktigimizda iki onemli avantaji var. Ilki Jazz’in artik kroniklesen sutor gard savunma problemi. Onceki sezonlarda bu hep o bolgede iyi bir savunmacilari olmamasina baglaniyordu. Ancak su anda ilk 5 baslayan Ronnie Brewer ortalamanin uzerinde bir savunmaci olmasina ragmen problemleri devam ediyor – bu da sorunun sistemsel olabilecegini dusunduruyor bana. Lakers’in ikinci onemli avantaji ise Derek Fisher’in Utah’da iki sezon beraber oynadigi, hatta mentorluk ettigi Deron Williams’i herkesten iyi tanidigi icin cok iyi savunabiliyor olmasi.
Gasol’un hareketli uzunlar onunde savunma zaafi yasayan Utah pota alti karsisinda cok iyi bir seri cikaracagini dusunuyorum. Keza Utah’da sezon sonunda buyuk ihtimalle sozlesmesindeki serbest kalma opsiyonunu kullanacak olan Boozer’in iyi istatistikler tutturmasi muhtemel. Merakla bekledigim ise sakatliktan donen Andrew Bynum’un gosterecegi performans. Normal sezonun sonuna dogru gayet iyi gozukmustu sahada ancak playoff sertligi cok baska tabii ki.
Tahmin: 4-1 Los Angeles Lakers

Denver Nuggets – New Orleans Hornets
Chauncey Billups onderliginde bu sezonun guzel hikayelerinden birisine imza atan Denver benzer bir basariyi gecen sezon yakalamis New Orleans karsisinda saha avantaji ile bir adim onde. Tabiri caizse oyunkurucularin savasi olacak. Billups bu seviyede belki de Jason Kidd ile birlikte NBA’in en tecrubeli oyunkurucusu. Chris Paul ise hakikaten bu dunyaya ait degilmis gibi oynamaya devam ediyor bu sezon. Yine de onu yavaslatacaksa ancak ‘Mr. Big Shot’ Chauncey Billups yavaslatir. Ben bu eslesmeden net bir galip cikmayacagini, bu yuzden de Denver adina Carmelo ve Nene’nin performanslarinin, Hornets icin ise rol oyuncularinin (Posey, Stojakovic, Chandler) yapacagi katkinin belirleyici olacagini dusunuyorum. Her zaman iyi bir savunmaci olmus olan Kenyon Martin’in David West ile mucadelesini merakla bekliyorum, ayni sey Chandler-Nene eslesmesi icin de gecerli. Ilk turda bir 7. mac seyredeceksek bence en yuksek sans bu seride.
Tahmin: 4-3 Denver Nuggets









San Antonio Spurs – Dallas Mavericks
Ginobili’nin eksikligine ragmen biraz da gonul torpiliyle Spurs bu seride benim favorim. Her zaman mukemmel bir playoff takimi olmus olan San Antonio, buyuk sahnede performansi hep bir iki kademe dusmus olan Nowitzki onderligindeki Dallas’a karsi avantajli. Sezon sonuna dogru yasadigi sakatliklari iyi kotu atlattigi yonunde haberler okudugum Duncan yine cok iyi bir performans sergileyecektir. Onemli olan karsimizda nasil bir Tony Parker bulacagimiz. O kotu bir oyun sergilerse Spurs’un bunu telafi edebilecek alternatifleri yok malesef bu sezon. Sezon sonunu iyi getiren Dallas’ta ise Nowitzki’nin performansinin ne derece dusecegi ve kalitesine kiyasla cok kotu bir sezon gecirmis olan Josh Howard’in oynayacigi oyun belirleyici olacaktir. Bowen’in yaslanip elini etegini bu islerden cekmesi ve Ginobili’nin sakatligi sebebiyle Jason Terry’nin iyi bir seri cikaracagini tahmin ediyorum.
Tahmin: 4-2 San Antonio Spurs








Portland Trailblazers – Houston Rockets
Burada sezon degerlendirmesi yaparken Houston Rockets’in yakaladigi havayi ve playoff basketboluna yatkin yeni sistemlerini ovmus, Portland Trailblazers’in ise genc kadrosu sebebiyle bu sezon cok iyi yerlere gelememesinin surpriz olmayacagini soylemistim. Bu dogrultuda bu serideki favorim Houston Rockets. Hatta bir adim daha ileri giderek Bati playofflari boyunca Lakers’i en fazla zorlayacak takimin Rockets olacagini dusundugumu soyleyeyim.
Brandon Roy-Ron Artest eslesmesi ve Przybilla/Oden tandeminin Yao Ming karsisinda gosterecegi performans onemli rol oynayacak bu seride.
Houston benim gozumde acik favori olsa da Portland iyi ic saha performansi sebebiyle en az 2 mac alacaktir.
Tahmin: 4-2 Houston Rockets









Bati Konferansi sezon sonu degerlendirmesi icin: NBA'de Normal Sezonun Ardindan – Bati Konferansi
Dogu Konferansi ilk tur eslesme tahminleri icin: NBA Playoff 1. Tur – Dogu Konferansi

Not: Yaziyi dunku Spurs-Mavericks ve Trailblazers-Rockets maclarindan once yazmis ancak resim aramaya usendigim icin siteye koymamistim. Dun alinan sonuclara ragmen (bkz. Spurs maglubiyeti) post’u degistirmeden yayinliyorum.

Hiç yorum yok: