16 Nisan 2009

Porto - Manchester United: 0-1


Dragao yikildi. Porto, yillardir kalesi olarak bilinen, deplasmana gelen takimlarin korkulu ruyasi Dragao'da Manchester United'a 1-0 yenilerek Sampiyonlar Ligi'ne veda etti.

Yer: Estadio Do Dragao
Tarih: 15 Nisan 2009
Porto: Helton, Sapunaru (80' Tomas Costa), Bruno Alves, Rolando, Cissokho, Fernando, Meirelles, Lucho Gonzalez (31' Mariano Gonzalez), Cristian Rodriguez (64' Farias), Hulk, Lisandro Lopez
Manchester United: Van Der Sar, O'Shea, Vidic, Ferdinand, Evra, Carrick, Anderson (78' Scholes), Rooney, Berbatov (68' Nani), Giggs, Cristiano Ronaldo

Porto ilk mactaki kadrosunu bozmadan, Manchester United ise ideale yakin 11'ini kullanmasina ragmen Ferguson'un onemli deplasmanlar icin arka cebinde sakladigi, Cristiano Ronaldo'nun tek forvet oynadigi duzenle cikti sahaya. Ilk kez Barcelona karsisinda gecen sene sahit oldugumuz, daha sonra birkac defa daha kullandigi bu diziliste Ferguson Cristiano Ronaldo'yu diger 10 oyuncunun onunde santrafor olarak kullaniyor. Arkasina da Rooney, Tevez, Berbatov, Giggs, ve Park'tan 3 tanesini yerlestireriyor ve 4'lu savunmasinin onunu iki oyuncu ile kapatiyor. Anlayabildigim kadariyla bu taktigin ana amaci Ronaldo'nun suratii kullanarak rakip savunmalarin arkada birakacagi alanlardan yararlanmak, ayni zamanda da ortasahasini pres gucu yuksek oyuncularla destekleyip rakibe on alanda baski kurmak ve bu yolla onlari Manchester kalesine yaklastirmamak. Ozellikle gectigimiz yil Camp Nou'da Barcelona karsisinda cok etkili olmustu bu oyun tarzi. Bugun Cristiano Ronaldo o golu atmasa ne olurdu kestirmek imkansiz tabii ki, ancak neticeye bakarak bir kritik deplasmanda daha ise yaradigini rahatlikla soyleyebiliriz. Cristiano Ronaldo'nun golu demisken... O nedir oyle yahu? Resmen Helton'un ekmegiyle oynadi CR7. 35 metreden cok guzel bir goldu. Izleyememis olanlara kesinlikle tavsiye ediyorum.

6. dakikada Manchester United golu bulduktan sonra tabii ki macin tum kurgusu degisti, yapilmis hesaplar cope gitti. Belki de ilk macta oynadigi harika deplasman futboluna kaldigi yerden devam etmeyi planlamis olan Porto, kendisini gol atmasi gereken taraf olarak buldu, ancak bence en onemli oyunculari olan Lucho Gonzalez'in sakatliginin da etkisiyle duran toplar disinda etkili olamadilar. United da savunmasini onde kurup, cok top dolastirarak oyunu orta alanda sikistirmayi basarinca zevksiz bir mac oldu 'guzel' futbol bekleyenler acisindan.

Fernando ve Meirelles yine cok iyi mac cikardilar ve United'i oyunu devamli kanatlara yaymaya mecbur ettiler. Bu da dogal olarak 'forvet arkasi' oynayan Berbatov'un etkisini azaltirken, Rooney ve Giggs'in topla daha cok oynamasina yol acti. United'in sansi bu ikilinin de iyi gunlerinde olmasiydi. Ozellikle Rooney'yi genelde oldugu gibi cok begendim. Ayrica Anderson da son donemlerde yumusamaya basladigini dusundugum United ortasahasina belirli bir sertlik ve dinamizm kazandirdi. Hafta sonu Everton karsisinda da oynar buyuk ihtimalle.

Ilk macta cok etkili gorunen Lisandro Lopez ve Hulk ikilisi bu macta ideale yakin Manchester United defansi karsisinda yoklari oynadi. Ozellikle Hulk yine cok calismasina ragmen cok top ezerek ve kritik bolgede yanlis kararlar vererek sahanin kotuleri arasinda yer aldi. Kendisini birkac mac daha izlemem lazim net bir karara varabilmek icin. Gecen mac Porto'nun Rooney'si oldugunu dusunmustum bu macta cizdigi goruntu daha cok bizim Gokdeniz'in fizikli hali gibiydi.

Neticede Ferguson'un cocuklari tur atladi ve Arsenal ile eslestiler. Arsenal son donemde sakat oyuncularinin da donusuyle cok formda ve cekismeli bir seri bizi bekliyor.


Macla ilgili 2 ufak anektod:

1. Porto Teknik Direktoru Jesualdo Ferreira'yi goren oldu mu bilemiyorum. Ancak Atletico Madrid macinda hakeme soyledigi bir soz yuzunden ceza alan teknik adamin maca da gelmedigi yonunde birseyler soyledi ESPN'in yorumcusu. Ben de stadda olsa kameraler bir kere uzerine odaklanirdi diye dusunuyorum. Evden seyredip telefonla taktik vermis ise cok ama cok sasiririm.

2. Sampiyonlar Ligi'nde 2 sezondur hicbir Ingiliz takiminin Ingiliz olmayan bir ekip tarafindan elenmedigini biliyor muydunuz? Bir baska deyisle Ingiliz takimlari sadece Ingiliz takimlarina elenmis 2006-07 Milan-Liverpool finalinden beri. Gercekten ilginc bir durum. Bu pencereden bakinca Barcelona'nin isi biraz daha zor gozukmeye basladi gozume.

Porto - Manchester United: 0-1
6' Cristiano Ronaldo (0-1)

Hiç yorum yok: