10 Ağustos 2009

Rengimiz Belli Olsun - Bundesliga 2009-10

Bizim icin Avrupa furbolunu takip etmenin belki de en buyuk keyfi mucadele eden takimlarla aramizda pek bir gonul bagi olmadigi icin, renklere bakmadan, dogru isler yapan takimlari destekleyebiliyor olusumuz. Aklimizda bununla yeni sezonun icin ufak bir yazi dizisi hazirlayalim dedik. Avrupa’da onemli ligler basladikca, bu sene icin hangi takimi destekledigimizi buradan sebepleriyle beraber sizlerle paylasacagiz. Bu yazilar “Ingiltere Ligi’nde bilmem kim sampiyon olur, cunku…” formatinda olmayacak. Bundan ziyade gonlumuzden gecen, arka planda destekledigimiz takimlar hakkinda ufak tefek seyler yazip, deyim yerindeyse rengimizi belli edecegiz.

Bu hafta Turkcell Super Lig ile beraber iki onemli lig daha – Bundesliga ve Ligue 1 – start aldi. Bir lig/bir yazi parolasiyla ilk postu Bundesliga’ya ayiriyoruz…

Redman – Hoffenheim

Almanya’da Bayern Munih’in karsisinda en saglam kim duracaksa onu tutmusumdur seneler boyunca. Keza Bavyeralilar’in ikinci yarinin basinda kopup gittigi hicbir Bundesliga bana keyif vermemistir. Bu anlamda gectigimiz sezon Wolfsburg’un basardigi isi cok takdir ediyorum. Basarinin arkasindaki beyin olan Felix Magath’i Schalke’ye kaptirmis olmalarina ragmen. hem Dzeko-Grafite-Misimovic uclusunu korumus olmalari, hem de Armin Veh gibi, Magath’in gecen sezon Wolfsburg ile basarmis oldugu isi bundan 3 sezon once imkanlari cok daha dar olan Stuttgart ile basarmis olan, onemli bir ismi goreve getirmis olmalari sebebiyle bu sene de cok can yakacaklar. Keza Olic’i kaybetmis olmalarina ragmen iyi transferlere imza atan (Elia, Berg, Ze Roberto, Rozenhal) Hamburg’un da iyi isler yapacagini dusunuyorum. Magath faktoruyle bundan onceki sezonlarda hep beklentilerin altinda kalmis olan Schalke de bir baska sampiyonluk adayi. Ancak tum bu isimler arasindan benim gonlumu celmis olan takim Hoffenheim. Daha once bu satirlardan Hoffenheim Projesi’ne deginmistik. Gercekten cok heyecan verici, genc, dinamik, tas gibi bir takim Mavi-Beyazlilar. Hem sahaya koyduklari futbol hosuma gidiyor hem de bu utopik projenin basarili oldugunu gormek istiyorum. Aslinda sadece gecen sezon 18 golle rekora giderken devre arasinda sanssiz bir sakatlikla sezonu kapatmak zorunda kalan Ibisevic icin bile desteklenir bence Hoffenheim. Sezona Simunic gibi onemli bir transferle basliyorlar. Bir yas daha olgun olan takima eklenen Hirvat oyuncu, gectigimiz sezon elege donen takim savunmasini toparlayacaktir diye dusunuyorum. Simunic’in yani sira, Bundesliga’ya dondukten sonra ilk tam sezonunu gecirecek olan Timo Hildebrand da Dunya Kupasi motivasyonuyla basarili bir sezon gecirirse Hoffenheim’in oyunu baska bir boyut kazanacaktir.
Ibisevic disinda Demba Ba, Chinedu Obasi, Carlos Eduardo, ve Andreas Beck dikkat edilmesi gereken diger isimler.

Sampi – Wolfsburg

Bayern Munih'ten tiksiniyorum. Gelenegine sahip cikan ve yetistirdigi insanlarin kendini gelistirip makam edinmesini saglayan yapilari nedeniyle normal sartlarda takdir etmem gereken bir takim. Ama ne zaman alttan isik veren, "ha oldu, ha olacak" denen takim gelirse cimbizla yildizlarini cekip icini bosaltiyorlar. Ballack – Ze Roberto – Lucio transferleriyle ile CL finalisti Leverkusen'i 2. lige dusurmedikleri kaldi bir tek. Ustelik aldiklari oyunculari cogunlukla belese getiriyorlar. Olic bana gore Avrupa'nin en iyi 5 forvetinden biridir. Hamburg'a attiklari calimi Yusuf Simsek Doga'ya atmamistir.

Yapilanmalariyla bekledigimden cok daha cabuk basariya ulasan Wolfsburg'a saygim sonsuz. Ondan ote, gonlumde de saglam bir yer edindiler. Hayrani oldugum Felix Magath'la 2 sene icinde inanilmaz bir ivmeyle zirveye yerlestiler (Magath'la ilgili Borges'in yazisini tavsiye ediyorum). Felixcan'i Bayern Stuttgart'tan calmisti, aynen Hitzfeld'i Dordtmund'dan caldiklari gibi. Okuduguma gore Magath'in sert antrenmanlari Grafite'yi sezon oncesi kampta bayiltmis. Helal olsun, siyahi bir insani fiziksel eforla sindirmek her babayigidin harci degil. Magath'in omurgasizlik yapip Schalke'nin yolunu tutmasiyla Wolfsburg'a olan sempatim daha da artti. Cunku hoca gitti yandik bittik demek yerine kadrolarini muhafaza edip Bundesliga'da is yapmis ve onu acik Armin Veh'le anlastilar. Bir insan kendi yetistirip meyve vermesini zevkle seyrettigi bir takimi nasil terkeder anlamiyorum (Juande Ramos mesela). Yine de lafim yok Magath'a, bir bildigi vardir. Neticede isci sehri Wolfsburg'un sanayi devi destekli mali yapilanmasi ve planlama basarisiyla daha da ileri gitmesini istiyorum gonulden.

Wolfsburg sampi, birinci kim bilmiyorum.

17 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben de her zaman yanında olduğum Skibbe'nin takımını (dur ya olmadı yanlış anlaşılmaya sebep olmayalım)Eintracht Frankfurt'u destekliyorum diyeyim de kimse üzülmesin :))

sampi dedi ki...

Skibbe bence uzerinde durulmasi gereken bir teknik adam, guzel soyledin. Umarim 5 sene falan kalir da elinde yogurulan takim ilk 3'u zorlayacak kivama gelir. Ayni sekilde Veh ve Magath sozlesmelerinin sonunu getirip davalarini satmazlarsa Bayern'e istikrarli bir sekilde kafa tutacak seviyeye cikarlar.

Redman dedi ki...

cNr'den Aysel Gurelvari aciklamalar :)

QuaresmA dedi ki...

hayır madem ze roberto, ballack ve lucio'yu alıyorsun; onların yanında bir de yıldıray'ı alsan ne olurdu be bayern ?

sampi dedi ki...

Aysel Gurel esprisini anlamadim delikanli adam Caner de Yildiray isine benim de aklim ermedi. Leverkusen'e yapilan cok buyuk ayip, resmen baligin kilcigini ceker gibi takimin iskeletini siyiriverdiler.

Ne zaman sampiyon olmayi canlari cekse transfer rekoru kirip satin aliyorlar yuvarlak tepsiyi. Sokarim ben oyle sampiyonluga. CL'de Barca bunlari tokat manyagi yaptiginda icimin yaglari eridi. Munih deplasmanina ligi dusunerek yedeklerle cikarak gazini aldilar Bayern'in.

Redman dedi ki...

TeleVole zamaninda Aysel Gurel, "Hangi takimi tutuyorsunuz?" diye soran muhabire, "Ben kocamin takimlarini tutuyorum" demisti :)

cNr'nin Skibbe'nin takimini degil de Eintracht Frankfurt'u tutuyorum demesinin sebebi de o.

sampi dedi ki...

Aysel Gurel'in bence kendi takimlari da vardir, zira travestiye benziyor.

Unknown dedi ki...

Neler kaynamış burda ben uğramayalı:)Artık ona bile benzemio toprak oldu zira :)Zira mı? zira ne ki ?

Redman dedi ki...

Ulan Sampi, olunun arkasindan da... Tovbe...

Redman dedi ki...

Bu arada Sampi gecen sezonki Barcelona eslesmesinden bahsetmis.

Ilk mactan sonra Van Bommel'e "tur atlama sansiniz var mi?" diye sorduklarinda cevabi "Almanya'ya 7 kisiyle gelirlerse bir sansimiz olur" olmustu.

Dogru soze ne denir?.

Unknown dedi ki...

Bu yıl da işleri zor Hoffenheim maçında gördüğüm kadarıyla.Van Gaal'i ben Bayern için bir şans olarak görüyordum ama bu dar baklava orta sahası Pranjic ve Lahm'ın üzerine çok yük bindiricek.Oyunu kanatlara açmada büyük sıkıntı var.Pek olumlu bir görüntü vermedi bu maç bana Bayern adına.

Redman dedi ki...

cNr,

Bence Bayern'in gelecegini Ribery ile ilgili verecekleri karar belirleyecek. Eger takimdan gonderirlerse, bahsettigin sikinti ileride bir soruna donusebilir. Ancak Ribery takimda kalir da oynamaya baslarsa, Olic'in de kanatlara cok deplase olan tarzi sayesinde oyunu kenarlara acma konusunda cok sorun yasayacaklarini sanmiyorum.

stalker dedi ki...

sampi, aysel gürelle ayşen grudayı karıştırmış gibi geldi bana :)

alamanya hususunda özel bir tercihim yok. sadece gıpta ile baktığım st pauliyi ve st paulili travestilerin takımlarını tutuyorum :P

bayern hegemonyasını delen takımları o sene için seviyorum. kim demişti hatırlamıyorum, doğru demiş: almanyada bayern dışındaki takımlar 7-8 senede bir (sene sayısını attım, 5 de olablir, 10 da) şampiyon olablirler, çünkü diğerlerinin sadece bayern kötü olduğunda şansları vardır. (rezil bi cümle kurdum kusura bakmayın, uykusuzluktan.)

bu yıl aradan kimse fırlayamayacak gibi. 30 gomeze, 10 pranyiçe, 10 da timoşçuka bayıldılar bildiğim kadarıyla. satılan sadece podolski. van gaalle de götürürler işi. hofınhaym maçını çifte okeye dönerken göz ucuyla izleyen stalker kahvehaneden bildirdi.

Redman dedi ki...

Stalker, ne ictin? Soyle biz de icelim! :)

stalker dedi ki...

arada olur ööle :)

Unknown dedi ki...

Kahvehaneden bildirdiğine göre sigara da yasak içki de yok çayla kafa bulanı görmediyseniz görün derim :)

stalker dedi ki...

kahvehane metafordu, tabii ne kadar olmus o kafayla bilmem, ama hani oyle adamlar vardir ya, o kadar para verdi, sunu getirdi, birakmazlar abi kimseye sampiyonlugu diyen, kahve mastirli abiler.. o mealdeydi..

ayrica bu bahsi kapatalim artik :) karisik cappy ile votka karisti mi mide illaki dolmak istiyor :P