6 Nisan 2009

Imam Osurursa Cemaat Sicar


Biraz argo kacti belki ama benim en cok sevdigim laflardan biridir bu.

Ridvan Dilmen'in dun aksam NTV'de soylediklerini duymayan/okumayan kalmamistir eminim. Dilmen, Batuhan'in Cumartesi gecesi kamptan kacip saat 04:00'e kadar Kurucesme'deki bir barda eglendigi yonundeki istihbaratini paylasti izleyenlerle - ki Vatan dahil birkac gazete de bunu dogrulayan haberler cikardilar bugun. Sonra da kendi 18 yasiyla ilgili bir de anektod aktarip, o donemde buyuk maclardan once kendisinin de gece 04:00'lere kadar uyumadigini, ancak bunun gece gezmelerinden degil, heyecandan oldugunu anlatti. Bunun uzerine de Riza Calimbay once "Sok oldum, Batuhan'in savunmasini alip suresiz kadro disi birakacagiz" buyurup, sonra Bda "Ligdeki yerimiz belli. Herkes canini disine takarken Batuhan'in bu yaptigi kabul edilemez, ben de 17 yasinda top oynuyordum..." diyerek Batuhan'i kadro disi birakti.

Oncelikle sunu soyleyeyim, Ridvan Dilmen de, Riza Calimbay da gerek futbol oynadiklari donemde, gerekse futbolu biraktiktan sonraki kariyerlerinde, bu satirlarin yazari dahil, tarafli tarafsiz Turkiye'de herkesin begenisini kazanmis isimlerdir. Ancak ikisinin de bu olaya yaklasimlarini son derece yanlis ve sagliksiz buluyorum. Ridvan Dilmen bana kalirsa Turkiye'de Sergen Yalcin'la beraber sahip oldugu yetenegi - cesitli nedenlerle - kariyerine yansitamamis en onemli iki isimden biridir. Ridvan Dilmen, kendine dogru duzgun bakmadigi ve sahip oldugu kumar problemi sebebiyle hem sahalara erken veda etmek durumunda kalmis, hem de futbol sonrasi hayatinin ilk donemlerinde oldukca zor durumlara dusmus birisi olarak Batuhan'i elestirirken kendisinden ornek verecek son insandir bence. Riza Calimbay ise hicbir zaman Batuhan kadar gelecek vaad eden bir futbolcu olmadigi ve kendi yetenek acigini etrafindakilerden daha fazla mucadele ederek kapatmasi gerektigi icin, Batuhan'a elestiride bulunurken "Ben de 17 yasinda Besiktas'ta futbol oynuyordum" demesi bir o kadar mantiksiz ve anlamsizdir. Riza Calimbay kendisini ornek olarak gosterecekse yeni nesile bunun hedefi Ibrahim Uzulmez, Mehmet Sedef, Serdar Ozkan, Serdar Kurtulus olmalidir Batuhan degil. Ayrica "Savunmasini alip kendisini suresiz kadro disi birakacagiz" ne demektir yahu? Adamin savunmasini almadan cezasini kamuoyuna aciklarsaniz ne anlami kalir ki oturup Batuhan ile konusmanin?

Simdi asil konumuza geri donelim. Bu satirlari yazarken benim amacim Ridvan Dilmen'le Riza Calimbay'i yerip bu yolla Batuhan'i savunmak degildi kesinlikle. Benim derdim bu durumun futbol camiasi tarafindan ele alinis bicimi. Yoksa Ridvan Dilmen, bir medya mensubu olarak basarili bir habere imza atmis, Riza Calimbay da Eskisehirspor'un idari sorumlusu olarak mactan bir gece once saat 04:00'e kadar barlarda dolasan futbolcusunu kadro disi birakmistir ve bu onun en dogal hakkidir. Ancak isin uzucu yani sudur ki ikisi de isaret ettikleri problemin cozumune dair hicbir katkida bulunmadiklari gibi problemin daha da buyumesine yol acmislardir.

Batuhan bugun yalnizca 18 yasinda ve hakli olarak ulkemizin son 10 senede yetistirdigi en onemli yetenek, ayni zamanda dunyada yas grubunuzda en cok gelecek vaad eden 4-5 santrafordan biri olarak gosteriliyor. Bununla beraber dusuk gelirli bir aileden geliyor ve bir sekilde ogrenim gormus olsa bile en iyi ihtimalle Turkiye'nin standartlarina gore ortalama bir egitime sahip. Iki senedir Besiktas A Takimi, Eskisehirspor, ve A Milli Takim formalariyla Turkiye'nin en ust duzey platformunda futbol oynuyor, her yaptigi olay oluyor, ve her yanlisi en ince detayina kadar irdelenip cok sert bir sekilde elestiriliyor. Altyapisinda yetisip A Takimina yukseldigi Besiktas son 24 aydaki 3. teknik direktoru, 4. menajeri ve 4. futbol sube sorumlusu ile calisirken, kendisine A Milli Takim'da oynama sansi taniyan Fatih Terim de tarafli tarafsiz herkesce en hafif tabirle "agresif ve gecimsiz" biri olarak tanimlaniyor. Su anda formasini giydigi Eskisehirspor’un hocasi ve idari sorumlusu Riza Calimbay’in vizyonu da gerek Besiktas’i calistirdigi donemdeki genel durusu gerekse son aciklamalari ile zaten acikca ortada. Batuhan’in taraftari oldugu ve formasini yillarca giymek istedigi takimin tribunlerinin en buyuk idolu Pascal Nouma – Besiktas’ta oynadigi donemde gece hayati dillerden dusmeyen, hatta taraftarin “Pascal bizi diskoya gotur” diye tezahurat yaptigi, Sampiyonlar Ligi’nde rakibine yumruk atip 5 mac ceza alan, Besiktas’ta oynadigi 2 sezonda rakibe kasti hareketten en az 4-5 defa oyundan atilmis olan ve en sonunda Besiktasimiz’in 100. yilindaki Fenerbahce macinda attigi golden sonra yaptigi cirkin hareketle Besiktas’in tum etik degerlerini hice sayan Pascal Nouma. Batuhan’in “Abim” dedigi ve sirf o “Sen Besiktas’in cocugusun, bu takima para kazandirmadan ayrilman yakisik almaz” diyerek racon kestigi icin Besiktas’la bu sezon sonu bitecek sozlesmesini uzattigi adam Sinan Engin – yaptigi karanlik isler herkes tarafindan bilinen, kulubun turizm sirketi vasitasiyla hakkinda tutuklama emri olan bir mafya liderini yurt disina kacirdigi iddialariyla ilgili davasi hala suren ama buna ragmen mevcut yonetimin menajer olarak ise alinmis olan “Imparator” Sinan Engin. Hal boyleyken, kimse kusura bakmasin, suc Batuhan’in degil. Suc 18 yasinda bir cocugu bile yonetemeyen Besiktas yonetiminin. Suc bu cocugun onune dogru duzgun bir tek ornek koyamayan Besiktas camiasinin. Suc yaptigi kamptan gece 23:00’te adam kacan, ancak bundan ertesi aksam NTV vasitasiyla haberi olacak kadar yetersiz kalan Eskisehirspor Kulubu yonetiminin. Suc bugun bu cocuga var gucuyle saldiran spor kamuoyunun.

Zaten bu yuzden bizim ulkemizde yildiz kolay kolay yetismez. Zaten bu yuzden Turk Futbolu’nun gelmis gecmis en yetenekli oyuncusu Sergen Yalcin at yariscisi, yetistirdigimiz en onemli atlet Sureyya Ayhan dopingci, Milli Takim “kaptani” Emre Belozoglu da kafa koparicidir bizim ulkemizde.

Sozun ozu sudur ki mevcut sorun Batuhan Karadeniz’den cok daha buyuk malesef. Biz de daha hala icinde bulundugu ortami gormezden gelip 18 yasindaki bu cocuga saydiralim bugun. Ona kendi mukemmel kisiliklerimizden ve kariyerlerimizden ornekler verip hayati ogretelim anne babasinin da icinde bulundugu milyonlar onunde. Ogretelim ki bizim de corbada tuzumuz olsun. Batuhan da alsin elini Pascal gibi sortunun icine soksun.

10 yorum:

sekobarbital dedi ki...

blog camiasına hoşgeldin kardeşim.. yorumuna sonuna kadar katılıyorum.. aylardır batu batu diye ben de kıçımı yırtıyorum ama sadece blog camiası duyyor :)

Othello dedi ki...

Iyi guzel de hirsizin hic mi sucu yok? Daha 16 yasindayken bir insan yildiz egosunu efsanevi bir Kadikoy galibiyetinin onune koyuyorsa biraz da o sahsin karakterini irdelemek gerekir. Ayni klupten Nihat da cikti.

Redman dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Redman dedi ki...

Eger ki siz 16 yasindaki bir cocuga bu kadar sorumluluk yukler, onu bu kadar pohpohlar, sonra da disipline edemezseniz bu sonuc kacinilmaz olur. Dedigim gibi Batuhan'in kadroda bulundugu son 24 ay icinde 3 teknik direktor (Tigana, Saglam, Denizli), 4 menajer (Ali Gultiken/Celal Kolot, Sinan Engin, Denizli), ve 4 futbol subesi sorumlusu (Murat Aksu, Celal Kolot, Yildirim Demiroren, Mustafa Denizli) eskitti Besiktas. Kendi yaklayamadigimiz yonetimsel istikrari ve duzeyli durusu 18 yasindaki liseyi bile bitirmemis cocuklardan beklemek ne derece gercekci, ne derece adil bilemiyorum.

Kadikoy'de vermedigi pasa gelirsek de ben "Golcu adam vurur, vurmali da" diyenleri anlayisla karsilamisimdir her zaman - ki Batuhan'in da, sozlerindeki Kurtlar Vadisi havasinin ardina bakildiginda, bunu soylemek istedigini dusunuyorum ben o gun.

Nihat orneginin de Batuhan ile cok ortustugunu dusunmuyorum. Nihat, Seba doneminde altyapidan cikip, mevcut yonetimden cok daha akli basinda olan Bilgili doneminde de Real Sociedad'a satilmisti.

Batuhan'in simarik olmadigini iddia edecek halim yok burada tabi ki. Ama neticede 15 milyon kisilik camia tarafindan idare edilemeyen, kontrol altinda tutulamayan adam 18 yasinda olunca insan sorunu baska yerlerde aramaya basliyor.

Borges dedi ki...

Kesinlikle cok güzel bir analiz olmus.

sampi dedi ki...

Batuhan'in Florence Nightingale olmadigi acik ama bir ulkede calisandan verim almak icin illa elemanin ezik ve itaatkar mi olmasi lazim? Azicik farkli, yildiz kisilikli, egosu sismis adami karakteri kotu diye cope mi atalim? Elalem 17 yasinda milli takima cagrilmadi diye olay olan, 20'li yaslarinin basindan Barca'dan kovulan sonradan gorme cingene Maradona'yi Napoli'ye getirip takimi sampiyon yaptirir, Ronaldinho yavsagina kaptanlik verip CL kazandirir, Cassano picinden milli takim kalibresinde forvet yaratir. Bizde Ortega, Anelka, Lincoln, I.Mansiz, Pascal barinamaz. Haketmiyoruz kardesim kendine ozgu adamlari. 11 Mujdat, 11 Calimbay, 11 Cuneyt Tanman ciksin oynasin siz de seyredin o zaman. Yildiz sindiremeyen ve egitemeyen camialar buyuk olduklarini nasil zannediyolar onu anlamiyorum. Neyse Batuhan'i kadro disi birakalim, nasil olsa geri kalanlarin kicina vurup hadi aslanim der isi kotaririz.

stalker dedi ki...

yazı da güzel, blog da.. beşiktaşlı iyi blogcular başımızın tacıdır :) hadi kolay gelsin..

Al lee dedi ki...

çok iyi analiz olmuş. ama futbolu bize sevdiren sokak topçularıdır bir yerde. ben futbolu iki taşı üstüste koyup kale yapanların oynamasını da ayrı seviyorum. ama bu çocuklar sokak arasında top oynarken onların üzerinden mesnetsiz planlar yapan kirli abilerini sevmiyorum sevemiyorum.

pecuchet dedi ki...

Çok güzel ve detaylı bir yazı olmuş fakat bir şeyler gene de eksik gibi. yani 'diğer'lerinin batuhan a bağlandığı nokta sanırım. Gene de keyfinizi kaçırmayayım:) bu mevzuu uzun vadede vuku bulur.

Redman dedi ki...

@busker

Keyfimiz kacmaz hocam, hatta tam tersine memnun oluruz uzerinde tartisildikca. O yuzden sen soyle ne soyleyeceksen..