8 Nisan 2009

Manchester United - Porto: 2-2


Yer: Old Trafford
Tarih: 7 Nisan 2009
Manchester United: Van Der Sar, O'Shea, Vidic, Evans, Evra, Carrick, Fletcher, Scholes, Ronaldo, Park, Rooney
Porto: Helton, Sapunaru, Bruno Alves, Rolando, Cissokho, Fernando, Meirelles, Lucho Gonzalez, Rodriguez, Lisandro Lopez, Hulk

En son soyleyecegimi en basta soyleyeyim. Porto cok buyuk camia. Bir kulup, her sene “buyuk” kuluplere bu kadar oyuncu satip, yine de ust duzeyde boyle bir istikrar yakalayabiliyorsa buna sapka cikarmak lazim kesinlikle. Bu yuzden zaten PSV ve Lyon ile birlikte Porto maclarini hep farkli bir gozle izlemisimdir. Hem Avrupa’nin “buyuk” takimlarina karsi daha mutevazi olanaklarla verdikleri cabayi takdir ederim, hem de sahada daha once ismini cok fazla duymadigim ama 2-3 sene icinde dunya piyasasinda adindan soz ettirecek en az 3-4 tane futbolcu oldugunu bilmek cok hosuma gider.

Mactan bir hafta once Mourinho cikip da “Biz Manchester United eledigimizde de kimse bize sans tanimiyordu, ancak biz o gun bunu basarmistik. Bugun Porto bu basariyi tekrarlarsa en azindan ben sasirmayacagim” mealinde bir aciklama yapmis, hatta bu yuzden bizim blog camiasindan bile tepki almisti. Tabi ki ne bugunun Porto’su 2004’un UEFA sampiyonu Carvalho’lu, Deco’lu, Maniche’li, Costinha’li Porto’su kadar kuvvetli, ne de bugunun Manchester United’i o gunku kadar sallantili. Benim de mactan once favorim Manchester United’di. Ancak bugun bir kere daha gorduk ki futbol sahada 11’e 11 oynandigi surece, ozellikle Sampiyonlar Ligi’nde son 8’e kalmis takimlar arasindaki maclarda, sonuc ne olursa olsun cok da fazla sasirmamak lazim.

Onumuzdeki gunlerde Porto’nun Jardel’i Galarasaray’a satisiyla baslayan yukselisini ayri bir yazida incelemeyi planliyorum. Simdilik sadece mac yazisi olarak birakacagim o yuzden.

Bugun ozellikle Porto ortasahasini cok begendim. Lyon’un Diarra-Essien-Juninho’lu uclusunden bu yana gordugum en dinamik ortasaha diyebilirim hatta Fernando-Meirelles-Lucho Gonzalez uclusu icin. Mac boyunca United’in kalabalik ortasahasina karsi bir adim bile geri atmadilar. Savunmalarini cok rahatlattiklari gibi kazandiklari her topta da ilerideki musait adami en kisa surede bulabilecek kadar becerikliydiler. Lucho Gonzalez ve Meirelles iyi kotu onceki sezonlardan tanidigimiz ve kalitesini bildigimiz oyuncular zaten, ancak Fernando’nun performansini cok guzel bir surpriz oldu. 90 dakika boyunca topa sert ve akilli oyununu hayranlikla seyrettim. Bence kesinlikle macin adamiydi. 1-2 kere daha seyretmek lazim kendisini ama eger cok ekstrem bir sekilde performansini bir mac icin 5’e katlamadiysa onumuzdeki yillarda kendisini Avrupa’nin “buyuk” kuluplerinden bir tanesinde izleyecegimize emin olabilirsiniz.

Ortasaha bu denli iyi isledigi icin Porto defansina aslinda fazla is dusmedi. Macin hicbir bolumunde geri yaslanmak, “Canakkale gecilmez” oynamak zorunda kalmadilar. Bruno Alves’in hatasi da buyuk sanssizlikti. Normalde belli bir duzeyin altina dusmeyen cok saglam bir stoperdir yoksa. Ancak bu hatayla son donemlerde sikca konusulur olan Barcelona transferini bir sene daha ertelemis olabilir bugun. Iki bek Sapunaru ve Cissokho ise gayet iyi bir mac cikardi bence. Yerlerini kaybetmeden, yeri geldiginde ortasahayi 5’leyerek olabildigince ileriye de destek oldular.

Porto’nun ileri uclusu de diger hatlari gibi son derece uyumlu ve etkiliydi. Ozellikle Hulk ve Lucho Gonzalez cok kuvvetli ve suratli oyuncular. Birbirleriyle yer degistirerek Manchester United savunmasinin gobegini ve sol kanadini inanilmaz zorladilar. Ortasahanin bu kadar iyi gozukmesinde onlarin top rakipteyken sarfettikleri cabanin da onemi buyuktu kanimca.

Bir de son zamanlarda bu kadar cok oyuncusu topa bu kadar isabetli vuran bir takim izlemedim herhalde. 25-30 metreden goren vurdu bugun. Van Der Sar gununde olmasa macin skoru cok daha farkli olabilirdi.

Anlayacaginiz Porto gunumuz futbolunun her geregini eksiksiz sahaya koydu bugun. Her daim sahada boyle bir takim gormeyi hayal etmis bir Besiktas’li olan bendenizi de kiskancliktan catlattilar bu sirada. Teknik Direktorlerini de ayrica tebrik etmek gerek. 2-1 maglupken skoru yeterli gorup isi Dragao’ya birakabilecekken, risk alip United’in uzerine gitti ve bunda basarili da oldu. Eminim Porto 3. golu yese bugun herkes tarafindan elestirilecekti.

Manchester United’a gelecek olursak da neredeyse 48 saat icinde iki ust duzey mac oynamanin etkisi son donemlerdeki formsuzlukla birlesince iyi bir oyun oynayamadiklarini soyleyebiliriz bugun. Alex Ferguson’in milli mactan donen oyuncularina ekstra bir gun daha dinlenme sansi tanimak icin lig macini Cumartesi yerine Pazar oynama karari da elestirilecektir bu hafta bol bol. 2. golden once Rooney’nin Tevez’e pasi cok guzeldi ancak takim olarak acilen toparlanmalari lazim, yoksa 6 kupa parolasiyla basladiklari sezon agizlarinda kotu bir tat birakarak son bulabilir. Herseye ragmen, sezonun bu bolumunde boyle bir dusus Manchester United’in alisik oldugu bir durum olmasa bile, henuz birsey kaybedilmis degil – Premier League’in ve FA Cup’in en buyuk favorisi konumunda hala United. Sampiyonlar Ligi ise cok daha zor bir turnuva ve acikcasi bu form durumuyla (son 4 macta 10 gol yediler ve butun sezon takimin en saglam bolgesi olan savunma hatlari ciddi sekilde alarm veriyor) finali gorebileceklerini sanmiyorum.

Yarinki Liverpool – Chelsea macini da iple cekiyorum. Liverpool cok formda olsa bile Hiddink’in Chelsea’si ligden de geri kalmis olmanin etkisiyle bu maca var gucuyle asilacaktir. Hollandali ile Benitez’in taktik mucadelesi icin bile fazlasiyla izlemeye deger zaten.

2 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Manchester United maçından sonra herkes Hulk'a hayran kaldı ama bence kötü bir Hulk vardı sahada. Ayağında çok fazla top tuttu ve dolayısıyla kaybetti. Rövanş maçında daha etkili oynayacağını düşünüyorum. Bu arada Porto formasını uzun süre giymesi sürpriz olur.

Redman dedi ki...

@Turgay Keskin

Hulk'un cok cok iyi oynamadigi konusunda katilabilirim sana belki. Ancak kotu oynadigini dusunmuyorum. Bence taktiksel anlamda ileride top tutmak ve rakip savunmayi cikarmamak gibi cok onemli gorevleri vardi ve bunlari hakkiyla yerine getirdi.

Dragao'daki macta daha iyi oynayabilir pek tabii ki, ona hic lafim yok.