30 Nisan 2009

Ozledik Be Abi - Delikanli Turk Berberi


Yok burada anasini satayim. Adam gibi bir berber yok koskoca Amerika'da. Dogru duzgun sac kesen kuaforler de ates pahasi. Eger makul bir fiyata tras olmak istiyorsaniz burada ya "yanlar 3 ustler 5" tarzi basit bir formulunuz olacak ya da direk sifira vurduracaksiniz sacinizi. Yoksa kuafor kizcagizlarin kafasi almiyor malesef.

Bizde adam gibi meslektir berberlik. Cirakliktan yetisir ustalar. Once senelerce seyreder sonra yavas yavas eline makas alip ense, favori, sakal gibi daha basit isler yaparak baslarlar kesime. Dogru duzgun bir berberin egitimi en az 5-6 sene surer, zaten surmelidir ki muhabbetiyle, raconuyla meslegin hakkini verebilsin.

Burada ise oncelikle berberlik diye bir meslek yok. Herseye kulaga hos gelen, insani oldugundan buyuk gostermeyi amaclayan bir isim bulan Amerikali'larin sac kesenlere buldugu isim "hair stylist"tir. Ayrica bizdeki gibi cirakliktan yetismez bu hair stylist'ler. Hair stylist populasyonunun yarisindan fazlasi evde kalmis, bir baltaya sap olamamis kabiliyetsiz kizcagizlardir malesef. Hani insan kabiliyetsizdir ama bu acigi Ibrahim Uzulmez'in yaptigi gibi caliskanlikla kapatmaya calisir; oyle bir durum da yok ne yazik ki. Sac bile yikamadan 15 dakikada isi bitirip gondermeye bakarlar adami.

Hal boyleyken "sacimi bunlara kestirecegime kendim keserim" demeye kadar gidiyor is. Bir diger opsiyon da kiz arkadasinizin gittigi kuafore gitmek tabii ki. Ancak o da isin ates pahasi kismi. Soylemesi ayiptir ortalama bir sac kesimi icin 40-45 Dolar'inizi alirlar cebinizden, ruhunuz bile duymaz. Sac trasi hadisesinin en onemli elementlerinden biri olan delikanli berberle yapilan Fotomac/Fanatik ayarindaki mac muhabbetinin eksikliginden bahsetmiyorum bile. Ama hakkini verelim, buradaki hair stylist profili biraz daha farklidir. Genelde 3-4 ay bu isin kursuna gitmis, biraz daha kalifiye kizlar ya da feminen tarafiyla barisik adamlar keser sacinizi. Ama neticede memlekette 20 YTL'ye en kralini aldiginiz hizmeti burada 45 Dolar'a alamaz, makineyi kacirip sacinizi mahvetmedikleri icin duaci olarak evin yolunu tutarsiniz.

Benim gibi 6. siniftan universiteyi bitirene kadar ayni berbere gitmis adamlar icin gercekten zor buradaki berber mevzuu (ah be Ugur Abi). O yuzden zaten tatilden tatile Turkiye'de tras olmaya devam ediyoruz hala.

Ozledik be abi...

Not: Resimde berber koltugunda oyuran simitci biyikli arkadas blogun diger ortagi Sampi bu arada. Resmi onun facebook'undan arakladim.

8 yorum:

sampi dedi ki...

Teessuf ederim, ben 12 yildir mahallemin berberi Pak Berber'de Hasan Abi'ye kestiririm sacimi. Resim kulliyen yalan, ben degilim. Oyle Mojo Hair Styling, yok Happy Guy Erkek Kuaforu falan degildir ismi, olanca basitligiyle Pak Berber'den sasmam. Artvin'lidir Hasa Abi. 7 yildir deplasmandayim Amerikali berbere 5 kere gitmemisimdir. 6 ay bekler yine Hasan Abi'ye kestiririm, degilse de kendim keserim sacimi. Ayriyeten kendisi politikadan futbola her konuda fikir sahibidir, Besiktasli'dir ve hobi olarak siir yazar.

Othello dedi ki...

"feminen tarafiyla barisik":
dunyanin en politically correct soz obegi olabilir.

stalker dedi ki...

fotoğraftaki berber abinin parmaklarında ne var öyle :)

her gün bu ülkenin ne kadar boktanlaştığını, yaşanmaz hale geldiğini düşünüyorum. lakin sizin -şimdilik sadece- taharet ve berber isyanınızdan sonra değerini tekrar tartıyorum. arızaları yazın ki biz de burada kendimizi teskin edelim :)

40$ ne ya.. 20$ verip makine aldım, bir senedir saçlarımı kendim kesiyorum, özlemini çektiğiniz fotospor/fanatik/fotomaç kıvamlı berberlerin dırdırından kurtuldum valla..

Redman dedi ki...

@stalker

Kinadir abi oje olmasi mumkun degil. Sampi'ye sormak lazim ama yine de...

Bu arada berber muhabbetinin eksikligini de arayip da bulamadiginda anlarsin benden soylemesi :)

Redman dedi ki...

@Othello

Sahi bu arada "politically correct"in Turkce'si nedir bilen var mi?

Şairler Parkı dedi ki...

@redman
Kına değildir o, bildiğiniz saç boyası:) Bayan kuaförlerde bolca mevcuttur. Sürekli boya ile haşır neşir oldukları için tırnaktan çıkmaz.

Seri bekliyorum artık ben. Taharet musluğu, berber..Sırada ne var meraktayım.

Ege

Redman dedi ki...

@Ege

Hahah plan zaten birseyleri ozledikce buraya not dusmek. Ikimiz de saglam memleket ozlemi cektigimiz icin rahat bir seri cikar buradan.

Sirada ne var inan bilmiyorum, haftaya neyi ozlersek artik :)

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

Bir seferinde LA'de Santa Clarita'da kestirdiydim saçımı. 16 dolara canavar gibi kesti. Keserken çok koprktum, Türk berberlere göre tarzları çok farklı fakat sonuç fena değildi. Zaten bu da tek tecrübem. Paylaşayım dedim.