14 Nisan 2009

"Volkan Seni Esekler Opsun"


2005-06 sezonu Inonu’deki Besiktas-Fenerbahce macina gitmistim. Fenerbahce’nin Anelka ve Tuncay’in golleriyle 2-1 kazandigi, Kleberson’un cok guzel bir gol attigi maca. Macin buyuk bolumunde Fenerbahce ondeydi ve Besiktas sahada cok da birsey oynamiyordu. Boyle olunca bizim taraftar rakip takim futbolcularina sarmaya basladi. Mac 1-0 iken Koro halinde olmasa bile tek tuk kaleci Volkan’a da kufur edildi. Volkan’in milli takima yeni yukseldigi bir donemdi ve ben, antipatik hareketleri de olsa, “Genctir, hata yapar, ama neticede Milli Takim kalecisidir” diye dusunuyordum hala. Kufurun her turlusune karsi olsam da ozellikle stadlarda Milli Takim oyuncularina kufur edilmesini icime sindiremem ben. Bu sahip cikma durtusuyle etrafimda kufur etmekte olan taraftarlara “Beyler, ayip oluyor, adam Milli Takim kalecisi. Yarin, obur gun gol yememesi icin dua edeceksiniz. Kufur etmeyin o yuzden.” diyerek mudahale ettim. Kufur etmekte olanlar biraz hak verip biraz da utanmis olacaklar ki, bana bir tepki vermeden kufur etmeyi biraktilar. Ondan sonra macin sonlarina dogru Kleberson frikikten bir gol atti, ancak son dakikada Tuncay’in kontraataktan attigi golle Fenerbahce tekrar one gecti. Bu golden sonra – mac sirasinda kendisine kufur edilmemesi icin etrafimdakileri uyardigim – Volkan benim de bulundugum tribunun onune geldi ve “Oh gecirdik” anlamina gelen el-kol hareketleri yapmaya basladi. Tabii ki bunu benimle beraber goren diger taraftarlar golun de siniriyle iyice galeyana geldi ve mac boyunca ilk kez topluca Volkan’a kufur edildi. Artik benim de etrafimdakilere “Durun, yapmayin.” demeye yuzum kalmamisken, az once susturdugum adamlardan bir tanesi arkaya donup bana “Gordun mu ulan savundugun adami, helal olsun sana da ona da.” deyiverdi. Hayatimda bu kadar utandigim bir elin parmaklarini gecmez herhalde. Kefil oldugum, savundugum adam gelip ben ve babam dahil herkese hareket cekmis bir de ustune kufur etmisti. Ve o gun belli olmustu aslinda Volkan'in ne olup ne olamayacagi.

Volkan o gun 23 yasinda, gelecek vaad eden genc kaleciydi, bugun 27 yasinda Arda’nin “Abi” dedigi adam. Milli Takimlarda 40, Fenerbahce’de 150’den fazla maca cikmis. Ancak hala gram ilerleme, olgunlasma yok kendisinde. Hacettepe, Kayserispor, Galatasary (Kupa), ve Milli Takim ile Cek Cumhuriyeti maclarinda gordugu kirmizi kartlar bir cirpida aklima gelenler. Hicbiri pozisyon geregi degil, hepsi ya hakemle ya rakiple ugrasmaktan; kufur edip, yumruk atip, hayalarini tekmelemekten. Durulacak gibi de degil hani, gayet istikrarli bir sekilde devam ediyor.


Gelelim gectigimiz haftasonu oynanan Galatasaray macindaki marifetine. Volkan bugun resimdeki hareketiyle ilgili “Benim kasiklarimda sakatlik var, bunu herkes biliyor, o yuzden ceza alirsam buna cok sasiririm” manasinda bir aciklama yapmis. Bari bunu yapmasaydi diyecegim, ama bugun cikip ozur dileyebilmek icin de o eliyle tuttuklarindan bir cuval lazim. Neyse, yaptigi hareketin ne oldugu, niye yaptigi, hersey belli. Fenerbahce taraftarinin dahi Volkan’in samimiyetine inandigini da sanmiyorum. Simdi, yarin birisi televizyona cikip da “Volkan seni esekler opsun” deyip ondan sonra da bu demecini “Ben esekleri cok severim, onlar cok iyi hayvanlardir” seklinde aciklarsa bunun Volkan’in yaptigindan ne gibi bir farki olur? Birisinin bana anlatmasi lazim.

Volkan cok buyuk bir terbiyesizlik yapmistir. Yaptigi yanlis, macin fiziksel yorgunlugu ve adrenalin patlamasindan bagimsiz oldugu icin, sahada kavga edenlerinkinden cok daha buyuktur. “Ya o alt tribun catisi galeyana gelen insanlari tasimasaydi da yuzlerce insan olseydi” diyerek populizm yapmaya da gerek yoktur. Keza o taraftarlarin oraya cikip catiyi neredeyse cokertecek kadar deforme etmeleri stadin sahibinin, yani Galatasaray yonetiminin kusurudur kanimca. Ancak bu Volkan’in kabahatini azaltmaz. Federasyon tarafindan da kulubu tarafindan da en agir sekilde cezalandirilmalidir. Aksi halde Futbol Federasyonu da Fenerbahce Kulubu de bu harekete sahip cikmis sayilacak, Volkan'a bundan da beterlerini yapmak icin firsat dogacaktir.

5 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Fatih Terim'in çocukları bunlar. Volkan, Emre, Sabri..Tavırları, kendilerini savunma biçimleri, ben bilirim edalar benzer. Terim de böyle. Hocaları ve öğrencileri. Ve Beşiktaş taraftarının büyük bir kısmının milli takıma aidiyet duymamasının nedeni bu.

Nouma elini şortun içine sokunca herkes gelenek-anane, ahlak sorgular oldu. Yollandı...Volkan bunu şortun üstünden yapınca kasık sorunu baş gösterdi. Milli takım kalesine yine Volkan olacak. Volkan benzer hareketlerine yine devam edecektir. Sırtını sıvazlayanlar azalmaz.

Ege

sampi dedi ki...

Daha dun dedim sana "Ben ne yaptim ki, sakattim kasiktan canim yanmisti" diyecegini.

Pascal'in futbol hayatini ayni hareket yuzunden bitiren federasyon bakalim nasil eyyam yapacak.

Redman dedi ki...

Bence Nouma konusunda verilen karar dogruydu. Hatta o gun yonetimin kendisini takimdan uzaklastirma karari da cok yerindeydi. Iki cezanin da agir oldugu dusunulebilir, ancak ornek teskil etmesi acindan onemliydi o gun.

Sahsen cezalar verilirken - ayni her yargi sisteminde oldugu gibi - oyuncularin gecmislerine bakilmasindan yanayim kesinlikle. Volkan'in kendi kendine durulmayacagi bu kadar belliyken hakikaten cok merak ediyorum gelecek cezayi. Ancak Nouma'ninki gibi 6 ay ustu bir ceza gelmesini de beklemiyorum acikcasi.

stalker dedi ki...

maç sonrası demecinde de terbiyesizlik yaptı ama ne kadar dikkate alınır, orası meçhul. " beni nereleriyle dinledilerse..." diye bir başlangıcı var konuşmasına. arkadaş ortamında değilsin, milyonlarca insan iki dudağının arasından süzülecek kelimelere bakıyor. böyle kepazelik olmaz.

federasyonun da alt sınırdan ceza verme isteği müthiş. "saldırı" tespiti yapılsa 5 maç olacak en az. ama "kavga"dan açıyorlar mevzuyu. benim bilddiğim kavgalar saldırıyla başlar. hafta sonu lazio-roma maçı futbol açısından da süperdi, sonuçları bakımından da. koridorlarda çarpışan elemanlara 5 maçı yapıştırmışlar. burada ise eyyamın kralı. bari kendi düzeninize uyun be arkadaş. o kadar marka, pazar payı, gelirler muhabbeti ve propagandası yapıp kafa ütülüyorsunuz. di mi?

Al lee dedi ki...

her Galatasaray maçında bu adam maçın en alakasız anında arkasını döner ve tribünlere ya münasip yerini tutar ya da eliyle 6 falan yapar. Onun varlığını bile unutan taraftara kendini hatırlatır sonrası bildik hikaye.
Bir de bu dangalağın Beşiktaş'ın meşhur faul diye verilmeyen golünden sonra Beşiktaş taraftarlarına susun oturun şekline yaptığı bir hareket vardır ki kendisi Emre-Fakyel-Serhat Akın 3lüsünü geride bırakmayı başarmıştır.