17 Haziran 2009

Manchester City'nin Gencleri


Bu aralar Manchester City dendiginde akla Arap seyhinden ve yildiz oyuncu transferinden baska birsey gelmiyor haliyle. Araplardan once devrik Tayland lideri Thaksin Shinawatra takimin sahibiyken de durum asagi yukari boyleydi. Gectigimiz sezon Robinho ve Jo'ya dunyanin parasini sacmislar, onun disinda da Wayne Bridge, Vincent Kompany, Shay Given, Nigel De Jong gibi saglam transferler yapmislardi. 2009 yaz donemini de Aston Villa'dan Gareth Barry'yi alarak actilar, simdi de Santa Cruz, Tevez, Villa, Lescott, Upson gibi olasiliklar konusuluyor. Bahsi gecen oyuncularin hemen her biri belirli bir seviyenin uzerinde, basarili isimler. Ancak City Arap sermayesi sayesinde kabuk degistirip ezeli rakipleri United'i yakalamaya calisirken, olan ellerindeki cok az takima nasip olacak genc ve yetenekli cekirdek kadroya oluyor. Oyle ki kaleden forvete kadar her mevki icin gercekten cok yuksek potansiyelli isimlere sahipler. Her yeni transfer ile A Takimda oynama sanslari biraz daha azalan bu isimlere kisaca bir goz atalim:

Joe Hart: 1987 dogumlu Ingiliz ulkesinin en cok umut vaad eden kalecisi. Oyle ki genc yasina ragmen A Milli Takim'a kadar yukselmis olmasi bunun kaniti. Ingiltere U21'inin de degismez ismi ayni zamanda. 2007-08 sezonunda Isaksson'u takimdan kesmeyi basardi ve bugune kadar Manchester City ile A Takim seviyesinde 52 maca cikti. Ancak City onun tecrube eksigini kapatmasini bekleyemedi ve gectigimiz sezon devre arasinda Newcastle United'dan Shay Given'i kadroya katarak Hart'i yedek kulubesine mahkum etti. Genc oyuncunun Given gibi Premier League'in en istikrarli kalecilerinden birini kesme sansi olmadigi icin baska bir Premier League takimina kiralanmasi soz konusu. Eger bu gerceklesirse 2010'daki Dunya Kupasi'nda ulkesinin milli takiminin kalesini korumaya en yakin isim Hart olacaktir.

Micah Richards: 1988 dogumlu genc defans oyuncusu cok iyi bir sezon gecirmemis olmasina ragmen hala Ingiltere'nin son donemlerde yetistirdigi en yetenekli genc oyunculardan biri olarak gosteriliyor. Fiziksel acidan bir stoperde olmasi gereken herseyden fazlasina sahip. Boyunun (1.80 m.) biraz kisa oldugu dusunulebilir ancak 100 cm.'lik dikey sicramasi ve adeta havada asili kalabilmesi sayesinde bu acigi rahatlikla kapatiyor. Ayni zamanda cok uzun olmadigi icin dar alanda da acik alanda da son derece cevik ve suratli. Eger futbolda NBA tarzi bir draft sistemi olsa idi Micah Richards yas grubunda kesinlikle ilk 5'e girerdi bu ozellikleri sayesinde. As takima ilk yukseldiginde cogunlukla stoper olarak oynadiysa da gectigimiz sezonu sag bekte gecirdi. Bence onumuzdeki birkac yili sag bekte gecirip iyice tecrube kazandiktan sonra savunmanin ortasina gecmesi onun icin en uygunu olacaktir. Takimin haril haril stoper aradigi dusunuldugunde Mark Hughes'un planlarinin da bu dogrultuda oldugunu soylemek mumkun. Ricards hakkinda Arsenal basta olmak uzere bir suru transfer soylentisi okuduk son gunlerde ancak Galli teknik adamin, hem de maddi sikintisi yokken bu kadar yuksek potansiyelli bir defans oyuncusunu gozden cikaracagina inanmiyorum.

Nedum Onuoha: Nijerya asilli Onuoha hal-i hazirda Ingiltere U21 takiminin kaptanligini yapiyor (birisi bana 1986 dogumlu oyuncularin hala nasil U21 seviyesinde oynadigini anlatirsa sevinirim bu arada). O da ayni Micah Richards gibi savunmanin ortasinda ve saginda oynayabiliyor. Ancak gobekte daha etkili oldugunu rahatlikla soyleyebilirim. Henuz 22 yasini doldurmadan as takimda 86 maca cikmis olmasi da bu yastaki bir savunma oyuncusu icin gercekten degerli. Bence en onemli sanssizligi daha potansiyelli bir oyuncu olan Richards ile ayni pozisyonu oynuyor olmalari. Basariya odaklanan City'nin veteran savunma oyuncularina yoneldigi bir gercek ve geri dortlu de genclere ayrilacak bir kontenjan varsa onu da Richards kapacaktir bence. Hakkinda herhangi bir transfer haberi okumadim bugune kadar ancak Everton, Fulham, West Ham tarzinda duzgun savunma yapan ve genc oyunculara tahammul edebilecek takimlardan bir tanesine transfer olursa kendisini cok iyi sekilde gelistirip ligin kalburustu savunma oyuncularindan bir olacaktir.

Michael Johnson: 1988 dogumlu ortasaha oyuncusu Eriksson doneminin prensiydi ve gectigimiz sezon basinda City, Liverpool'un kendisi icin yaptigi 12M Pound'luk teklifi geri cevirmisti. Bu sezon Mark Hughes yonetiminde de gelisimine devam etmesi ve kariyerindeki bir sonraki adimi atmasi bekleniyordu. Ancak genc oyuncu yakalandigi kalca sakatligindan bir turlu kurtulamadi ve koca bir sezon adeta heba oldu. Yine de hem yuksek teknik kapasitesi, hem futbola elverisli fizigi, hem de mucadeleci yapisiyla iki yonlu bir ortasaha oyuncusu olmak icin gereken herseye sahip ve bu sayede sahalara dondukten sonra biraktigi yerden devam edecektir. Ancak bunun icin tabii ki bol sayida mac oynamasi lazim. Sorun da bu sansi City'de yakalayip yakalayamayacagi. Oyle ki Manchester ekibinin ortasahasi De Jong, Barry ve Ireland gibi onemli isimlerle dolu ve bu bolgeye daha fazla transfer yapilmayacaginin da garantisi yok. Bu yuzden Johnson da Hart ve Onuoha gibi mutlulugu baska yerde arayabilir hatta bence aramali. Ancak su anda en olasi durum ortasaha rotasyonunda cogu kupalarda olmak uzere 20-25 mac oynamasi gibi gozukuyor.

Felipe Caicedo: Ekvatorlu genc forvet oyuncusu mevkiinde yasanan sakatliklar sayesinde gectigimiz sezonun ikinci yarisinda City formasini sirtina gecirdi ve oynadigi surece basarili islere imza atti. City her ne kadar hucumu seven bir takim olursa olsun Caicedo'nun ilk 11'de basladigi 27 macta attigi 8 gol 21 yasini yeni doldurmus yabanci bir oyuncu icin oldukca umut verici. Ancak tabii ki en az 1-2 onemli ismin daha eklenecegi forvet rotasyonunda Robinho, Bellamy ve hatta Jo'nun gerisinde su anda ve bu onumuzdeki sezon duzenli forma giyme sansini neredeyse sifirliyor. Kendisi ile Sporting Lisbon ve West Ham United'in ilgilendigine dair haberler dolaniyor. Ben sahsen Ada'dan ayrilmasinin onun icin iyi olacagina inanmiyorum. Ancak West Ham da Carlton Cole ve Dean Ashton basta olmak uzere forvet rotasyonu kuvvetli bir takim. Lige yeni cikan takimlardan bir tanesi Caicedo icin ideal secim bence. Aksi takdirde yeterince mac oynayamayacagi icin potansiyeline ulasmasi mumkun olmayacaktir.

Daniel Sturridge: 1989 dogumlu genc santrafor bu listede Richards ile bereaber potansiyeli en yuksek isim kanimca. 3 yil once yukseldigi as takimda henuz duzenli olarak oynayamamis olsa da forma giydigi her mac dikkat cekici birseyler yapmayi basardi Sturridge. Cok kuvvetli ve deli dolu, yani Reha Muhtar tabiriyle "Pascal Nouma tipinde" bir santrafor. Dogal olarak belirli kisilik problemlerini de bunyesinde barindiriyor. 2008-09 sezonu sonu itibariyle Manchester City ile kontrati sona erdi ancak henuz herhangi bir takimla sozlesme imzalamis degil. Manchester City'nin haftada 30,000 Pound'luk teklifini reddettigini de belirteyim. Ay basinda Chelsea ile anlastigina dair haberler cikmisti ancak henuz somut birsey gerceklesmis degil. Chelsea ya da baska bir takim ile sozlesme imzaladigi takdirde Sturridge 24 yasindan kucuk oldugu icin Manchester City yetistirme tazminati talep edebilecek. Bu tur durumlarda yetistirme tazminatinin belirli bir hesaplama yontemi olmadigi icin durumun dallanip budaklanmasi olasi. City yonetiminin Theo Walcott basta olmak uzere birkac kiyaslanabilir Ingiliz oyuncunun transfer bedellerini emsal olarak gosterip bu konuda bugune kadar uygulanandan daha degisik bir yol deneyecegi konusuluyor. Oldukca enteresan bir ornek olusturabilir meraklilari icin.

Buraya Kasper Schmeichel, Gelson Fernandes, Ched Evans gibi zaman zaman kendilerini gosterebilmis ve ileride saglam birer Premier League oyuncusu olma potansiyeline sahip isimleri de ekleyelim. Keza City'e pahali transferlerle gelmis olsalar da yine yerlerine baska transferler yapildigi icin rotasyonda geri kalma ihtimalleri yuksek olan Jo ve Vincent Kompany de her an bu listeye katilabilirler.

Buradan cikarak City menajeri Mark Hughes'u elestirmek cok kolay, ancak ben bunun cok da insafli bir hareket olacagini dusunmuyorum. Neticede genc oyunculara, yani gelecege yatirim, yonetimler tarafindan ortaya konmasi ve desteklenmesi gereken bir uzun vadeli vizyon isidir. Iki sezon sonra takimin basinda olacagindan emin olmayan menajerlerden bu konuda cok kuvvetli bir irade sergilemelerini beklemek de cok gercekci degil bu yuzden. Blackburn'de iken dort yillik bir planlama ile elindeki her oyuncunun degerini maksimize ederek ve transfer borsasinda da adeta sinekten yag cikararak cok dusuk butceyle iyi bir takim kurmustu Galli teknik adam. Ancak City'de oncelikle yonetimin guvenini kazanmasi ve bu sebeple de tecrubeli isimlere yonelmesi gerekiyor. Yine de bu saydigim isimlerin cekirdegini olusturdugu bir kadroya ayni hoca yonetiminde 2-3 sene sabredilebilse (ya da bu tarz bir genc jenerasyonu Aston Villa veya Everton yakalayabilseydi) nereye gelirlerdi merak etmekten alamiyorum kendimi. Ancak buyuk ihtimalle 1-2 tanesi disinda geri kalanlari onumuzdeki sezon basinda bu kadroda goremeyecegiz. City taraftari olsam bu durumun inanilmaz derecede kanima dokunurdu herhalde.

Cogu zaman yaptigimiz gibi konuyu yine Besiktas'a baglayalim. Is guvenligi bakimindan Mark Hughes'un Manchester City'deki pozisyonu Mustafa Denizli'nin Besiktas'taki durumundan cok da farkli degil. Bastaki yonetimin bu yonde bir tasarufu olmadigi surece Mustafa Denizli'den Besiktas'in gelecegini on planda tutmasini beklemek hayalcilik olur. Arada Jean Tigana gibi Don Kisot'lar cikacaktir tabii ki, ancak aslinda "mantikli" olan ne yazik ki Mustafa Denizli'nin su anda yapmakta oldugu gibi Serdar Kurtulus'lari, Batuhan Karadeniz'leri, Aydin Karabulut'lari kenara koyup veteran oyuncularin etrafina bir takim insa etmek ve bu yolla once gunu kurtarmaktir - uzun vadede kulup bunun cezasini cekecek olsa dahi.

2 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Felipe Caicedo ile Sporting Lizbon çok ciddi biçimde ilgileniyor ve bu transferi gerçekleştirebilirler.

Manchester City'nin parayı savurması beklenirken Gareth Barry'le çok akıllı bir hamle yaptılar aslında. Lescott'a da kafayı takmış durumdalar ve transfer bütçelerini hiç de fena harcamıyorlar. Yukarıdaki isimlerden Michael Johnson hariç diğerleri geçen yıl belli sayıda maç oynadılar zaten. Sorun bu yıl kurulacak kadroda kendilerine yer bulup bulamayacakları.

Beşiktaş'ta ise gerçekten çok yetenekli oyuncular var ama dediğin gibi günü kurtarmak daha önemli bir hal aldı. Batuhan, Aydın gibi oyuncular takımda yer bulamazken şu an Milli takımda bulunan Necip Uysal, Ali Kuçik gibi gençlerin takıma monte edileceğini düşünmek biraz hayalcilik olur herhalde...

Redman dedi ki...

Lisbon Caicedo'yu alabilirse buyuk is yapmis olur ama yazida da dedigim gibi Caicedo'nun Ada'dan ayrilmasi yanlis olur bence.

Kompany, Bridge ve son olarak da Barry transferlerini fiyat acisindan son derece basarili buluyorum ben de. Ama ayni zamanda Robinho, De Jong, Jo, Bellamy gibi olurundan fazlaya mal edilmis isimler de var.

Soyle bir takim yazayim "ya olsaydi" seklinde bence durumu daha iyi ornekleyecektir:
Hart - Corluka, Richards, Onuoha, Bridge - Kompany, Johnson, Ireland - Caicedo, Jo, Sturridge
Cok gercekci gozukmeyebilir ama bu oyuncularin hepsi son 12 ay icerisinde City formasi giydiler bir noktada. Bu takim kurulmus olsa idi ilk sezonda kumede zor kalirlardi belki ancak ondan 1-2 sene sonra cok basarili islere imza atabilirlerdi kanimca. Ancak takimin basinda Araplar ve petrol parasi olunca butceleme, surdurulebilir buyume, kaynak yonetimi gibi kurumsal kavramlara fazla takilmamak lazim - en iyisinin parasi neyse verip aliyor seyh ve adamlari ne de olsa
:)

Besiktas konusunda isim isim konusursak konu cok uzar. Orhan da basladi mesela U21'de oynamaya son maclarda. Serdar Kurtulus, Serdar Ozkan, Aydin ve Batuhan ise zaten Ertugrul Saglam doneminde rotasyonda yer bulmus ve hic de siritmamis isimlerdi. O yuzden su anda oynamiyor oluslarini bir turlu kabullenemiyorum. Blogdas Sampi de benden beter bu konuda bu arada.