21 Haziran 2009

Ozkaynak Guzellemesi


Bu kadar kotu yonetim ancak egitimle olur.

FB sagolsun Turk pasaportlu futbolcu transferinde aciklamasi zor bir enflasyon yasaniyor. Ozer Hurmaci + Mehmet Topuz'un 15 m Euro etmesinin yan etkisi olarak Anadolu takimlari en siradan oyuncu icin bile evlat acisi bonservis parasi istiyor. Buna GS'nin Servet'ten alacagi parayi transfer butcesine katarak piyasaya girecegini eklerseniz yerli transferinde getiri/masraf orani 1'i gecmek neredeyse imkansiz. Likidite yoklugunda takas yaptiginizda da kadro derinliginin kaybolmasi gibi bir firsat maliyeti var.

Bu durumda ornegin ligin 2. yarisinda 8 gol atan 19 yasinda bir oyuncuyu Eskisehir'den almanizin maliyeti minimum 5 m Euro'dur. U-21 milli takiminin tek basina mac alabilecek, yildiz kanat oyuncusuna bicilecek deger de o civardadir. 18 yasinda takiminin ortasahadaki merkezi olan, 19 yasinda CL'de ilk 11 oynayan fizigi ve oyun hakimiyeti ortalamanin cok ustunde Turk pasaportlu bir oyuncu transferi benzer bir sekilde tuzlu olur. Bu durumda Besiktas'in cuzi maliyetle elde ettigi uc oyuncu Batuhan Karadeniz (altyapi), Aydin Karabulut (Hertha Berlin kokenli, altyapi transferi) ve Serdar Kurtulus (Bursaspor'dan 1 m Euro + Sinan Kaloglu + Eser Yagmur) su an baska takimlarda oynasalar basit bir tahminle 15 m Euro edeceklerdi. Biz de almak icin FB ile sidik yaristiracaktik. Kaldi ki yabanci sayisinda fazlamiz oldugundan bunu yapmaya elimiz mahkumdu.

Biz napiyoruz? 3 senedir ustune emek verip, gelistirip, CL'de oynatarak piyasasini yukselttigimiz '85'li Bobo'yu pazarlamaktan aciziz. Satmaya kalktigimiz rakam Del Bosque'nin tazminatindan az. Ustelik Bobo'yu gonderip yerine David Moyes'in "bedavaya aldim, 15 mac oynayip 5 gol atarsa opup basima koyarim" (eyvallah Redman) dedigi Saha'ya bonservis bedeli + ucuk maas vermeye calisiyoruz Batuhan dururken. Aydin'i takimda alternatifi en bol olan bolge olan sag beke adam almak icin takasta kullaniyoruz. Serdar Kurtulus'u verimli oldugu bolgeden once sag beke, sonra sag haf'a (orta 5'linin sagi, DMR) koyarak ritmini bozuyor, yedeklige mahkum ediyoruz.

Besiktas'in ozkaynaga yonelmesi icin her turlu ortam hazirlanmis durumda. Ozetlersek:
1) Yabanci sayimiz fazla.
2) Turk transfer etmek pahali.
3) Elimizde isleyebilecegimiz maden var.

Zengin cocugu Mehmet Topuz konusunda egosuna Aziz Yildirim'dan darbe aldigindan kendini affettirmek icin sacma sapan transferlerin pesinden kosuyor hala. Allah korusun yaklasan kongrede yine secilirse 3 sene sonra Aydin'i Ankaraspor'dan milyonla dovizle almaya calisir. Gerci o zaman takimdan o kadar sogumus olurum ki uzulmem. 2010 benim icin takimimla barisma veya kopma yili olacak, umarim bu sefer kimse kongrede oyunu satmaz. Kismetse akli basinda bir yonetim secilir de gelirlerimizi balon transfer yerine borc kapatmaya kullaniriz. Cifte kupa aldigimiz senede butcemiz acik veriyor obur turlu. Bu surec icinde ozkaynaga yonelirsek BJK'nin ustune insa edilerek yukseldigi degerleri on plana alip sportif basariyi da yakalayabiliriz. Yakalayamazsak da cemaatin cocuklariyla yakalamayalim, ben yine alkislarim bizimkileri.

Sir Alex'in bir reportajinda Giggs, Scholes, Fletcher, vb. oyunculara ithafen ettigi lafiyla bitireyim: "It's always better with your own boys."

10 yorum:

Othello dedi ki...

Su an Turk futbolunun en buyuk yildiz adayi Batuhan Karadeniz. Besiktas'in basindaki Mustafa Denizli bir genc oyuncu icin olabilecek en buyuk kabus. Adamin ilk transferi 33luk Yusuf Simsek.

Bu saatten sonra ruh hastasi gibi transferler yapmazsaniz kadro itibariyla CL'de cok is yapamayacaginiz asikar. Ancak orta sahadaki Almanlar ile bir derece sert dogu Avrupa takimlarini andirabilirsiniz. Hal itibariyle Bobo, Batugol + Nonda gibi maliyeti dusuk veteran bir santrfor ileri hatti ligi tertemiz yuruturdu. Tabi muthis bir transfer hamlesi ile gidip Nobre senesi 2.4 milyon Euro'dan 3 sene baglandi. 3 senede toplam 20 golu gecerse ben futbolu bilmiyorum. Batugol'u de pissin diye yine kiralarsiniz. Sonra gelsin Saha. Onumuzdeki sezon sakat olmadan oynayacagi 8 macta cok ustun performans sergileyecegine eminim.

Neyse uzun lafin kisasi burada guzel bir BBQ restorani var. Eti 12 saat boyunca kisik ateste pisiriyorlar. Pamuk gibi oluyor.

Şairler Parkı dedi ki...

3 maddelik tespit gayet güzel. Bu tespit dışında özkaynak denilen hadise zaten başlı başlına bir gelenek bizim için. Asla vazgeçmemiz gereken. Tarihinde defalarca bunu denemiş ve karşılığını almış olan bir kulübüz. Fakat uzun zamandır yanlış adamlar yönetiyor bizi, onlar da başarının oyunculara bu denli para saçarak geleceğini sanıyorlar. Geçen gün F.Bahçe-Efes serisinde yaşananlara dair bir şey söylemiştiniz. Bana göre en güzel yorum oydu: Siz hangi F.Bahçe'yi tutuyorsunuz diye?...Bunun bize uyarlananı da bir o kadar güzel. Metin Tekin'in Beşiktaş'ı mı, Sinan Engin'in mi? Bu bile özkaynak gerçeği diye sunulabilir.

Şu 3 oyuncuya da değinmek gerekirse hoca şanssızlığı birinci faktör. Tigana zamanında bizi hayrete düşüren Serdar yok ortalıkta. Serdar'ın da hatası çok ama onu da göz ardı etmeyelim. Ne yazık ki gençlerimiz de çalışmaya pek düşkün değil. Kendini geliştirmeye açık değil. Tigana takımın başında kalsa idi bana göre Serdar Kurtuluş ve Burak Yılmaz 11'in değişmezi idi. Ki Burak'ın çok kötü olduğu zamanlarda bende isyan etmişimdir, neden bu kadar diretiyorsun hoca çek biraz yedeğe diye. Ama şimdi ki hali de ortada.

Aydın ve Batuhan, Serdar'dan kat be kat yetenekli. Onların da bambaşka hikayeleri var. Ve yineliyorum Tigana olsa idi onlar da şu an Beşiktaş'ın daimi elemanları olurlardı.

Bir de işin oyuncu yanı var tabi. Ne kadar istiyorlar ve neden erkenden ben oldum havasındalar, çalışmaktan kaçıyorlar. Bu da etraflarında her anlamda doğru insanların olmayışı ile kaynaklı. Aşağıdan gelen her yeteneğe dünya yıldızı muamelesi yaparsak, 2 gol attıktan sonra ev alırsak ve en önemlisi kulüplerde bu genç oyuncuların gelişimini yakından takip edecek, sorumluluklarını beraber üstlenecek kişiler olmaz ise özkaynak yalan olur.

Bu arada arkadaşlar mail adresinizi rica etsem?

Ege

Redman dedi ki...

Ege,

Soylediklerine katilmamak mumkun degil. Zaten Tigana'nin degerinin bilinmemesi bu blogun yazarlarinin kanayan yarasidir. Tam yerine parmak bastin yani :)

Bu arada Ferguson'un lafini daha once duymamistim, cok guzelmis. Daha iyi aciklanamaz herhalde konuyla ilgili hissiyatimiz.

Mail adresimiz amerikadeplasmani@gmail.com. Oradan kisisel adreslerimizi de degisebiliriz.

stalker dedi ki...

aydının bir yeri olamaz artık bjkde (zaten sattılar da:) süreci yönetemediler, saçma sapan yerlere geldi iş. ilk onbir garantisi filan gibi.. daha önce müdahale edilerek bir şans yaratılabilirdi ama maalesef bizde eğitim-öğretim bütünlüğü yok. eğitimin bile vasatın üzerine çıkamadığı yerde öğretim zaten olamaz ya.. tiganayı bu nedenle anıyoruz her fırsatta. boboyu aldığı sırada, 6 ay konuşurlar bobonun çaylaklığını, sonrasında herkes görür ne olduğunu, demişti. aydınla yapabilecekleri bambaşka olurdu. burada aydında da kabahat var tabii. almanyadan gelip de bu kadar ukalalaşan başka bir adam daha hatırlamıyorum. genelde mütevazı, çalışıp kendini futbol olarak gösteren tiplerdir gurbetçiler. buçocuk bu hale nasıl geldi acep?

batuhandan hala umutluyum. gece ntvsporda havuzbaşı röportajı vardı. maç izlemeyi sevmiyorum diyor, sadece milli maçları izlermiş.. batistuta gibin:) eskişehirde kendisine verilen değeri anmadan edemiyor. bu çocuğun ilacı da bu. yönetim-teknik heyet desteği artı taraftar sevgisi.. taraftar üzerine düşeni her zaman yapar ama mevcut yönetim-teknik heyetten kuşkuluyum. nobrenin el üstünde tutulduğuı yerde kalmaması kendi yararına olur. 4. seçenek olacak çünkü.

serdar kurtuluştan ise bir şey olmayacağı kanısındayım. son iki seneyi çok kötü geçirdi. üzerine koyamadığı gibi asıl mevkisi olan sağ bekte oynadığında da sıçtı sıvadı. atletik de değil. sampiye ve egeye katılmamak elde mi, tigana olsaydı...

sampi dedi ki...

Tigana BJK'nin basina gelen en guzel seydi, Demiroren nasil oldu da getirdi anlayamadim. Zaten sevabi farkedip kovdu hemen moloz yonetim. Sen Platini'nin kankasi, dunya iyisi yardimsever, genclerin onunu acip futbola adam kazandiran bir cevher ol, patron diye onune Celal Kolot'u, menejer diye yaninda Sinan Engin'i versinler. Adaleti yok ki dunyanin...

Ozkaynak BJK'nin temel degeridir. Saydigim uc madde olmasa bile uygulanmalidir. Belirtmek istedigim simdi herzamankinden daha da fizibil, ustelik sonuclari kisa vadede alabiliriz. Su an takima monte edilecek bir Batuhan Nobre'den daha mi az faydali olacak?

Oyuncu gelisimine gelirsek; eger su anda kendisini fizik veya teknik olarak gelistiren oyuncular varsa (Holosko, Bobo), bu bizim yonetimimize RAGMEN'dir. Oyuncu gelisimi icin eksik tespit etme, kisisel idman, diyet, genel futbol kulturu asilanmasi (ornegin mac seyrettirmek veya dil ogretmek olabilir)gerekir. Bobo 3. senesinde 4. kondisyoneriyle calisiyorsa nasil asama kaydetsin? Dun pilav yiyen bunye bugun makarna yerse vucudu nasil otursun?

Serdar Kurtulus'ta 1.80m+ boy, 70kg+ pos var. Cabuk, suratli falan degil ama cok dayanikli, yere de saglam basiyor. Ortasahada degajlari kafayla almaktan tut, oyunu daha acik bolgelere genisletmeye kadar cok genis yelpazede yetenekleri var. Son iki seneyi kotu gecirdiyse bunda yerinin surekli degismesi en onemli etken. Zaten takimin rotasyonundaki yerini kaybetmesi Denizli'nin '80'lerden kalma adam adama savunmali 3-4-3'ten bozma taktigine rastlar. Bu sene sag bek olarak Ertugrul zamaninda 6-7 mac bile oynamamistir. Sicip sivamasini olcmek icin genc oyuncuya verecegim kredi 20 mactir (gerci bu biraz benim altyapi fetisisti olmamdan kaynaklaniyor).

Aydin ve Batuhan joga bonito ozelliklerine sahip. Serdar cok baska, inanilmaz zeki ve pozisyon sezgisi yuksek. 19 yasinda bir kupa finali oynadi, takimin butun ipleri elindeydi. Ondaki parilti Xavi, Pirlo, Dunga, Guardiola'da falan vardi. Aradaki fark egitiminde ve gelisiminde israrci olmak.

Serdar'i o kadar cok begeniyorum ki PES 2009'da "Become a Legend" modunda Serdar Kurtulus olarak on libero oynuyorum. O oyunu alip forvet veya kanat olmayan ilk kisi benim galiba.

Burak Yilmaz'i olanca antipatikligine ragmen kazanmaya calismamiz gerekiyordu. Gerci yerine Holosko'yu aldigimiz icin kaybedilmis pek birsey yok. Gumusun ustune para verip altin aldik, yerinde ticaret.

Biraz konu disi olacak ama Delgado'dan verim almamamizi da yonetsel istikrarsizliga bagliyorum. Bu ortamda asama kaydetmedi diye hicbir oyuncuya kizamiyorum cunku.

stalker dedi ki...

serdarda xavi pırıltısı... ne içtin hocam sen:) gelişimi sürseydi, busquetsin şimdiki halinden ötesini görmezdik bence. ki o seviye bile yeter de artar bizim için. ama dediğin potansiyeli taşımadığını düşünüyorum. tigana tedrisatı nihayetine erseydi aurelioya kalmazdı milli takım, o kadarını söylyebilirim. tr standartlarının üzerine çıakrdı kısacası..

kredi konusunda aynı şeyi düşünüyorum. 20 maç oynatmalı bir adamı. ancak oyuncunun yapısı belli fikirler veriyor. serdarın sağ bek oynadığı maçlarda o kanat hep koridor oldu. o pozisyonun gerektirdiği çabukluğa sahip değil. karşısına sinan engin gelse, çalım yer serdar. baki-zan-üzülmez gibi adamlarla oynayıp da iyi gözükmek de zor tabii.. ama e.sağlam zamanında sağ bekteki bütün maçlarında kötüydü denebilir. sadece sheriff maçlarını ve ligin ilk maçı olan konya maçını -boboya asist olan ortayı kesmişti- iyi geçirmişti. çok sakatlık da yaşadı tabii. eksikleri aşılabilecek şeyler(di), olmadı. mentalite olarak amatörlüğü de var. marsilya maçında oruç nedeniyle kıvranıp çıkmıştı hani. sonra da iflah olmadı zaten, bir sürü sakatlık yaşadı. yaşı 23 oldu sanırım. bu saatten sonra nereye varabilir, soru işareti.. denizli nasıl kullanacak kendisini, ondan ne bekliyor.. harcandı gözüyle bakıyorum ben. öyle arada 1 maç oynayıp, 5 maç yedek beklemeyle olmaz. sağ bekte ilk tercih yapılırsa belki..

sampi dedi ki...

Piriltidan kasit 18 yasinda Ispanya U21 milli takimina hakim olan Xavi'yle ayni yasta BJK'da ipleri eline alan Serdar bir noktada asagi yukari ayni noktadaydi. CM'de dribbling, stamina vs. ozelliklerin yaninda bir de "oyun okuma ve hakim olma" gibi bir ozellik olsaydi bu Serdar'da 19 falan olurdu. Cocuk 87'li, daha 22 yasinda. Mansiz gelip kademe atladiginda 26 yasindaydi. Cocuk yaninda Koray Avci'yla ortasaha kotardi, takimi CL'ye soktu. Eger bu pozisyonda Kleberson'la Cisse'yi bile yedigimizi dusunursen aslinda cok basarili.

Neyse cok uzatmayim, Xavi :: Ispanya U21 bagintisi Serdar :: BJK 2006-2007'den cok farkli degil, anlatmak istedigim bu. Aurelio'dan cok daha fazlasi olabilirdi, hala da olabilir. Ama yol gosterecek Tigana, abilik yapacak Metin Tekin olmasi lazim. Denizli'nin cok kisa vadeli planlar yapmasi nedeniyle bu sezon formayi soke soke almasi lazim. Onu da Toraman'in stopere cekilmesiyle yapabilir ancak.

Sakatlik yasamasinin nedeni bir ayda 6 veya 7. macinda (ikisi CL) adelesinin iflas etmesiydi. Bu tempoya Gerard bile dayanamazken 20 yasinda cocuga haliyle fazla geldi. Sonra ilk yarinin son macinda ilk 11 cikardi Ertugrul, bir daha sakatlandi. Halbuki bir mac daha dinlendirilse 5 hafta rehabilitasyon imkani vardi. Yazik oldu, seneyi kaybetti. Bu sene de Denizli'ye maruz kaldi. Gume gitti 2 yili.

Sag bek oynadigi maclarda kotu oynadigini dusunmuyorum, en dusuk vasat oynamistir. Tabii cok fonksiyonlu denklem sozkonusu. Ornegin Tello'nun sol bek oynadigi macta stoperleri 3'lemek zorunda kalmandan dolayi oyun icinde cok etkili olamazsin. Genel olarak uyumsuz ve oturmamis bir 4'lude parlaman icin Maicon olman lazim. Ayriyeten Serdar'in ters kademesi, ofsayt cizgisini muhafaza etmesi gibi sag bek nitelikleri de var.

sampi dedi ki...

Bu arada Konya macinda Serdar'in ortasi diyince 2007-2008 gollerine bakmaya basladim. 9. haftaya kadar Serdar'in 3 asisti var (Konya, Kasimpasa, Trabzon). Bir sag bek icin hic fena degil. Ozellikle Ricardinho'ya yaptigi asistte adam calimlayip son cizgiye inip geri cikarmasi basarili, digerleri Riza Calimbay muz ortasi.

stalker dedi ki...

oyun okuma ve oyuna hakimiyet yönünden ahım şahım bir doğal yeteneğinin olduğunu düşünmüyorum ben. xavi ile kıyaslanabilecek kadar yok en azından. neyse, potansiyel olarak sağlam olduğunda birleşiyoruz, önemli olan nokta o.

sağ bekteki performansıyla ilgili şunu ekleyeyim; hücum olarak tr ortalamasının üzerinde, daha da gelişebilir. ancak savunma açısından, izlediğim her maçta sorunluydu. orta sahada oynarken arkasında haliyle stoperler vardı. adamını kaçırdığında, çalım yyiyerek geçildiğinde kademesine giriyorlardı. fakat dış bek olarak oynayan oyuncunun böyle bir lüksü yok. serdar bu yönüyle zayıf kalıyor. benim gözlemim bu. tabii ısrar etmek, üzerinde durmak gerkiyor. ki bu da hocanın işi.

Redman dedi ki...

stalker,

Xavi ornegine cok takilma :) Adam ile cok muhabbet ettigim icin ben anlayabiliyorum ne demek istedigini. "Nasil Xavi Ispanya'da ilk ortaya ciktiginda yasitlarinin kat kat ilerisinde bir olgunlukla oynuyorduysa Serdar'da Turkiye olceklerinde benzer bir olgunlukla oynuyordu" diyor bence.

19 yasinda bir oyuncu icin gercekten cok akli basinda ve ne yaptigini bilerek oynuyordu Serdar. Ertugrul'a en cok kizdigim konu da Serdar'i ortasahadan alip sag beke geri yollamasidir zaten. Sag kanatta, onliberoda oldugu kadar basarili olamadi haliyle. Ancak hakikaten yaninda Diatta ve Toraman ile oynarken kendisinden ne beklenebilirdi, onu da bilemiyorum. Ornek vermek gerekirse Fenerbahce'de Gokhan Gonul'un cikisinda, arkasinda Lugano-Edu, ortasahanin ortasinda da takir takir isleyen Aurellio-Deniz'in oynuyor olmasinin payi cok buyuktu bence. Serdar'in ise hic boyle bir sansi olmadi malesef.

Belirli olcude bek icin agir oldugu elestirisine katilabilirim. Zaten Tigana'nin Serdar icin plani, ortasahada tecrube kazanmasini sagladiktan sonra onu stopere cekmekti ilerleyen senelerde - ki bence cok iyi bir stoper olmak icin yeterli donanima sahip Serdar. Fizik var, ortalamanin uzerinde bir futbol zekasina sahip oldugu da acik. Ayaginin duzgun oldugunu da biliyoruz. Eger o alisik oldugumuz uzun toplari geriden oyun kurarken kullanabilirse onemli isler yapabilir bence. Bu arada, Denizli de gectigimiz sezon 2-3 macta stoperde denedi Serdar'i. Gokhan'in birakilmasinda bunun da bir payi olabilir mi diye dusunmuyor degilim.

Konuyla paralel, Batuhan Eskisehir'de bir yil daha oynayacak gibi. Emre Ozkan donecek mi bari, bilen var mi? Kiraliklardan Mehmet Sedef Altay'da cok kotu bir sezon gecirdi sakatliklar sebebiyle. O yuzden onun takimda kalmasi surpriz olur benim icin. Batuhan donemez iken Can Erdem'den soz etmek de komik olur herhalde. Bunlar disinda topcumuz var miydi kirada hatirlamiyorum su anda...