26 Haziran 2009

Yukselen Transfer Piyasasi ve Etkileri - I


Blogdas sampi
Ozkaynak Guzellemesi'ni yazarken biraz deginmisti aslinda. Aramizda da sikca konustugumuz bir konu, bu sezon asiri derecede sismis olan transfer piyasasi ve bunun Besiktas uzerine olasi etkileri. Gerceklestigi aciklanan Nihat Kahveci ve Ismail Koybasi transferleriyle durum sekillenmeye basladi. Bu blogun yazarlari olarak paylastigimiz bir vizyonumuz var. Bu vizyonun onemli bir parcasi da Besiktas'in baskanina borcu olmayan, harcamalarini kendi gelirleriyle karsilayabilen, genc, iskeletini kendi bunyesinden yetistirdigi oyunculardan kuran bir kulup olmasi. Iste, transfer piyasasinda yasanan gelismelere bu pencereden bakiyoruz ve gorduklerimiz cok da hosumuza gitmiyor.

Yukarida da soyledigim gibi su anda Turkiye transfer piyasasi oldukca yukselmis durumda ve son yillarda ic piyasada gormeye cok da alisik olmadigimiz fiyatlar cok kolay telafuz edilir oldu. Bunda en buyuk pay da Aziz Yildirim yonetiminde gozunu karartan Fenerbahce'nin. Sari-Lacivertliler Mehmet Topuz icin 9M ve Gokhan Emre Jackson'i (kulaklarin cinlasin Memo), Ozer Hurmaci icin de 4M, Ilhan Parlak ve Ozgur Cek'i vererek citayi oldukca yukselttiler. Toplamda harcanan 15M cogu kisi tarafindan yuksek oldugu gerekcesiyle elestirildi. Buna katilmamak cok da mumkun degil. Kiyaslama acisindan tek bir ornek vereyim. Mehmet Topuz gibi sozlesmesinin bitmesine 1 yil kalmis olan eski Aston Villa kaptani Gareth Barry 14M karsiliginda Manchester City'e transfer oldu. Barry, su anda Gerrard ve Lampard'in ardindan Ingiltere'nin en iyi ortasahasi ve milli takimlarinin da degismez oyuncusu. Ismi Avrupa'nin en iyi 15-20 ortasahasi arasina rahatlikla yazilabilir. Bugune kadar kulup bazinda 441, Ingiltere milli takiminda da 30 maca cikmis. Gareth Barry bu transfer piyasasinda 14M ederken uluslararasi terazide onun 1/5'i kadar dahi degeri olmayan Mehmet Topuz'un 10M etmesi sadece yabanci sinirlamasiyla da aciklanamaz. Gectigimiz sezon yabanci haklarini Josico ve Maldonado'ya kullanmis Fenerbahce'den bahsediyoruz sonucta.


Ben Aziz Yildirim'in bilincli bir sekilde transfer piyasasini yukselttigini dusunuyorum. Neticede Fenerbahce hem gelirleri rakiplerine nazaran daha yuksek oldugu, hem de ezelden beri baskanlari tarafindan finanse edildigi icin bu paralari rahatlikla gozden cikarabiliyor. Transferde erken davranarak Anadolu takimlarindan transfer edilebilecek 5-6 oyuncudan en cok tercih ettikleri 2 tanesini aldilar, Sercan'i da 6-7M civarinda bir miktara kadroya katabilirlerse bu rakam 3'e cikmis olacak. Bunu yaparken Besiktas ve Galatasaray'i psikolojik acidan zora sokmus oldular. Turkiye'deki taraftar ve yonetim yapisi sebebiyle "bomba" transfere daha bombasiyla cevap vermek gibi bir zorunluluk var ne yazik ki. Bu yuzden Fenerbahce Mehmet Topuz'u aldiginda, Yildirim Demiroren'in altta kalmamak ve Fotomac'ta on sayfayi kapmak adina "bomba" birkac transfer yapacagi belli olmustu. Bu transferlerin ilki Ismail Koybasi oldu. Eger 19 yasinda, Super Lig'de toplam 25 mac oynamamis Ismail su anda konusuldugu gibi 5M + 2 oyuncu ediyorsa bunun sebebi Fenerbahce'nin piyasayi yukseltip diger buyuklerin elini zorlamasidir. Yine ayni sebeple, durumu Ismail'den cok da farkli olmayan Volkan Sen icin de benzer miktarlar konusuluyor.


Hatirlarsiniz ki Besiktas bu tuzaga daha once de dusmustu. Fenerbahce'nin $12M'a Balic'i aldigi sezon biz de altta kalmamak icin - yine Gaziantepspor'dan - Ayhan'a $8M para vermis, ancak 3 sene boyunda kendisinden zerre kadar verim alamayip, sonunda da Ahmet Yildirim karsiliginda Galatasaray'a gondermistik. O donemde Antalyaspor'dan Fazli ve Denizlispor'dan Umit de, yine bu sekilde doldurus ile transfer edilip neredeyse bedavaya elden cikarilmislardi.


Bu ornekleri verirken amacim kesinlikle Ismail'in Besiktas'ta basarili olmayacagini iddia etmek degil bu arada, yanlis anlasilmasin. Keza Besiktas'in Turkiye'nin en cok gelecek vaad eden kanat savunucularindan bir tanesini almis olmasi beni sevindiriyor. Ancak yapilan icraatlarin da maddi acidan tutar bir yaninin olmasi lazim. Bugun Turkiye'nin Avrupa'da piyasasi en yuksek beki Gokhan Gonul - Sampiyonlar Ligi'nde ceyrek final oynadiktan sonra - en fazla 8-9M ederken, siz 2-3 sene icinde yeni bir Gokhan Gonul olacagi umuduyla Ismail Koybasi'na 7-8M veremezsiniz. Verirseniz takimi ya batirir ya da kendinize borclandirirsiniz. Sol bekine bu paralari odeyen takimin senede 15-20 gol atan, Brezilya milli takimina kadar yukselmis, 24 yasindaki forvetinin degeri de 8M bu arada, hatirlatirim.


Sinirimi en cok bozan sey de Besiktas'in bu duruma dusmemek icin her turlu imkana sahip olmasi. Elimizde sampiyon bir kadro ve uzerinde israr edildigi takdirde iyi yerlere gelme ihtimali cok cok yuksek olan Batuhan, Serdar Kurtulus, Serdar Ozkan, Aydin, Emre Ozkan, Mehmet Sedef gibi gencler varken neden transfer konusunda Fenerbahce ile sidik yaristirdigimizi anlamak mumkun degil. Bu yonetimin Fenerbahce gibi davranarak Fenerbahce'yi gecemeyecegini anlamaya omru yetecek mi gercekten bilemiyorum.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Aslında bu seneki şampiyonluk ve çifte kupa beşiktaş için hiç iyi olmadı yönetimde demirören gibi birisi olmasaydı belki dev bir adımdı çifte kupa ama Yıldırım demirören her sene yaptığı gibi bu sene de takımın içine etmeye devam ediyo.Klübün demirörene olan 50 küsür borcu artarak devam edio demirören de bu klübün bana borcu oldukça beni kimse tahtımdan indiremez olayını farkettiğinden yine kafasına göre paralar saçıp klübü kendisine daha da borçlandırıyo böylece o koltukta daha uzun süre kalabilecek.Beşiktaş gibi büyük bir camianın böyle biri tarafından yönetilmesi beni üzüyor.
Böyle futbol bilmez iş bilmez başkanların sadece klübün gelirleriyle uğraşıp parayı kontrol etmeleri ve futbol ile ilgili olan kısmı tamamen sportif direktör ve teknik direktör 2 lisine bırakması gerekiyor .

Unknown dedi ki...

Kucuk Not: IKoybasi'nin super bir fubolcu oldugunu Sampi'ye cok once soylemistim.. Paradan bagimsiz olarak adam cok iyi transfer.. ote yandan SKurtulus konusunda Sampi'ye katılıyorum.. FB'li DEDELER