7 Haziran 2009

Aldirma Honduras Aldirma


Beles biletin tadi baska oluyormus meger. Elektrikci taseronun proje sorumlusuyla futbol muhabbeti yapmistik birkac kez. Kendisi 29 yasinda sarisin bir bayan oldugu icin santiyeye geldiginde hayat duruyor, apacileri ise dondurmek icin dul, cocuklu ve erkek arkadasi oldugunu hatirlatmam gerekiyor her seferinde. Neyse, bana ABD – Honduras macina gider misin bilet bulsam diye sordugunda atladim beles bilete. Tesadufen Othello'nun da gozu varmis macta, kampusten atlayip geldi. Bilette $45 yaziyor ama nedense internetten StubHub yoluyla $160'a almis bizim taseron, ne is anlamadim. Ya bizim takimlar gibi katki payi deyip vergiden kaciriyorlar ya da Amerika'da futbol o kadar populer olmus ki artik karaborsasi bile olusmus. Mac Chicago Bears'in sahasi olan, basta 1. Dunya Savasi olmak uzere cesitli savaslarda olen Amerikan askerlerine ithaf edilmis Soldier Field'da oynandi. Orjinal yapi Roma mimarisinden esinlenerek tasarlanmisti. Ancak 2001'de stadyumun modernlesmesi surecinde ustune eklemeler yapildi. Olusan komposizyon biraz karisik ve eski binanin uzerine bir uzay gemisi inmis gibi gozukuyor. Ayriyeten 6 Haziran'da kalin uzun kollu ceketle usuten Chicago havasini takmayip tribunlerin tamamini kapatmamalari sacma olmus.


Stada yururken burada ise basladigim ilk binayi cekmeye calistim ama ancak kiyisi kosesini alabildim kadraja. Oldugu kadar. Velhasil Amerika'da dunya kupasi elemesi macindaki en yuksek 2. seyirci sayisina ulasildi (55 bin uzeri). Bunda baska eyaletlerden otobuslerle gelen Hondurasli amigolarin payi cok buyuk. Resimde gordugunuz uzere tribunlerde cogunluk mavilerdeydi. Othello'ya gocmenlik burosu stada baskin yapsa en az 5,000 kisi tutuklanir dedim. Gerci aralarinda monser Honduraslilar da vardi jiplerle maca gelip mangal yapan. Beyazlarin azinlikta olmasi nedeniyle ABD takimi sahaya cikarken yuhalandi. Adamlarda o kadar cesitli ve fazla gocmen var ki kimle nerede oynasalar deplasman oluyor (maviler Honduras, kirmizilar ABD).


Redman'in hatirlatmasiyla Wilson Palacios ve Oguchi Onyewu'yu dikkat ederek izledim. Palacios canli seyrettigim en komple orta saha oyuncularindan biri. Oyun gorusu ve enerjisi ust duzeyde. Tottenham bence 12 m Pound'a ucuza kapatmis. At cigeriyle Ajax altyapisi cikisli gibi pozisyon almayi birlestiren 25 alti diger oyuncular o paranin cok daha fazlasina transfer oluyor. Onyewu ise hem kesici, hem hava topunda kuvvetli, hem de baktigi yere 30 m'lik pas atabiliyor. 27 yasinda, ama stoperlerin 33-35 bandina kadar verimli oynayabildigini varsayarsak yine de saglam transfer olur. Mac zaten Onyewu vs. Palacios seklinde gecti. Palacios topu alip dagitip depar attiktan sonra bosa kacip tekrar kanat degistirirken Onyewu butun serseri toplari alip oyuna sokuyordu. 2. yarinin ortasinda Palacios sakatlanip cikinca Honduras basi kesilmis tavuga dondu zaten. Amerika dandik bir duran topla maci 2-1'e getirdiginde karsilik verecek mecali kalmamisti Honduras'in. Son dakikalarda tartismali bir pozisyonda hakem Honduras'in penaltisini vermeyince demli Honduras taraftarlari taskinlik yapmaya basladi. $7'lik plastik bira bardaklarini yari dolu sekilde ust tribunden alt tribune sallamaya basladilar. Alt kattaki azinliktaki ABD taraftarlari sozlu olarak karsilik verince bu sefer tukurmeye basladi amigolar.


Neyse ki ben ust tribunun hemen altinda oldugum icin bana gelmedi, yoksa dellenip 2'ye karsi 30 bin'lik bir kavgaya yeltenip 300'un devamini "2" olarak cekmek suretiyle hastanelik olabilirdim. O noktada "This is Chicago, euuuuu" dersem belki Dude'larin sempatisini kazanirdim gerci.


Ligde herkes vasatin cok altinda oldugu icin vasatin az alti oyuncu Landon Donovon'dan yildiz yaratmaya calismasini anlayabiliyorum Amerikalilar'in. Ama Bayern Munih'e transferini aciklamak cok zor. Zannediyorum Klinsmann'la bacanak falanlar. Takima cok kultursuzluk disinda birsey kattigini sanmiyorum. Belki eti terbiye etmeden lopcuk halinde izgaralamayi, bir ihtimal de kirmizi isikta saga donmeyi ogretmistir Munih'teki arkadaslarina. Amerika'nin insanogluna kattigi baska birsey aklima gelmiyor, bilen varsa hatirlatsin.

1 yorum:

Redman dedi ki...

Palacios'a nazar degdirmis olmam buyuk kismetsizlik.

Donovan transferini Bayern Munih'in Amerikan pazarina acilma hamlesi disinda aciklamak mumkun degil. Gerci Klinsmann'la bacanak da olabilirler aslinda. Alman'in buralarda bir evi var ve senenin bir bolumunde burada yasiyor yanilmiyorsam.