28 Haziran 2009

Hattrick - www.hattrick.org


Dunya capinda 945,000 Turkiye'de de 27,600 kisi tarafindan oynanan bir online futbol menajerlik oyunu Hattrick. Son derece iyi dusunulmus ve yillar boyunca yapilan ufak rotuslarla mukkemellestirilmis bir simulasyon. Ayrica bedava.


Hattrick'te kulubun herseyi - baskan, futbol sube sorumlusu, teknik direktor, altyapi koordinatoru, oyuncu izleme ekibi, basin sozcusu ve daha niceleri - sizsiniz. Rakipleriniz de sizin gibi kanli canli kullanicilar. Amaciniz alt liglerden aldiginiz takimi buyutup gelirstirerek ust liglere tasimak ve sonunda Super Lig ya da Turkiye Kupasi'ni kazanmak icin mucadele etmek. Para kazanmak icin bunyenizdeki genc oyunculari yetistirip onlari daha zengin takimlara satmaniz ve stadyumunuzu buyutup taraftar toplamaniz lazim. Tabii bunun disinda harcamalarinizi kontrol altinda tutmali ve oyuncularinizi dusuk fiyata alip daha pahaliya satabilmelisiniz. Stadyumu doldurabilmek ve ust liglere cikip sponsorlardan daha cok kazanc elde edebilmek icin maclarinizi kazanmaniz ve bunun icin de oyunun teknik/taktik kisminda rakibinizden daha basarili olmaniz lazim. Oyunda ilerledikce A Milli Takim, U20 Milli Takimi, Sampiyonlar Ligi gibi daha ust duzey turnuvalar da cikiyor karsiniza.

Hatiri sayilir bir suredir oynadigim Hattrick'te bugune kadar beni en cok sasirtan sey, oyunun gelistiricilerinin Hattrick Dunyasi'nin ekonomik dengelerini inceleyebilmek icin gercek ekonomistlerden olusan bir ekip kullaniyor olmalariydi. Yani siradan bir kullaniciya yansiyandan cok daha fazlasi perde arkasinda gerceklesiyor ve dedigim gibi, cok ozenilerek hazirlanmis bir oyun oldugundan emin olabilirsiniz.

90'larin ikinci yarisindan itibaren evine bilgisayar girmis her Turk genci Championship Manager serisiyle bir sekilde tanismistir. Eger CM hayranlarindansaniz Hattrick'i de denemenizi tavsiye ederim. Eger oyuncularin gercek isimler olmamalarini cok sorun etmeyecekseniz Hattrick'ten buyuk keyif alacaginiza eminim. Ozellikle de arkadas grubunuzla beraber ayni donemde oynamaya baslarsaniz guzel girgir muhabbet cikar buradan.



Daha detayli bilgi icin: http://www.hattrick.org/



9 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Tebessümle okudum:) Üniversite yollarında bir arkadaşımın önerisi ile keşfettim. Sonraları epey sardı, deliler gibi de oynadım bir süre. Açık arttırma da saatlerimi harcadım, satacağım ya da alacağım oyuncular için alarmımı kurdum, evin her yerinde notlar vardı, takım logosu için günlerce ne olsun diye düşündüm. Ve her maç sonunda takımın ne yaptığını çıktı olarak aldım. Manyakça gelebilir ama hala saklıyorum onları. O döneme ait güzel anılar benim için. Maç günleri o saate hiçbir şey koymayıp, maçım var gelemem diye bütün planları tersliyordum:)

Güzeldir hattrick..Güzeldi.

Ege

Şairler Parkı dedi ki...

ege yazdıysa bende yazarım.

takımım o zaman ki içtiğim sigara markasından alıyordu ismini; WinstonSoft ( reklama girerse blur atabilirsiniz ) .

5. ligin 400. gruplarından başlayan bir hikaye. Kendinden altında ki takımlarla beraberlik sayısı yüksek, üstünde olan takımlarla ise en kötü ihtimal beraberlik alarak sürekli ligi alt üst eden bir takım. Transfer uğruna uykusuz geceler.

yaklaşık 2 sene önce devrettiğim takımım sanırım hala devam ediyor. Bir arkadaşıma devretmiştim hesabımı.

O değilde bir kaleci yetiştirip para kazanamadım ya ona yanarım. :) En iyi parayı kazanmak için Kaleci yetiştirmek yeterliydi.

marmara

ERKUT dedi ki...

müptelası olduğum oyun. takım isimlerini yazarsanız ht'de hazırlık maçı yapabiliriz. Benim takım edirne fc . yamaner 11

Adsız dedi ki...

Redman kardesimle beraber baslamistik biz de. Ben koptum sonradan ama Redman hala ligin tozunu atiyor diye biliyorum. Zamaninda yakaladigimiz cakal antreman/transfer politikasiyla cok hizli giris yapmistik HT dunyasina. Mutevazi yazmis kirmizi ama o dunyada hatiri sayilir efsane baskanlardandir.
Yanliz onemli uyari: o donemdeki kiz arkadaslarimiz buraya yorum yazarsa 3 hafta seyircisiz oynar blog...

kagan

Tunç Bozacılar dedi ki...

1999-2000 sezonunda üniversite ilk yılımdaydım , sınıfta kaldım . 5 sene beraber olduğum kız arkadaşımla ayrılık aşamasına geldim . annem odama sadece aç mısın demeye geliyordu ve aylarca birekrana bakıp sabit durmama anlam veremiyordu . günde 4-5 saat uyku yetiyordu ve saat kurup sınava değil oyuna kalkıyordum . aldığım küçük notlar masamı kaplarken bu notlarda genellikle shortlist , wonderkid ve sonradan çıakcak oyuncu listesi oluyordu . asla editörden birilerini güçlendirmedim . hep dürüst oldum . ronaldinho 'ya bir sezonda 72 gol attırdım , fiorentinaya -15 puan ile başladığı sezondan sonra ikinci senesinde ş.ligi kupasını kaldırttım . türk milli takımına dünya kupası finali oynattım . ilk aldığım adam maalesef daima alex de souza olmuştu . kaka ve alexin önünde ronaldinho tek forvetim , ön liberolar viera ,gerard ve lampard olurken , defansımda thuram nesta broerse ve genç yetenek birileri vardı . kaleci daima buffon ile casillas . ibrahimovic daha wonderkid , keneddy bakırcıoğlu oyunun iyi türklerinden , beşiktaşı aldığımda ise yabancı sorunu o zaman bile canımı sıkan etmenlerdi .

bir gün hayatıma engel oluyor diye , hayatı kaçırıyorum ve ne oalcak lan bu halim benim diye oyun cdsini kırdım . sonra defalarca yeniden yükledim ve kırdım . bir içki masasında taktik soran arkadaş yüzünden gece 2de eve gelip komşuyu uyandırıp cdyi alıp tekrar yükleyip tüm shortlisti oluşturmam ezanı bulmuş olsa da yine başladım . sonra yine kırdım . sigara gibi a.q anlayın halden .

sonuç ; iradem galip geldi şu an huzurluyum . mutlu bir birlikteliğim var ve internet onun boşalttığı yere sahip çıktı . aramıyorum , hatırlamıyorum ve de umursamıyorum . ha bu kadar yazdıysak akşam yine avuçlarım terleyecek o ayrı :)

forza FM (or CM) ...

NOT :
- olum final maçı bu , kaydedelim yenilirsen bir daha yüklersin ...
- öyle şerefsizliklere yer yok bu yürekte ...
- s.ktir lan :))

saygılar ...

Redman dedi ki...

Ege/marmara,

Mac hazirliklari, acik arttirma savaslari, Pazar gunu saat 4'te seyredilen lig maclari hakikaten Hattrick'in degismezleridir. Hanginizin takimi daha iyiydi merak ettim bu arada (kavga cikmasin ama ahahaha!)

Kagan,

"Uyari"na cok guldum dostum. Hakikaten dogru ama. En kotu ihtimalle 1-2 mac sahamiz kapatilir :)

ERKUT,

Takimimin adi Rushin' Eagles. Kupadan elenince ben mac teklif ederim hocam sana.

t2,

Herkesin deli gibi CM oynadigi bir donemi olmustur. Benim de yine bir baska CM hastasi arkadasimla bayram tatiliinde eve erzak yigip 4 gun ust uste, gunde 18 saat oynamisligim vardir. Hattrick'le tanisinca eski bagimliligim kalmadi ama yine de yeri ayridir ozellikle CM 2'nin.

Şairler Parkı dedi ki...

@Redman

Aynı dönemde oynama şansı yakalayamadık biz. Tanışmıyorduk o zamanlar. Üniden sonra oynamadım bir daha. Eski tadı hiçbir zaman vermedi. Bir dönem marmara ısrar etti ama hiç canım çekmedi. O eski büyüsüyle kaldı öyle.

Kaleci sattım ama ben, candır can:))

t2, cam demiş..O da başka bir hikayedir benim için. Saatlerce anlatabilirim.

Ege

Şairler Parkı dedi ki...

Cam nedir yahu:)) cm...

Ege

Tunç Bozacılar dedi ki...

cam diyerek :) gökhan zanı saygıyla anıyoruz :)