19 Haziran 2009

Sizinki Hangi Fenerbahce?


TBL Final serisinin son iki macinda yasananlardan sonra konuya girmemeyi tercih ettim, tipki Fransa milli macindan sonra yasananlarda oldugu gibi. Acikcasi ne bu tarz rezilliklere karisacak ne de onlara hak verip "iyi oldu" diyecek adamlarin buralara ugrayacagini dusunmuyordum. O yuzden de gelip bu blogu okuyacak insanlarin zaten bildigi seyleri bir kez daha tekrarlamanin bir mantigi yoktu benim acimdan - hata sabit, yanlisligi da apacik ortadaydi.

Ancak bugun akli basinda bloglar arasinda oldugunu dusunup ozellikle Fenerbahce ile ilgili meselelerde "Acaba onlar ne diyor?" diye okudugum bloglardan biri olan Papazin Cayiri'nda once Sagduyu Oldu ondan sonra da Koca Fener'i Sahipsiz mi Sandiniz? baslikli iki yazi okuyunca yukarida yazdiklarimi tekrar gozden gecirmem gerektigini fark ettim. "Blog camiasi" (ya da Blogosfer, Futbloglar, adini ne koyarsaniz koyun) belli bir entellektuel seviyenin uzerinde, genc insanlarin bulustugu bir ortam. Bu yuzden de biz ve bizim gibi hem tribunlerin ve taraftar sitelerinin gozu kara fanatizminden hem de yerli basinin dusuk kalitesi ve banalliginden sikilanlar icin ciddi bir alternatif olusturdu hizli bir sekilde. Ancak demek ki burada bile sagduyudan pek nasibini almamis, renk askindan dolayi bir gun ak dedigine ertesi gun kara diyen arkadaslara rastlamak mumkunmus. Daha da kotusu meger bu arkadaslarin sayilari da hic az degilmis.

Anlasildigi uzere konu Efes Pilsen - Fenerbahce TBL Final serisinin 5. macinda tohumlanip 6. macinda patlak veren olaylar. Hatirlayacaginiz gibi seri 2-2 iken 5. macin sonunda hakem Fatih Soylemezoglu sacma sapan bir kararla maca damgasini vurmus ve Efes Pilsen seride 3-2 one gecmisti, Carsamba gunu de 6. maci kazanarak sampiyon oldular. 5. mactaki tartisilan pozisyonla ilgili en genis capli ve kafalarda soru isareti birakmayacak yorumu Lambuja'da okudum - siz de buradan ulasabilirsiniz.

Sonucta olaylarin oncesi/sonrasi, Efes Pilsen'in isyani, Fenerbahe yonetiminin sessiz kalisi, 50 YTL'lik biletler, Ergin Ataman'in Fenerbahce ile 3-4 sene oncesine dayanan husumeti derken ortalik iyice gerildi. Herhangi bir onlem alinmayinca da goz gore gore bugunku noktaya gelindi. Simdi ben buradan bir kez daha sagduyu cagrisi yapmayacagim - olan oldu zaten. Konuyla ilgili en guzel elestiri de 3Puan.net'ten gelmis - Siz Taraftar Degilsiniz... demis Ack. Benim olayla ilgili baska birsey soylememe gerek yok. Ancak yasananlara ragmen "Elinize saglik", "Mangal yurekli delikanlilar", "Dayagi yediler, seneye aynisini yapsinlar da gorelim" diyen arkadaslara bir cift laf etme geregi hissettim.

1. Oncelikle arkasindaki taraftara guvenip buyuk ihtimalle kendisine cevap vermeyecek adamlara saldirmanin neresi "delikanlilik" bana birisinin anlatmasi lazim. Ortada yuz yuze bir kavga yok, tribunden kosarak gelip, kendisine bakmayan Efesli'lere yumruk/tekme girisen adamlar var. Bu "Mangal yurekli delikanlilar"in bir tanesi Kaya Peker'i teke tek kenara ceksin de goreyim. Tribunden eline geleni sallayanlara girmiyorum bile, onlar sahaya girmeyi dahi gozu yemeyenler.

2. Bir de olayin Fenerbahce'ye sahip cikma kismi var. Fenerbahce gibi her daim kurumsallasmadan bahseden bir kulubun tepkisi bu mu olmali demeyecegim, kaldi ki resmi siteleri vasitasiyla ozur dilemisler bugun. Alinacak cezalara da girmeyecegim, keza dise dokunur bir ceza gelecegini sanmiyorum. Ancak bu olaylari izledikten sonra birisinin kalkip da Fenerbahce'nin haklarinin korunmus oldugunu iddia etmesini anlamak mumkun degil. Hakemler taraftarlar oyunculara saldiracak diye maclari daha mi iyi yonetecek onumuzdeki sezon? Ya da Efes Pilsen oyunculari korkup, elleri titreyerek mi sut atacak bundan sonra? Hayir, dayak da yemediler ki isin ilginc yani. Agzi burnu kanayan tek bir Efesli yok mactan sonra. Bir ise kalkistiniz, "bari dovebilseydiniz" diyesi geliyor insanin.

3. Bir de sormadan edemeyecegim, maci Fenerbahce kazansa idi "mangal yurekliler yine sahaya atlardi" diyebiliyor musunuz? Diyemiyorsaniz bunun basit bir yenilgiye tahammul edememe tepkisi oldugunu kabullenmeniz gerekir. Neticede gerceklesen olay Fenerbahce'nin hakkinin yenmesiyle degil, finali kaybetmesiyle tetiklenmis bir reflekstir.

4. Kaya Peker'e takilanlar da bir zahmet etraflarina bakiversinler. Hemen yanlarinda Rasim Basak gibi bir ornek var ki Galatasaray'li Sabri'nin hormonlusu. Son macta da bayan vs. dinlemeden girismedi mi zaten hakem masasina? Ya da Volkan Demirel mesela? Sizi tribunden sahaya indiren Kaya, kusura bakmayin ama, bunlarin yaninda melek gibi adamdir kesinlikle.

5. Ancak dedim ya en cok "Elinize saglik" diyenlere kafam takiliyor. Peki adama sormazlar mi? "Ben tribunun cigerinden koptum geldim" diyorsun, sen neredeydin kardesim? Atlasaydin ya mangal yureklilerle beraber sahaya. Ya da gidip yakalasaniza Kaya'yi, Kerem'i, hatta Ergin Ataman'i biryerlerde. Adresi belli herseyi belli adamlarin, siz de sahip ciksaniza Fenerbahce'ye. Onu da yapamayacaginiza gore klavye delikanliligi yapmayin gozunuzu seveyim. Oturun medeni insanlar gibi Aziz Yildirim'a, Ali Koc'a, Federasyona, Tuncay Ozilhan'a yazi yazin, Anadolu Grubu'nu boykot edin, toplanip bildiri yayinlayin ama "Elinize saglik" demeyin. Cunku o zaman elin seyiyle gerdege giren siz oluyorsunuz. Komik degil mi?

Neticede hangi Fenerbahce'yi tuttugunuza karar vermeniz lazim. Aykut Kocaman'in Fenerbahce'sini mi, Rasim Basak'inkini mi? Ikisini birbirinden ayiramayacak kadar gozunuzu hirs burumusse de sizden ne koy olur ne kasaba, benden soylemesi...

16 yorum:

PVH dedi ki...

Selamlar, cok fazla kufur geliyordu artik yorum ayiklamaktan bikip kapattim bahsettiginiz yazinin yorumlarini. Yarin yine acariz.

Bu yaziniza gelince ne koy ne kasaba olacagimiz gibi ciddi bir itham icerdigi icin uzunca cevap yazmak gerekecek sanirim. Olayi ve sartlari tamamen soyutlayip yorumladiginiz icin bu 5 maddelik sonuclara variyorsunuz. bir gun ak dedigimize baska bir gun kara demiyoruz, bunu anlatmak gerekecek, anlatiriz vakit bulunca.

Unknown dedi ki...

@Redman

Bahsettiğin yazıyı okudum, bana fazlasıyla fanatik bir yazı olarak göründü. Zaten yazanın da fanatikliği herkes tarafından bilinir. Kural pis bir kural hani penaltı atılırken ceza sahasına girenler olur ya kimi hakem tekrar ettirir kimi bir şey demez bu da onun gibi bir şey ama kuralın işlenişi bence doğrudur.

Maç berabere FB niye faul yapsın bence doğru bir yorum değil, FB pekala faul yapmak isteyebilir 1 veya 2 sayı geriye düşüp son hücumu kullanmak isteyebilir 13 saniye gibi uzun bir süre var, hakem orada FB'nin koçunun ne düşündüğünü yorumlamak zorunda değil, o yüzden geçen maçı tartışmak oldukça anlamsız bana göre.

Biliyorum zor olacak ama abuk sabuk yorumlar almamak için bu konulara pek değinmemen senin için daha iyi olur diye düşünüyorum.

Redman dedi ki...

@Ata

Bence bu seviyede mac yoneten bir hakemin bir faulun bilincli olarak mi yoksa istemeden mi yapildigini cozebilmesi gerekli yine de. Bir de su var, bu pozisyon benim takimimin macinda olsa kendimi buyuk haksizliga ugramis hissederdim eminim ki. Ancak zaten amacim gecen maci tartismaya acmak degildi burada. Ben diyorum ki, Fenerbahce hakemler tarafindan kiyim kiyim dogranmis olsa dahi bu yapilanlar cirkin ve yanlis. Bence tartisilmasi gereken bu iken insanlar hala Kaya soyle yapti, Ergin Ataman bunu dedi, hakem kotuydu gibi kilif uydurmaya calisiyorlar yasananlara, benim sinirimi bozan da o.

Bu arada 3 ay oldu baslayali, henuz kufur yemedik kimseden. Bakalim hayirlisi :)

Adsız dedi ki...

Her zaman söylerim fenerbahçe bu ülkenin sporundaki en büyük virüstür. Senelerdir gelecek vaad eden futbolcuları toplayıp kulübeye mahkum ediyorlardı, son yıllarda ellerini başka branşlara da attılar.. Buradan cumhurbaşkanına sesleniyorum lütfen kapatın feneri

Othello dedi ki...

Kufur istiyordun. Haydi gozun aydin. Yumoslarin sahi, kirmizi adam, kirmizi adam ooo ooo.

sampi dedi ki...

Son yorumu ornek olsun diye ilk ve son defa yayinladim. Boyle baska takima hakaret etmek, takim kapatmak falan anlamsiz. Burda birseyler yaziliyorsa duzelmesini temenni ettigimiz ve duzelebilecegine inandigimiz icindir. Rakip takimlari virus diye nitelendirip kapatmaya cagirmak degil. Ayriyeten sozunu ettigimiz seyler her camiada yasaniyor. BJK kac mac seyircisiz oynadi Seba'dan beri? Tribunde adam oldurulurken biz virus degil miydik Turk futbolunda? GS pet sise derbisinde utanc kaynagi degil miydi?

Son paragrafi "Neticede hangi BJK'yi tuttugunuza karar vermeniz lazim. Metin Tekin'in BJK'si mi, Sinan Engin'inkini mi?" seklinde degistirebiliriz. Redman'le butun derdimiz de bu farki anlatabilmek zaten.

sampi dedi ki...

@ PVH

"Olayi ve sartlari tamamen soyutlayip yorumladiginiz icin" - bu kismi tam anlayamadim. Acarsan sevinirim. Sartlar taraftarlari germis ve Efes kiskirtmis bile olsa hicbirsey sahaya girip sporcu dovmeyi gerektirmez.

"ne koy ne kasaba olacagimiz gibi ciddi bir itham icerdigi icin uzunca cevap yazmak gerekecek sanirim" - Burada iki zit taraftar durusu (Aykut / Rasim) karistirilmayacak kadar net. Ikisinin ayrilmaz bir butun oldugunu, ayni taraftar profilini simgeledigini soyleyebiliyorsan, Metin Oktay'la Sabri'nin GS'liligini ayni cumleyle aciklayabiliyorsan o zaman zaten bu muhabbete devam etmenin anlami yok. Koy/kasaba da hakkaten olmaz.

stalker dedi ki...

bu olayı taraftarın üzerine yıkmak kolaycılık olur. ortada ciddi bir hazırlık vardı çünkü. fb yönetiminin organizasyonu, federasyonun basiretsizliği filan.. fbtvde erman-şansal benzeri pozisyon analizlerine kadar gitti iş. sahada fbli oyuncular tribünleri doldurdukça doldurdular. yöneticilerin açıklamaları tribünler için motivasyon konuşması gibiydi. önceki maçlardaki pet şişe, çakmak yağmurunun ve küfürlerin cezasız kalmasını da ekleyelim. son maça bu haletiruhiyeyle çıkıldı. saha içindeki fbtv akreditasyonlu saldırganlar ve polisin ortada olmaması da var elde. taraftar da boş bulduğu meydanı bırakmaz, buna delikanlılık filan denmez. olsa olsa fırsatçılıktır. bu her tribün grubu için geçerlidir. fb tarftarı da hazır bulduğu alanı doldurdu.

hak hukuk bahanesiyle olur bu tür şeyler. alpayı atan ali uluyola saldırılan maçta tribünde kendimi nasıl yiyp bitirdiğimi hatırlıyorum da, doğaldır bunlar. savunulması da doğaldır. burada önemli olan tepkilerin samimiyeti. herkes için.. sahaya inenleri savunanların, başka takım taraftarları için, benzer durumnlarda gösterdiği tepkilerdeki samimiyet; vandallar, holiganlar cinsinden tepki verenlerin, kendi taraftarlarının benzer durumlarında verdiği tepkilerin samimiyeti filan önemlidir. tutarlılık kısacası. gerisi herkesin kendi bileceği iş. kimisi sakin kalır, kimisi patlar. kimisi için takımı her şeyin önündedir, kimsi için mantığı..

açıkçası ben rasyonel taraftarlık anlayışından çok da hazzetmiyorum. "içinde" olmamakla alakalı bir durum tabii biraz da. taraftar amorftur çünkü, tribüne girdiğinde onun şeklini alır, onunla tek vücut olur, kendi aklını bırakır.. neyse uzatmayayım daha fazla.. anlaşılmıştır sanırımmeramım.

sampi dedi ki...

Rasyonel taraftarlik anlayisindan kasit Roland Garros seyirciligi degil bence. Genel olarak belli sinirlar var asilmamasi gereken. Mesela zivanadan cikar kufur edersin, yonetime istifa diye sallarsin vs. nispeten normal seyler. Ama gidip senden 50 kg agir, 30 cm uzun basketciye kalabaliga guvenerek dalmazsin. Sporcu dovmek her haliyle ekstrem bir durum, insanlarin asiri tepki vermesi de buradan kaynaklaniyor.

Redman dedi ki...

@stalker

Tutarlilik tabii ki belki de en onemli sey ancak, "Benim takimim, taraftarim, yonetimim ne yapiyorsa dogrudur" demeyi de tutarli bir tutarsizlik olarak goruyorum.

Yanlisa yanlis, dogruya dogru demekle, herkese gul dagitip ortada kivirtmak arasinda fark var bence. Ancak senin hangisine "rasyonel taraftarlik" dedigini tam olarak cikaramiyorum yazdiklarindan.

Verdigin ornek uzerinden bizim durdugumuz noktayi da soyle aciklayayim. Bizim icin Besiktas ya da mantigimiz degil, Besiktas'in dogruyu yapiyor olmasi herseyin onunde geliyor. Cunku ileride cocuklarimiz da Besiktas'li olsun istiyoruz.

-------------------------------------------

@Herkese

Bu seriden sonra bir Fenerbahceli'nin cikip da "Efes'e de tebrikler, iyi oynadilar seri boyunca, en azindan onlar da hak ettiler" demesinde cok yanlis birsey gormuyorum. Hele "Yasanan olaylar cirkindi, bize yakismadi" diyenleri satici olarak gostermeyi hic anlayamiyorum.

Tabii ki herkesin taraftarligi kendisine. Ancak ben sirf o da Besiktas'li oldugu icin Sinan Engin'i elestirmeyeceksem, Inonu'de taraftar Fatih Terim'in kizina kufrettiginde mahcup olmayacaksam, Fenerbahce'nin bayan basketbol takimina yapilanlardan sonra kendi capimda ozur dileyemeyeceksem de olmaz olsun oyle taraftarlik.

stalker dedi ki...

rasyonellikten kastım muğlak kalmış olabilir, açayım. dışsallıktan bahsettim. kendini ve mantığını soyutlayıp, hislerin aktivasyonuna her halükarda burun kıvırmak olarak bir madde düşebilirim. böyleleri için garip bir demokratlık, objektiflik geçerlidir. taraftar dedikleri, ingilterede sopayla hizaya getirilmiş, ceza tehdidi altında maç izleyen robotumsu adamlar olmalıdır. küfür edene, tribün dili kullanana ah vah çekerler bunlar. siyasetteki şampanya/salon sosyalisti kavramı buna denk düşüyor biraz. tribünden maç izlemezz bunlar mesela. yaşadıkları toplumu/dünyayı bilmezler, maçlardaki en ufak olayda anormal tepkiler verirler, hayatlarında ilk defa küfür, şiddet görüyormuş gibi tepki verirler. ha bunu sammimi olarak yapana sözüm yok; bloglarda orada burada düzgün adam profili çizmek adına kendi takımını, taraftarını yerin dibine batıran ikiyüzlü, hesapçı adamlara sözüm..

şimdi buradaki mevzuda yanlış olan şey şu: akil adam pozları, mantık duvarları filanm yıkılmıştır burada. demirören üzerinden beşiktaşa sallarken, çarşı ve "dili" üzerinden taraftara söverken çok akillerdi, mantıklılardı, en yüce duyguların adamlarıydı bunlar. noldu, iki hakem kararıyla, iki tahrikle yaldızları döküldü. sahaya giren kırmızılı tosuna mangal yürekler atfedildi filan.. hani nerde senin olağanüstü kurumsallığın, küfür etmeyen tarftarlığın, nakış gibi işlediğin o tatlı dilin? riya suyunda yıkanmış adamlar ortaya böyle dımdızlak düşüyorlar işte. ha baştan beri samimi olana eyvallah. sporcu dövmek ekstremdir ama anlarım onu da. ben de öfkelenirim, bazen sahaya inip ağzını burnunu dağıtmak isterim oradakilerin. dolmabahçede fenerli, trabzonlu kovalamışlığım da vardır. ama tepeden problemin çözümünü uzun yoldan anlatıp, pratiğe gelince aynı kısa yol çözümünü uyguluyorsan benim gibi, o zaman başka. istediğin kadar haklı ol, fark etmez. nabza göre şerbet veriyorsundur çünkü, rüzgar nerden eserse oraya yöneliyorsundur..

"Yanlisa yanlis, dogruya dogru demekle, herkese gul dagitip ortada kivirtmak arasinda fark var bence."

bence de. gül dağıtanlardan bahsettim yukarıda zaten..

"Benim takimim, taraftarim, yonetimim ne yapiyorsa dogrudur."

burada da hemfikirim, tek şartla: o yazıya neden olan ruh hali taraftarlığın önemli bir parçasıdır. çünkü haksızlığa uğradığını düşünüyordur, herkesin kendisine karşı birleştiğini sanıyordur vs.. öyle düşünmesine neden olan olaylardaki yanlışları sayabiliriz, bunun üzerinden o insanları yargılayabiliriz de ama tarftarlık bu değil demek bana uymuyor. kadın basketbolcuya saldırmak, birinin kızına karısına küfretmek gibi şeyleri onaylamıyorum yalnız, yanlış anlaşılmasın. şiddete dökülen taraftarlık halleri her zaman yanlış değildir, dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.. ters gelebilir kimilerine, ama kıvırmadan fikrim ve zikrim budur..

Othello dedi ki...

sampi iki onceki yorumunda cok hakli. sahadaki sporcunun tartaklanmayacagi evrensel bir gercektir. arkasina hicbir "ama" eklenmemeli.
bunu kabul etmemek 1+1=2'yi kabul etmeden islem yapmaya benzer. bir noktada patlamaya mahkumsunuzdur.
olani biteni saglikli bir sekilde tartacaksak once Efesli'leri tartaklamanin kesinlikle kabul edilemez oldugu konusunda hemfikir olmak gerekli. Yoksa hicbir yere varamayiz.

stalker dedi ki...

tartışmaya turp sıkacam ama dayanamadım, bu close notes çok güzel bişeymiş be :)

Redman dedi ki...

@stalker

Estagfurullah. Site benim kardes yarisi bir arkadasimin sitesi. Fikirleri gayet guzel, kalkistilar bir ise, ugrasiyorlar iste. Begenmene cok sevindim. Her turlu yoruma, elestiriye de aciklar bu arada. Eger hosuna gitmeyen ya da daha iyi yapabileceklerini dusundugun birseyler varsa da ben seve seve iletirim kendilerine.

Redman dedi ki...

@stalker

Konu iyice teoriye dokuldu, nasil toparlayacagiz bilemiyorum :)

Basindan beri anlatmaya calistigimiz su idi: "Taraftar" ortalamasina bakildiginda cok da akil, entellektuel, dusunen insanlardan olusan bir topluluk degildir zaten. O yuzden arada sahaya da atlar, kufur de eder, bunu hakikaten hakki yendigini dusundugu, bu yuzden gozu kararmis oldugu icin de yapabilir, tribunde "psikopat" portresi cizip isim yapmak icin de (neticede suru psikolojisinden beslenen bir guruhtan bahsediyoruz). Bunun uzerinde durmadik zaten, keza onlara bizim birsey anlatmamiz cok mumkun degil, en fazla tribunde yanimizda otursa "Hop, birader yapma gozunu seveyim" diyebiliriz o kadar. Ancak hareketin sebebi ne olursa olsun, bu adamlari, 'akli basinda' bizlerin savunmamamiz, onlara "eline saglik" demememiz gerek. Bugun alkislayanlar, yarin olur da Galatasaray taraftari sahaya girip kendi topcularini doverse "helal olsun" diyemeyecekleri icin bu noktada nasil bir tutarliliktan bahsedecekler cok merak ediyorum.

Derdim budur benim. Yoksa olayi sahaya atlayan 4-5 adamin uzerine yikmaya calisanlara ben de katilmiyorum. Sorun onlardan cok daha buyuk kesinlikle.

stalker dedi ki...

esasında paralel düşüncelerimiz. ben genel bir şamar oğlanı olark taraftarlığa sürekli vurulmasından çok rahatsız oldum/oluyorum. yoksa elimde dönerle gezmiyorum ben de:) şiddete bulaştıysak nedeni vardır, meşru müdafaadır vs.. sporcuya saldırma olayının savunulacak yönü yoktur elbette. ha o an tvden sallarsın, oh iyi yaptılar filan dersin ama bunu yazıya döküp meşrulaştırmaya çalıştığın vakit iş değişir. saldıran adamın psikolojisini de anlarım taraftar olarak.. tutarlılık işte, dediğin gibi, yarın gslisi fbli topçuya, basketçiye saldırdığında ne diyeceksin? zaten burada başından sakatlık var. afili cümleler kurup, birilerine ders vermeye kalkmışsın başka olaylarda, fakat bu olayda yaldızların dökülmüş.. taraftarlık kurumuna sallayanlardan sonra baktığım 2. nokta bu. hep bana hep banacılık.. tutarlılık, samimiyet. bu saldırıya neden olan olaylar incelendiğinde haksız olduğun zaten ortaya çıkıyor. tahrikti, federasyondu, kendilerini temize çekme çabası yani. federasyonu ben getirdim ben götürürüm diyen fb yönetimi var ortada. azizin türk sporundaki ellerine bakmadan mevzu anlaşılmaz ki. neyse.. önceki yorumda da söylediğim gibi "şiddete dökülen taraftarlık halleri her zaman yanlış değildir"i savunmak için yazdım onca şeyi. genelde -sözüm meclisten dışarı- bir ikiyüzlülük hakim çünkü.