10 Haziran 2009

Ver Elini Suat Kaya & Hasirt to the Blackboard Ihtimali


Rakip makip anlamam, sevindim Rijkaard’in memlekete tesrif etmesine. GS yonetiminin hangi sartlarla getirdigini bilmiyorum (paradan bahsetmiyorum, uzun vadeli planlama, sorumluluk paylasimi, vs.). Umarim arkasinda guven ortami saglanmistir ve kendisi yonetimin fikir birliginin bir urunudur. Obur turlu olasi bir bocalama surecinde arkasinda ne kadar durulacagindan emin degilim. Soyle ki sadece son 2 sene icinde Adnan Polat’in kendi eliyle emeklilikten alip takimin basina gecirdigi (hatta 2 kez) Kalli, onumuzdeki 10 sene icinde sivrilip zirve yapma ihtimali olan Skibbe, camiada kredisi sonsuz Bulent Korkmaz bile kovuldu. GS kariyer, saygi, ozkaynak, vs dinlemeden yonetim sorumluluklari bolusulmesinde yasadigi sorunlar nedeniyle hoca harciyor. Belki kariyerli adami ise almaktan cok kovmaktan zevk aliyorlardir, bilemeyecegim. Dunyada cok kisiye nasip olmaz Barca hocasi kovmak, bir ihtimal Adnan Sezgin’in hayattaki emeli odur. Mesela benim egomun zirve yapmasi icin Laetitia Casta’yla cikmam yetmez, onu cirkin biriyle aldatmam gerekir.

Hollandali’yi getirme amaci taraftara heyecan verecek bir 4-3-3 ve hucum kombinasyonlari vaadi olsa gerek. Burada erken sevinenlerin anlamasi gereken birsey var. Bu isler oyle aman Rijkaard geldi, total futbol, Rinus Michels hoppa olmaz. Rijkaard’in Barca’ya oturttugu sistem su an GS’deki mevcut oyuncu kalitesinin cok daha otesinde bir takimda bile yaklasik 18 aylik bir surec sonrasi meyve vermeye basladi. Topa sahip olmak icin surekli alan degistirip bosa kacmak esastir. Ozellikle oyunu karsi kaleye yikacaksaniz asiri efor sarfettirir. Dolayisiyla oncelikle ustun fizik gucu edinmek gerekir. Pas yuzdesiyle takdir kazanan Xavi’nin bu yuzdeyi CL final macinda 11.7 km kosmasina borclu oldugunu atliyoruz (BJK-FB macinda en cok kosan oyuncu 9,9 km ile Tello’ydu). Takimin hucum varyetelerini ve alan paylasimini ogrenmesi icin birlikte surekli antrenman yapmasi sarttir ve bu calisma surecini tek bir sezon oncesi kamp yuklemesine sigdiramazsiniz. Ayriyeten Rijkaard model futbolda savunma cok ileride kuruldugundan muazzam bir savunma disipliniyle geri 4’lunun ortasahanin hemen gerisinde ip gibi dizilebilmesi gerekir. Hakan Balta bu isi kotarsa bile futbol IQ’su dusuk Servet Cetin, bilinmeyen 2. stoper, sakatliktan donecegi belli olmayan Ugur Ucar (veya Allah korusun Sarbi) ile oturtulmasi gereken bir savunma duzeni var. Ozellikle Servet’i tamamlayacak stoperin kisa mesafede cabuk olmasi lazim, cunku uzun topta rakip forvetle bire bir kalmasi cok olasi. Bu sure zarfinda GS’nin hucum edip goze zevk verdiginde bile Youla, Taner Gulleri, Murat Hacioglu gibi uzun topa kosularini iyi ayarlayan forvetler yuzunden surpriz puan kayiplari yasayabilir. Onun icin yildiz mildiz, forvet arkasi jambaz sihirbaz falan ugrasmadan ilk is 100 m’yi 11 saniyede kosabilecek stoper almak cok daha faydali olur. En onemlisi de atiyorum 10. haftada takim 10. olursa taraftarin inancini, yonetimin de sabrini kaybetmemesi gerekir.

Medya Rijkaard yegenimi bitirmek icin elinden geleni yapmaya calisacaktir. Ego tatmini icin ideal bir ortam var ortada. Asla ulasamayacagin yerlere gelmis, Barca’da CL kazanmis adam karsinda. Sana soru sorma ozgurlugu taninmis, atis serbest. Sen de kavga cikarmakla beslenen zavalli capsiz bir muhabirsin. Bugun antrenman teknigi, planlama, transfere bakis, altyapidan oyuncu yetistirme, GS’deki hedefler vs. bir suru konusulasi konu varken gider FB’den teklif aldin mi diye sorarsin. Yarin takim uc hafta puan kaybeder, “istifayi dusunuyor musun, aklin Barca’da mi kaldi” diye mac cikisi adama girisirsin. Sonra sef ahkam kesici kabadayi Erman “Rijkaard’a Turk futbolcusunu taniyan ve rakiplerinin cigerini dalagini bilen bir yol gosterici lazim” diye buyruk verir. Derken Adnan Polat Rijkaard’in arkasinda durur ve yardimcilarini antrenman baslamadan yeterince evvel tesise gelmedigi icin kovar, basladigimiz yere doneriz.

Binaneleyh “Asi Tutmadi”, ver elini Suat Kaya & hasirt to the blackboard cok da uzak degil olasi bir sportif performans krizi yonetilemezse.

12 yorum:

erdersson dedi ki...

rijkaarda şimdiden taktik öğretmeye başladılar.önemli olan medyaya el vermemektir.elini verirsen kolunu kaptırırsın geçen sene olduğu gibi.kulaklarını medyaya tıkayacaksın.bu senenin yönetim açısından önemli sınavı medyayla olan ilişkileri.umarım geçen seneki gibi olmaz.

Redman dedi ki...

Bu arada bu lafin asli "Gacirt to the blackboard"dur ve Orta Dogu Teknik Universitesi'nde 1970'lerin sonunda soylenmistir. "Kara tahta gacirdadi" cumlesinin yaratici bir tercumesidir. Yazi yazarken once gercekleri ortaya koylaim lutfen.

Saka bir yana, genel degerlendirmeye katilmamak mumkun degil.

Ileride daha cok konusuruz zaten ama simdiden yazayim buraya. Yildizlarla dolu bir buyuk takimi ve icindeki egolari cok iyi yonetebilmek ile Turkiye'de Istanbul'un 3 Buyuklerinde basarili olabilmek icin yeterli referans degil benim gozumde. Turkiye ozelinde daima Lucescu, Daum, Denizli, Gerets gibi Avrupa piyasasinda biraz daha dusuk profilli, bu yorede gorev yapmis, gormus gecirmis isimlerin daha isabetli olacagini dusunurum ben.

Bu tabii ki Rijkaard basarili olamayacak demek degildir. Ancak once bir gorelim. Toshack, Del Bosque ve Aragones ornekleri yasandi cunku bu ulkede.

sampi dedi ki...

Valla soz obeginin kaynagindan emin degilim, ama hem babamdan hem de Ferhan Sensoy'dan duymuslugum vardir. Babamin Talas'ta ortaokul arkadaslarinin
- hocam Ingilizce biliyor musunuz?
- hayir.
- o zaman you donkey!

diyecek kadar buyuk bir cemaat oldugu dusunulurse hasirt to the blackboard da turemis olabilir.

Inanmayacaksin ama yazinin son paragrafina "memlekete 3 gomlek ustun hocalar yerine (Scala, Del Bosque, Hiddink, Tigana) 1 gomlek ustun hocalar getirmek (Veselinovic, Gerets, Denizli) daha iyi sonuclar veriyor" yazmistim. Sonra konu cok dagilir diye kirptim o paragrafi. Senin verdigin ornekler de ayni paralelde. Yerel basari icin stres ve kriz ani panik yapmamak futbol dogrulariyla tas ustune tas koymaktan daha etkili.

Neticede bana heyecan verdi transfer. Pirlanta geldi ama parlamamasini isteyecek cok kisi var. Tahminim basarili olmasi icin gereken surecin uzun olacagi ve takimin basinda kalirsa 2. veya 3. sene fark yaratmaya baslayacagidir. Eger transferler bitirilip Temmuz basi toplanmazlarsa ligin ilk haftalari sancili olabilir. Stoper eksikliginin GS'nin kisa vadede en buyuk problemi oldugunu dusunuyorum, gerisi cozulebilir.

Adsız dedi ki...

teknik ekibin parcasi olan johan neeskens de unutulmamali

Unknown dedi ki...

Rijkaard'ın eğer Galatasaray 4-3-3 oynayacaksa; ortasahayı Topal Akman ve Özbek'ten kurmamasını dilerim.Yoksa hücuma çıkmaya çalışırken kaptırılan toplarda ileri çıkmış defansın sayısız kere dengesiz yakalanıcağı aşikar.Ama Topal ile Özbek derse ki bn stilimi deiştirim Rijkaard'a uyum sağlarım amenna ama bence Akman ile Özbek'in 2 sinden birinin eotasyona alınıp orta sahaya Turan'ın monte edilmesi kanada da iyi bir transferle Galatasaray beklenen futbolu oynayacaktır..Rijkaard'dan tek temennim Arda Turan'dan bir Iniesta yaratmasıdır..

Redman dedi ki...

cNr,

http://amerikadeplasmani.blogspot.com/2009/04/arda-turan-uzerine.html

Yukaridaki yazida da benzer bir temennide bulunmustum Arda ile ilgili. Ancak yine de Mehmet Topal'in bir adim geride oynadigi Ayhan-M.Topal-B.Ozbek ortasahasi ozellikle Turkiye icin gayet yeterli olacaktir.

Bir de Arda'yi ortasahada kullanirsa ileri uclude kime yer verecegi tamamen muamma olur. Lincoln'e bir sezon daha katlanacak misiniz? Yine gec kalmis galiba sezon basi calismalarina :)

Unknown dedi ki...

Dün keşfettim senin Blog'u o yüzden tüm yazılarını okuma fırsatım olmadı Arda Turan konusunda..

Lincoln zaten artık benim düşündüğüm Galatasaray'da yedek bile olamaz ya neyse.. Bu adam başlı başına bela

Iyi bi kanat oyuncusu alındıktan sonra ardanın göbekte oynaması hücum olarak sorun teşkil etmeyecektir bence ..

Bu sayede Arda hem kendi yeteneklerine farklı özellikler de ekleyebilecek ki bence Arda'nın en büyük eksiği gerektiğinde tek pas yapmaması bunu orta saha oynayarak aşabilir. Ve de bnce Galatasaray çok iyi bir orta saha oyuncusu almayacağı ya da alamayacağı için Arda burda oynarsa Barcelona vari futbol hiç de uzak deil ..

sampi dedi ki...

Lincoln yetenekleri olcusunde katlanilabilir bir oyuncu. Adamin artistliklerine goz yumup verecegi no look paslari elde edebilirsiniz. Yalniz bunu transfer ederken karar vermelisiniz, aksi halde heba olur bonservis paralari. Ben futbolunu cok efektif buluyorum Lincoln'un. Kaptanlik vermem, takimi ustune kurmam ama takimin bir parcasi olarak degerlendirme taraftariyim.

Arda'nin ortasahada oynayacak nefesi yok su anda. Onun icin kanatta arkasinda stoperden bozma bekle dinlene dinlene oynamasi hayirli olur bence. Hakan Balta Arda'nin arkasini kotaracak kalitede. Iniesta'nin sonradan edinilebilecek yetenekleri var (pas secimi, tek top, vs.) ama onu digerlerinden ayiran cabuklugunun verdigi delicilik. Cabukluk da Allah vergisi, onun icin Arda'dan o tip fiziksel gelisim beklemiyorum. Ortasahada bogusmaktan oyun zekasini kullanacak enerjiyi tuketecegini dusunuyorum.

Ayriyeten 4-3-3'un gobeginde Ayhan/Topal/Baris varken rotasyon oyuncusu alsaniz yeter gibime geliyor.

Unknown dedi ki...

Bu da bir bakış açısı tabi ki ama Ayhan; Topal ve Baris'a nazaran topu daha olumlu kullanan bir oyuncu olmasına rağmen o bile yeterli deilken tutup bu üçlüden aynı anda faydalanmaya çalışmak bence yanlış olur..Bu adamların ortak özellikleri normalin üstündeki mücadele güçleri yani bu adamların yanında bunları yönetebilecek biri lazım ki bence de bu Lincoln deil Arda'dır..Topal/Ayhan/Baris üçlüsünden 2 si pekala mücadele gücü açısından yeterli olacaktır.Bu sayede zaten Arda'nın deli danalar gibi verimsiz ordan oraya koşmasına gerek yoktur.Ama bu tabi ki en az Arda kadar etkili olabilecek kanat oyuncusu alınabilmesine bağlı.Bu da Babel olursa tadından yenmez diye düşünüyorum..Bi de Arda'yı burda düşünmemdeki temel sebep 4-3-3 oynayacak olmamızdır.Galatasaray ağırlıklı olarak TsL'de top koşturacağına göre 3 tane defansif yetenekte orta saha ile oynamak bence hücum gücüne sekte vuracak ve skor yine geçen sene Korkmaz döneminde olduğu gibi ileri uçtaki adamlarım bireysel performansına kalacaktır..Galatasaray'ın gol yükünü çeken oyunculara bakarsak bunların Lincoln/Arda/Kewell/Baros oldukları aşikar asistlerde de yine bu 4 lünün birbiri arasında yaptığı paslaşmalardan gelmiş.Sözün özü Ayhan/Topal ve Özbeğin skora katkısı 0 a yakın TsL de baz alındığında bu üçlüyü bir arada oynatmak Galatasaray'ı kısırlaştırmak anlamına gelecektir.Tabi bu sadece benim görüşüm..

sampi dedi ki...

Orta 3'lunun ligde is yapmasi icin 2 hamal yetebilir, haklilik payin var. Ama Topal'la Ayhan'in hucum gucunun 0 olduguna inanmiyorum. Ayhan Antep'ten yildiz tipinde AMC olarak geldi, Lucescu zamaninda evrim gecirip orta sahaya yerlestir. Topal'in da cift ayakli tek toplari var ve gelisime musait.

Benim oyuna bakis acim fiziksel mucadelenin ve saha parsellemenin oncelikli oldugu, rakibin tutuldugu zaman ilerideki yaratici oyuncularin daha ekonomik oynayip skora etki edebilecegi. Onun icin orta sahayi (ozellikle de 4-3-3 oynuyorsaniz sayisal zaafiyetiniz oldugundan dolayi)direcli tutmak taraftariyim. 3'lu capadaki israrim ondandir. BJK icin de Cisse/Kurtulus/Ernst istiyordum zaten.

Arda cok yonlu bir oyuncu, eger takim ustune insa edilecekse orta sahada yer bulunabilir. Ama o zaman kanat adamlarindan rakip kovalamasini (Kuyt gibi Babel'den ziyade) istemeniz gerekir. Neticede eger Skibbe'nin zamaninda 5'linin solunda oynatmasi gibi fantezilere girismezseniz Arda bir sekilde oyun zekasini konusturur. Hatta abartip sag beke koyup kaydirmali 4'lu oynarsiniz, ileri cikti mi geri gelmesi gerekmez vs. Bir suru iterasyonu var. Sadece fiziki yukunu hafifletecek bir formul olmasi lazim Arda'dan ekmek yemek icin. Aksi halde GS-BJK macindaki gibi gol pozisyonunda son adam olur(Delgado'nun golu), potansiyelini kullanamaz.

Redman dedi ki...

cNr,

Turkiye ligleri ozelinde ben de katiliyorum sana. 34 macin 30'unda bahsettigimiz ucluden ikisi yeter ortasahayi defansif anlamda kotarmak icin. Pek ustune gidilmiyor zaten buyuk takimlarin. Arda'dan da iyi bir ortasaha oyuncusu olabilecegini dusunuyorum.

Ancak pratikte Arda'yi orada oynatabilmek icin ilerideki 3 oyuncunun belirli bir seviyenin uzerinde olmasi gerek bence. Bir diger deyisle, bu saatten sonra Arda'dan savasan asker yaratacaksak komutanin buna degmesi lazim. Cok uc ornekler disinda futbolda bu durum boyle malesef. Ornek vermek gerekirse, ileride Messi-Henry-Eto'o oynamazsa Iniesta ile Xavi de o kadar kosmalarini bekleyemez Guardiola. Ya da 2007'de Ronaldinho dunyanin en iyi futbolcusu olmasaydi, Sampiyonlar Ligi Sampiyonu Porto'nun 10 numarasi Deco'dan ortasahanin ortasinda bu kadar verim alamazdi Rijkaard. Hagi-Emre Belozoglu orneginde de bu cok basariyla yasanmis ve "yeni Sergen" diye lanse edilen Emre dunyanin en iyi genc ortasaha oyuncularindan birine evrilmisti.

Bilmiyorum anlatabildim mi derdimi? Lincoln'un ariza yapisi ve Kewell'in saglik sorunlarini goz onunde bulundurunca Galatasaray'in en az 1 onemli hucumcuya daha ihtiyaci oldugu acik. Hele Arda'yi orta uclude kullanacaksaniz, bence 2 transfer sart Baros'un arkasina.

Unknown dedi ki...

2 transfer konusunda sanırım haklısın tabi bunların da 'birebirde adam geçebilen''topu olumlu kullanabilen' adamlar olması gerek ama ben Rijkaard'dan bir sürpriz bekliyorum geçen sene doğru düzgün forma giymemiş bi adam bu sene takımda kendini gösterebilir zaman her şeyin ilacı bekleyip göreceğiz