1 Haziran 2009

Everton - Chelsea: 1-2

Wembley’deki mucadelede hakli bir sekilde kazanan ve 90,000 kisi onunde FA Cup’i kazanan Chelsea oldu. Onemli eksikleriyle Everton, yildizlarla dolu tam kadro Chelsea’ya kafa tutamadi ve kupa umutlarini onumuzdeki sezona birakmak zorunda kaldi. Yine de gecirdikleri muhtesem sezon ve ozellikle de kupa maratonu icin Moyes’i ve ogrencilerini tebrik etmek gerekir. ‘Halkin takimi’ mutevazi butcesiyle zengin devleri zorlamaya devam ediyor.


Yer: Wembley
Tarih: 30 Mayis 2009
Everton: Howard, Hibbert (46’ Jacobsen), Yobo, Lescott, Baines, Neville, Cahill, Osman (82’ Gosling), Pienaar, Fellaini, Saha (77’ Vaughan)
Chelsea: Cech, Bosingwa, Terry, Alex, A. Cole, Mikel, Essien (61’ Ballack), Lampard, Anelka, Malouda, Drogba

Mactan once yaptigim kadro tahminlerine gore tek fark Chelsea’de Ballack yerine John Obi Mikel’in forma giymesiydi. Genc oyuncu ligin sonunu iyi getirmisti ancak yine de Fellaini tehdidi sebebiyle Hiddink’in Ballack’i kenarda oturtacagini dusunmuyordum. Alman oyuncunun final laneti sebebiyle olsa gerek Genc Nijeryali’yi tercih etti usta hoca.


David Moyes maca daha iyi bir baslangic hayal edemezdi herhalde, oyle ki Louis Saha’nin 25. saniyedeki golu ayni zamanda FA Cup final tarihinin en erken goluydu. Ancak golden sonra cesaretlenip iyi top oynamasini bekledigim Everton, tam aksine cok tedirgin ve heyecanli gozuktu. Basit hatalar ust uste geliyordu ve ancak Lescott ile Yobo’nun ustun performansi sayesinde 21’e kadar dayanabildiler. Bu dakikada Lampard ilk yari boyunca defalarca yaptigi gibi sag bek Hibbert’in arkasina attigi uzun bir topla Malouda’yi bulusturdu. Fransiz’in ortasini gol yapan en yakin arkadasi ve finallerin golcusu Drogba idi. Fildisi’li oyuncu boylece Ingiltere’deki bir baska kupa finalini daha bos gecmemis oldu.


Golden sonra da oyunun sekli cok degismedi. Chelsea tum gucuyle Everton’in sag kanadina yukleniyor, sakatliktan yeni cikmis olan Hibbert’i paramparca ediyordu. Moyes’in buna cozumu tek forveti olan Saha’yi Chelsea’nin sol beki Ashley Cole’un uzerine oynatmak ve boylece onun ileri cikmasini engellemeye calismak oldu. Ancak eski Arsenal’li cok basarili bir mac oynadi ve Saha tehdidine ragmen hucumda cok etkili oldu. Everton’in hucumda en buyuk sorunu ise savunmanin onunde oynayan Cahill’in oyuna fazla dahil olamayisi ve bu sebeple takimin atilan uzun toplarda Fellaini’nin cevresinde cogalamamasi oldu. Oyle ki ilk yarida Fellaini rakip takim stoperlerinden tam 11 hava topu almis fakat bunlarin ancak 4 tanesi – ki biri golle sonuclandi – Everton’li oyuncularda kalmisti.

Ikinci yari Moyes oyuna mudahale etti ve koridor olan Hibbert’in yerine Danimarka’li Jacobsen ile basladi. Ayrica savunmanin onunde oynayan Cahill ile Fellaini’nin yerini degistirerek yukarida bahsettigim problemi cozmek istedi. Bu sayede Everton hem savunmasindaki deligi kapadi, hem de toplu oyunda ilk yariya nazaran biraz daha etkili oldu ancak yine de macta Chelsea’nin hakimiyeti devam etti.

68’de Lampard’in savunma arkasina attigi bir baska topta – ofsayt olsa da – Malouda’nin kacirdigi pozisyon Chelsea golunun haberini verir nitelikteydi. Oyle ki skoru degistiren bu sezon bircok kez oldugu gibi yine Lampard oldu. Ingiliz oyuncunun Neville’den siyrildiktan sonra ayakta kalip 20 metreden sol ayagiyla attigi golde birisine suc bulmak gercekten guc. Bir baska deyisle golu Everton yemedi, Lampard atti. Golden sonra da Chelsea’nin hakimiyeti devam etti. Oyle ki cok kotu bir mac cikaran yardimci hakem bir de Malouda’nin nizami golunu yememis olsa mac farka da gidebilirdi.


Neticede Guus Hiddink Chelsea’de gorev yaptigi kisa doneme bir de Federasyon Kupasi sigdirarak Londra’li Mavi’lere veda etmis oldu. Bu kupayi kazanmasini can-i gonulden istedigim David Moyes de onumuzdeki sezona bakmak zorunda kaldi. Yine de Arteta, Yakubu, Jagielka gibi sakatliktan donen yildizlari ve bir yil daha tecrube kazanmis Fellaini, Rodwell, Gosling gibi gencleri ile gelecege umutla bakmak icin herseye sahip Iskoc menajer.

Everton – Chelsea: 1-2
1’ (1-0) Saha
21’ (1-1) Drogba
72’ (1-2) Lampard

2008-09 FA Cup Sampiyonu Chelsea

2 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Drogba'nın golünde ceza sahasında 6 tane mavi formalı oyuncu vardı. (Dedim yine cahil! diye işaretlenmiş bir post gelebilir.) Lescott'la, Yobo'da seyrettiler onun gol vuruşunu yapmasını. Zaten gol bağıra bağıra geliyorum dedi; Leon Osman-Saha hamlesi de işe yaramadı orada. Zaten Osman hücumda Cole'ü tehdit etmeyince o da çıkmaya başladı ve o kanat can sıkıcı hale geldi Everton için. Yazık oldu kupaya ama olsun mutluyuz yine de.

Redman dedi ki...

Haha screenshot'lar Besiktas maclarina mahsus simdilik :) Everton gol yiyince uzuluyoruz ama o kadar da sinirlenmiyoruz.

Cashley Ole'un hayatinin maclarindan birini oynamasi isine gelmedi tabi Moyes'in. Yapacak birsey yok, onumuzdeki sezona bakiyoruz artik :)