5 Mayıs 2009

NBA Playoff 2. Tur

NBA Playofflarinda ilk tur geride kaldi ve ikinci tur eslesmeleri belli oldu. Ilk tur sonuclariyla ilgili yaptigim kisa degerlendirmeyi surada bulabilirsiniz.

DOGU KONFERANSI


Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks
Ikinci tur eslesmeleri arasinda belki de sonucu garanti diyebilecegim tek eslesme Cavs - Hawks eslesmesi. Onceden de bahsettigim gibi Cleveland herseyiyle sampiyonluga odaklanmis durumda ve bence Dogu'da karsilarinda durabilecek bir takim yok. Onumuzdeki gunlerde NBA'in En Degerli Oyuncusu (MVP) oldugu aciklanacak olan LeBron onderliginde komple bir ekip Cleveland ve Atlanta karsisinda cok zorlanmayacaklardir. Kafalarda soru isareti yaratan tek durum Pistons'i supurmus olduklari icin tam 9 gunu mac yapmadan gecirmis olmalari. Butun sezon haftada 3-4 mac yapan NBA takimlari icin bu mac temposundan cikmak zorlayici bir durum olusturabiliyor. Ancak Hawks'in zaten dar olan kadrosunda Marvin Williams ve Al Horford'in sakatliklari ile ugrasiyor olmasi ve 7 maclik Heat serisinin yipratici etkisi hesaba katildiginda ben cekismeli bir seri olacagini dusunmuyorum. Hawks Philips Arena'da bir mac alabilir.

Tahmin: 4-1 Cleveland Cavaliers


Boston Celtics - Orlando Magic
Ilk turda beklenenden fazla zorlanan iki takimin eslesmesinde birinin favori oldugunu soylemek gercekten cok guc. O yuzden biraz daha detayli incelenmesi gereken bir seri Celtics - Magic.
Boston'in en onemli avantaji takimin playoff tecrubesi olacak. Son iki sezonda yasanabilecek ne varsa yasadilar playofflarda ve her seferinde canli kalmayi basardilar. Bir diger onemli avantajlari da gard bolgesinde Magic'in yasayabilecegi savunma zaafi. Alston-Johnson tandemi en olumlu tabirle vasat bir savunma ikilisi ve playofflarda oyunun birkac kademe birden yukseltmeyi basarmis olan Rondo bu aciktan istifade edecektir. Orlando'nun en iyi dis savunmacisi Courteney Lee'nin kirilan burnu sebebiyle serinin buyuk bolumunu kenardan seyredecek olmasi da Ray Allen'in isini kolaylastiracaktir. Ozellikle Ilk 5 baslayacak olan JJ Reddick'in Boston'in kullandigi sayisiz perdeleme yuzunden cok cok zorlanacagini kestirmek guc degil. Mickael Pietrus atletik yapisi sayesinde Allen'la biraz da olsa bas edebilecek tek Magic oyuncusu.
Magic ise on alanda agir basan taraf. Ligin en iyi pivotu mertebesine bu sezon resmen yukselmis olan 'Yilin En Iyi Savunmacisi' Dwight Howard ile sutor uzun forvetler Rashard Lewis ve Hidayet Turkoglu NBA'deki her takimin basini agritacaktir. Celtics'te Kevin Garnett'in eksikligini de goz onunde bulundurunca bu bolgede Magic'in cok buyuk bir avantaji oldugu ortada. Yesillerin pivotu Kendrick Perkins, Dwight Howard'in karsisinda durabilecek kadar guclu olsa da onun hiz ve atletizmi ile basa cikmasi cok zor gozukuyor. Genc oyuncunun kolay faul problemine giren yapisi da Boston adina bir diger soru isareti.
Normal sezon genellikle playofflar icin olcu olmasa da iki takimin yaptigi 4 karsilasmada Garnett'in oynadigi maclari Boston'in, oynamadigi maclari da Magic'in kazanmis olmasi dikkat edilmesi gereken bir istatistik.
Saha avantaji Boston'da olsa bile serinin 7. maca kalmayacagini ve Magic'in on alan ustunluguyle 6 macta kazanacagini dusunuyorum.

Tahmin: 4-2 Orlando Magic

BATI KONFERANSI


Los Angeles Lakers - Houston Rockets
Bu seride ligin en tehlikeli skoreri en iyi savunma tandemiyle karsi karsiya gelecek. Kobe Bryant'i buyuk ihtimalle Ron Artest ile savunmayi deneyecek Rockets. Ancak kisa forvet Shane Battier de yer yer bu zor gorevi devralacaktir. Ayni sekilde pota altinda da mukemmel bir mucadele bizi bekliyor. Lakers'in Bynum ile baslayip donem donem de Gasol ile Yao Ming'in karsisinda durmaya calisacak. Bu eslesmelerde her iki takimin da rakibin en onemli yildizini ne derece durdurabilecegi serinin sonucunda belirleyici olacaktir. Normal sezonda oynanan 4 karsilasmanin hepsini Lakers kazanmis olsa da bu eslesmenin o kadar tek tarafli gecmesini beklemiyorum. Rockets All-Star arasindan sonra yakaladigi guzel hava ve sahip oldugu NBA'in en iyi savunmasi sayesinde Lakers'a kafa tutacaktir.
Lakers'in en buyuk avantaji takim olarak Rockets'tan daha yetenekli olmalari ve bu sayede cok daha iyi hucum edebilmeleri. Kobe Bryant'in son iki sezonda gecirdigi yadsinamaz transformasyon da sezonun bundan sonraki kisminda islerini kolaylastiracaktir. Her zaman bireysel acidan cok iyi bir oyuncu olmus olan Kobe, son iki sezonda iyice olgunlasarak ayni zamanda iyi bir takim oyuncusuna donustu ve bu belki de Lakers'in en buyuk avantaji. Sezon ilerledikce one cikan tecrube faktorunun de Lakers'tan yana oldugunu belirtmekte fayda var.
Rockets ise maclarin skorunu dusuk tutup Yao Ming uzerinden oynayarak avantaj saglamaya calisacak. Kenardan cok iyi katki yapan yedek banklari bu seride cok onemli bir rol oynayabilir.
Seriye dair ufak bir anektod da gecen haftadan. Kendisiyle yapilan bir roportajda ligin en iyi hucumcusunun Portland'li Brandon Roy oldugunu iddia eden Artest, seri boyunca Kobe Bryant'i bu tarz bir cekismenin icine cekmeye calisacaktir. Normal sezondaki bir mactan once de "Kobe dunyanin en kotu oyuncusu" diye buyurmustu sorunlu oyuncu.
Rockets Lakers'i zorlayacaktir ancak bu ofansif yetersizlikleri sebebiyle istedigi zaman cok iyi savunma da yapabilen Lakers'a karsi 2 mactan fazla alabileceklerini dusunmuyorum.

Tahmin: 4-2 Los Angeles Lakers


Denver Nuggets - Dallas Mavericks
Chauncey Billups'in katilimindan sonra Nuggets'in gecirdigi buyuk transformasyondan daha once bahsetmistim. Ismi "Enver Nuggets" seklinde yazilarak (defansin "D"sinden haberleri olmadigi icin) dalga gecilen Nuggets Billups ve NBA'in yeni Rodman'i Chris Andersen takima dagil olduktan sonra ligin en saldirgan, en disli, ve en sert savunma yapan takimlarindan bir tanesine donustu. Zaten Kenyon Martin ve Dahntay Jones gibi iyi savunmacilari vardi ve Billups'in onderliginde adeta bir zihin devrimi gecirerek cok dogru basketbol oynayan bir takim haline geldiler. Denver'in bu agresif tarzi oldukca yumusak bir takim olan Mavericks'e cok ters geliyor ve Nuggets'in normal sezonda oynanan 4 maci da kazanmis olmasi bunu biraz olsun destekliyor. Bir takimin playofflarda sahip olabilecegi en iyi oyunkurucuya sahip olan Denver dengeli Ilk 5'i ve guclu yedek bankiyla benim favorim.
Mavericks ise Nowitzki ve Kidd onderliginde Spurs'den sonra Nuggets'i da safdisi birakmayi deneyecek.
Ozellikle Dirk Nowitzki - Kenyon Martin eslesmesine dikkat etmenizi oneririm.

Tahmin: 4-1 Denver Nuggets (Not: Yaziyi yazdigim sirada Nuggets ilk macta Mavericks'i yenmis ve seride 1-0 one gecmisti. Bizde hile hurda yok :])

Hiç yorum yok: