3 Mayıs 2009

Real Madrid - Barcelona: 2-6

Uzun uzun taktik incelemesi yapilabilecek bir mac olmadi. Barcelona kendisi gibi oynamaya calisan Real Madrid'i tek kelimeyle paramparca etti ve sampiyonlugu neredeyse garantiledi. Bu kadar iyi performans sergiledikleri bir sezondan sonra sampiyonlugu kacirsalar zaten cok yazik olurdu.


Yer: Santiago Bernabeu
Tarih: 2 Mayis 2009
Real Madrid: Casillas, Ramos (71' Van Der Vaart), Cannavaro, Metzelder, Heinze, Diarra, Gago, Robben (78' J. Garcia), Marcelo (59' Huntelaar), Higuain, Raul
Barcelona: Valdez, Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal, Toure (85' Busquets), Xavi, Iniesta (85' Krkic), Eto'o, Henry (61' Keita), Messi


Barcelona ideal 11'iyle sahadaydi. Tek fark Messi'nin alistigimiz sekilde ileri uclunun solunda degil, Eto'o ile yer degistirerek, ortasinda oynamasiydi. Real Madrid'de ise Robben orta dortlunun saginda, Marcelo da buyuk ihtimalle Heinze'ye Messi-Dani Alves ikisilisinin savunmasina yardim etmek icin Diarra-Gago ikilisinin solunda yer aliyordu.



Real Madrid hucumda Ramos-Robben'li sag kanadini kullanmayi ve burada Abidal'i tek yakalayarak avantaj saglamayi amaclamisti. Cok guzel bir atakta golu de buldular. Robben sagdan iceri girerek savunmanin dengesini bozdu, Abidal Robben'i takip etmemesine ragmen Ramos'un ortasina engel olamadi, Higuain de Raul'un on alana yaptigi kosuyla stoperleri uzerine cekmesi sayesinde bos pozisyonda Ramos'un yaptigi guzel ortaya kafayi vurarak Real Madrid'i one gecirdi. Burada her zaman soyluyorum. Ust duzey futbol satranc ile cok buyuk benzerlikler iceriyor. Denk takimlarin mucadelesinde herhangi bir avantaj elde etmek istiyorsaniz belirli seylerden feragat etmeniz gerekiyor. Ne derecede basarili olacaginiz da rakibinizin bu aciklardan ne olcude faydalanabildigiyle cok alakali. Dun de Real Madrid sag kanattan hucum edebilmek icin Ramos'u fazla one cikardi ve Henry icin yeterince onlem almadi. Buradan golu de buldular ancak Barcelona Real'in verdigi bu aciktan fazlasiyla faydalanabilecek kapasiteye sahipti ve golden sonra Henry'i surekli olarak soldan Ramos'un arkasina kacirdilar. Bu pozisyonlardan bir tanesi beraberlik goluyle, bir tanesi ikinci goldeki frikigin alinmasiyla, bir digeri de dorduncu golle sonuclandi, Henry oyundan cikmasa fazlasi da olabilirdi.


Real Madrid'in yapmaya calistigi bir baska sey de savunma ve ortasahasini neredeyse orta cizgiye kadar cikararak oyunu Barcelona yari sahasinda yikmakti. Bunun icin de Gago ve Diarra'yi savunmanin onunde degil cok daha ofansif bir gorevde kullandilar. Bu hucumda Real Mardird'i biraz daha etkili hale getirip Barcelona savunmasindan seken birkac topu almalarini sagladiysa da Madrid savunmasiyla ortasahasi arasinda - Guardiola'nin bu maca ozel olarak Messi'yi yerlestirdigi bolgede - onemli bir bosluk yaratti. Boyle olunca da mac boyunca Xavi'nin Iniesta ile Messi'ye attigi sayisiz arapasi seyrettik. Yanlis saymadiysam usta oyuncu maci 4 asistle tamamladi. Casillas herhalde hayati boyunca rakip forvetle bu kadar fazla karsi karsiya kalmamistir. Ilk yari sonunda skorbord 1-3'u gosterirken Casillas 5 tanesi cok net pozisyon olmak uzere 7 kurtaris yapmisti. Yani anlayacaginiz samimiyetle sunu soyleyebilirim ki Barcelona tarihi farki kacirmistir. Ikinci yarinin da ilk yaridan pek bir farki olmadi. Oyunu onde oynamaya calisan Real Madrid ve topu ayagina her aldiginda tehlikeli olan Barcelona. Ozellikle skor 2-4 olduktan ve macin yildizi Henry ciktiktan sonra oyun biraz durulsa da Barcelona 2 gol daha atarak Bernabeu'da tarihi bir galibiyete imza atti.


Bir cift soz de gectigimiz hafta Hiddink ve Chelsea'yi futbolu cirkinlestirdikleri icin elestiren yerli/yabanci 'futbolsever' arkadaslara. Bugun sagolsun Juande Ramos sayesinde Barcelona'ya karsi Barcelona gibi oynamaya calisildiginda ne oldugunu bir kez daha gormus olduk. Yer yuzundeki herhangi bir takimin Barcelona'nin yetenek seviyesini, en azindan bu sezon, yakalamasi mumkun olmadigi icin 'Joga Bonito' ile Barcelona'ya kafa tutulamayacagini kabul etmemiz lazim. Ayrica Camp Nou'ya gidip de gol yemeden cikmanin, cok kolay birseymis gibi insanlara sunulup degersizlestirilmesi apayri bir sorun. Chelsea'nin teknik direktorunun kim oldugunu da unutuyoruz bu arada. Guus Hiddink Guney Kore olsun, Avustralya olsun, Rusya olsun calistirdigi her takima sinirli yeteneklerine ragmen goze hos gelen, bol pasli, ofansif bir futbol oynatmistir. Eger Hollandali bile Barcelona karsisinda tur atlamak icin tek sansinin Camp Nou'da 10 kisiyle savunma yapmak olduguna inaniyorsa, buna da biraz olsun saygi duymak gerektigini dusunuyorum. Delikanlilikla aptallik ayni sey degildir.


Ve son olarak El Clasico'dan guzel bir kare...


Real Madrid - Barcelona: 2-6
13' Higuain (1-0)
17' Henry (1-1)
20' Puyol (1-2)
35' Messi (1-3)
55' Ramos (2-3)
57' Henry (2-4)
74' Messi (2-5)
82' Pique (2-6)

Hiç yorum yok: