13 Mayıs 2009

PFA Fans' Player of the Year / FWA Player of the Year


Ryan Giggs'in Ingiltere Profesyonel Futbolcular Birligi (PFA) tarafindan yapilan oylamada futbolcular tarafindan Yilin Oyuncusu secildiginden burada bahsetmistim.

O gunden bu yana iki prestijli odul daha sahibini buldu ve ikisini de kazanan Liverpool'un basarili kaptani Steven Gerrard oldu. Odullerin ilki PFA Fans' Player of the Year, yani yine Profesyonel Futbolcular Birligi tarafindan duzenlenen ancak bu sefer taraftarlarin oylariyla sahibini bulan Yilin Oyuncusu odulu. Ikincisi ise FWA Player of the Year yani Ingiltere Futbol Yazarlari Dernegi tarafindan verilen Yilin Oyuncusu odulu.


Basarili oyuncunun bu iki odulu de sonuna kadar hak ettigine cok fazla kisinin karsi cikacagini dusunmuyorum. Yine de bu odulleri firsat bilerek yeryuzunde en begendigim futbolcu olan Gerrad hakkinda 1-2 kelime birseyler yazmak istedim. Ingiliz oyuncu Liverpool'da duzenli olarak oynamaya basladigi ikinci sezonnolan 2000-01'den bu yana milli maclar dahil sezonda ortalama 56 macta forma giymis. Ve bu sure icerisinde kulup bazinda en az mac yaptigi sezon, icinde bulundugumuz 2008-09 sezonu ve bu donemde su ana kadar 40 macta forma giydi. Milli maclari da kattigimiz zaman sene sonunda yine 50 mac rakamini tutturmus olacak. Bahsettigim 9 sezonda attigi toplam gol sayisi da 132 ki oyunun savunma yonune Gerrard kadar katkida bulunan bir ortasaha oyuncusu icin sezonda 15 gol esine az rastlanir bir basaridir. Boyle bir adamdan basediyoruz, o yuzden altyapisindan yetistigi ve 6 senedir kaptanligini yaptigi Liverpool'da simdiden bir efsane olmasina sasirmamak lazim.

Bu sezon ise Rafa Benitez'in ona bictigi yeni gorev ile beraber kendi standartlarinin dahi uzerinde bir performans sergiledi Gerrard. Liverpool formasiyla 40 macta attigi 23 gol, yeni nesil bir forvete evrilen oyuncunun bu yeni pozisyonunda ne kadar basarili oldugunun ispati. Ancak butun istatistikler bir yana Gerrard'in takimina yaptigi en onemli katki sagladigi liderlik ve kaybetmeye tahammulu olmayan kisiligidir. Liverpool'un tarafli tarafsiz herkesin begenisini kazanmasini saglayan en onemli unsurlardan bir tanesi de Gerrard ve Carragher onderliginde edindikleri pes etmeyen oyun karakteridir zaten. 2004-05'teki mucizevi Olympiakos macinin ikinci yarisi, Istanbul'daki tarihin en unutulmaz Sampiyonlar Ligi finali ve 2006 FA Cup finali Gerrard ve Liverpool deyince aklima ilk gelenler.


Premier League disinda kulup bazinda kazanilabilecek ne varsa kazandi Gerrard. Ve sonunda bu sezon Liverpool, ilk kez, gercekci bir sekilde EPL'de sampiyonluk mucadelesi verebildi. Buradan sonra sampiyon olmalari zor gozukse de, onumuzdeki yil yine Manchester United'in en buyuk rakibi olacaklardir. Bu hedef de artik eskisi kadar ulasilmaz degil, Benitez yonetiminde saglam iskeletlerine yapacaklari 1-2 iyi transfer ile sakatliklardan da uzak durabilirlerse United'i tahtindan indirebilirler. 8 Numara'nin muhtesem kariyerine de ancak boyle bir basari yakisir zaten.

PFA Fans' Player of the Year: Steven Gerrard
FWA Player of the Year: Steven Gerrard

Hiç yorum yok: