15 Mayıs 2009

Neden?


Turkiye Futbol Federasyonu geride biraktigimiz 31. Hafta ile beraber ligde oynanan tum anlamli maclari ayni gun ve saate almaya baslamisti. Bu sebeple 9 macin 8'i Cumartesi saat 19:00'da baslamis, ne sampiyonluk, ne UEFA, ne de kume dusmeme yarisini etkileyecek olan Kayserispor-Gaziantepspor maci da Pazar gunu oynanmisti. Bu uygulamanin gerekli olup olmadigi basli basina bir tartisma konusu. Ancak kisaca soylemek gerekirse ligin bitimine 4 hafta kala maclarin ayni saate alinmasini cok da mantikli bulmuyorum. Zaten hicbir onemli ligde de benzerini gormuyoruz.

Ligin son haftasinda, takimlarin ligde kalip kalmayacagi, sampiyon olup olmayacagi tek bir macla belirlenecekse o zaman bu tarz bir uygulama anlasilabilir belki. Soyle bir ornek vereyim:
Diyelim ki sampiyonluk yarisinda A Takimi 75 puanla lider, B Takimi 74 Puanla ikinci, ikili averaj da B Takimi'nin lehine. Kume dusmeme yarisinda da C Takimi 33 puanla 15., D Takimi da 32 puanla 16., ikili averaj da D Takimi lehine. 34. haftada da A Takimi sahasinda C Takimi ile oynuyor. Bu noktada eger B ve D Takimlari maclarini onceden oynar ve ayri ayri beraber kalarak ikiser puan kaybederlerse A-C macindan cikacak 0-0'lik beraberlik hem A Takimi'ni sampiyon yapar hem de C Takimi'nin kumede kalmasini saglar. Boyle bir durumda, macini sonra oynayan iki takimin (A ve C) haksiz bir avantaj elde ettigini ve normalde cok daha sikintili kosullarda oynayacaklari bir maci - oynamadan - beraberlige baglayarak hedeflerine ulasabilecegini soylemek mumkun olur.
Cok uc bir ornek oldu ancak bu tarz bir komplo teorisinin gerceklesme sansini ortadan kaldirmak, ya da hatta taraftarlara biraz daha fazla heyecan yasatmak adina dahi, son hafta maclar ayni gun ve saate alinabilir.

Ama benim derdim maclarin bu kadar erkenden ayni gun ve saate alinmaya baslamasi degil. Yapilan uygulamadaki tutarsizlik. Gecen haftaki Ankaraspor-Besiktas ve Sivasspor-Istanbul B.B. maclari ayni gun ve saate alindiktan sonra bu haftaki Sivasspor-Hacettepe ve Ankaragucu-Besiktas maclarinin farkli gunlerde oynanacak olmasina akil erdirmek mumkun degil. Herhangi bir mantikli sebep de dusunemiyorum dolayisiyla. Belki biryerlerde aciklanmistir da ben kacirmisimdir. Bilen varsa bir zahmet yorum bolumune yaziversin. Yoksa bunu da federasyonun - sayisiz - anlasilamaz uygulamalarindan biri olarak not dusecegiz.

Not: Yanlis anlasilmasin. Maclarin bu sekilde oynanacak olmasindan oturu Besiktas'in herhangi bir magduriyeti oldugunu dusunmuyorum kesinlikle. O yuzden de "Federasyon Sivas'i kayiriyor" tarzinda bir gorusum de yok dogal olarak. Sadece yapilan isin tutarsizligi beni meraka surukleyen.


El Cevap: Yorumlarda stalker durumu acikladi. Sebebi Hacettepe'nin de, Ankaragucu'nun de 19 Mayis'ta oynamak istemesiymis. Benim dusundugum kadar sacma bir durum olmadigini ogrenmis olduk boylece. Atlamamam gereken bir detayi atlayip Federasyonun da biraz gunahini almisim. Redman istifa!

Devam: Ankara'da 3 takim ayni stadi kullandigi icin iki haftada bir 2 takim ayni haftasonu ayni stadda mac yapmak zorunda kaliyor. Federasyon da bu noktada kalkip kuluplerden (bu hafta ozelinde Hacettepe ve Ankaragucu mesela) birini ASAS Stadi'na gecmeye zorla(ya)mayacagi icin maclarin duzenli bir sekilde ayni gun ayni saatte oynanmasi malesef mumkun degil. Aklima gelen tek cozum, ayni stadi 3 takimin birden paylasmasina izin verilmemesi ama onun icin de biraz gec kalindi galiba.

7 yorum:

stalker dedi ki...

suni çim-doğal çim tartışmasından doğdu bu ucube. iki takım da ankarada oynayacağından, ve ev sahipleri 19 mayıs olduğundan çakışma var. iki kulüple de görüşerek bir mutabakata varılabilirdi ama tff bu. akil çözüm beklemek safdillik olur.

Redman dedi ki...

Yok ya bu en azindan akla yatkin biraz. Iki evsahibi de suni cimde oynamak istemediyse anlasilabilir. Super Lig'de 4 takimi olan Ankara'nin, baskent olmasina ragmen, mac oynanabilecek sadece tek bir stadi olmasi ve bunun da 3 takim tarafindan paylasilmasi disinda buyuk bir problem yok durumda o zaman.

Bu arada ben nedense macin Sivas'ta oldugunu saniyordum :) Biryerlerde macin Sivas'ta oldugunu gordugume eminim, biz de iki mac ust uste deplasmanda oynadigimiz icin mantikli gelmisti; ama yine de iskalanacak detay degil. Federasyonun gunahini almisim biraz :)

Bilgilendirme icin tesekkurler stalker :)

sampi dedi ki...

Redman kendi kellesini istiyor ama katilmiyorum. Eger maclar ayni saatte oynanacaksa bunu federasyon sezon oncesinden bilmeli. Hacettepe ve Ankaragucu'nun ic saha maclarini ayni haftaya koymamali.

Basiretsiz federasyon ise yaramayan cozum uygulamakta birebir. Bakarsin gelecek sene boyle bir durum olursa Juventus-Milan-Inter hazirlik maclari gibi 45'er dakikadan devreler oynanir, takimlar surekli degisir.

Redman dedi ki...

@Sampi

19 Mayis Stadi 3 takim tarafindan (Gencler, Ankaragucu, Hacettepe) kullanildigi icin iki haftada bir 2 takim ayni hafta ayni stadda oynamak zorunda.

Aslinda sirf bu durum dahi maclarin ayni gun ayni saate alinma hadisesini curutmeye yeterli. Cunku ligin son haftasinda da Hacettepe ile Genclerbirligi iceride oynuyorlar. Yani o zaman da bu iki mactan bir tanesi farkli gunde oynanmak zorunda kalacak.

stalker dedi ki...

rica ederim redman..

ben ev sahiplerinin ille de 19 mayısta oynamak istediklerini sanmıyorum. iki takımın da iç saha performansları yerlerde sürünüyor zira (agücü 17., hacettepe 18.). sivas ve beşiktaşın suni çim istekleri olsa gerek. deplasman takımları suni çimi çok sevdi nedense. takımlar aralarından anşalabilirdi gibime geliyor ama tabii işin agücü taraftarı, asaş stadı ucubesi yönleri filan da var. bir sürü değişken var, ortaya denklem koyan yok yani.

Redman dedi ki...

Bu arada Play-off maclarinin da Ankara'ya konmus olmasi durumu pek kolaylastirmiyor...

sampi dedi ki...

Bana herhalikarda is onceden dusunulse cozulebilirmis gibi geliyor. Ilk yari uc takim da son uc macini icerde oynar Cuma-Cumartesi-Pazar seklinde suni cim bozulmaz varsayimiyla. Ikinci yari hepsi deplasmanda oynar, is cozulur. Federasyon olmayan bir problem yaratip cozemeyerek bizleri sasirtmadi yine.

Ayriyeten playoff maclarinin sampiyonluk maclariyla cakismasi da cok buyuk cahillik. Ustelik kor itin oldugu yerdeki stadda. Mac pazar gunu tarafsiz sahada oynansa (Inonu misal) cuk otururdu.