4 Mayıs 2009

NBA Playoff 1. Tur Degerlendirmesi


Oncelikle ne demisim ne olmus bir ona bakalim.
NBA Playoff 1. Tur – Dogu Konferansi
NBA Playoff 1. Tur – Bati Konferansi

Parantez icindeki skor yapmis oldugum tahmini gosteriyor...

Bati Konferansi
Los Angeles Lakers – Utah Jazz: 4-1 (4-1)
Denver Nuggets – New Orleans Hornets: 4-1 (4-3)
San Antonio Spurs – Dallas Mavericks: 1-4 (4-2)
Portland Trailblazers – Houston Rockets: 2-4 (2-4)

Dogu Konferansi
Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons: 4-0 (4-1)
Boston Celtics – Chicago Bulls: 4-3 (4-1)
Orlando Magic – Philadelphia 76ers: 4-2 (4-0)
Atlanta Hawks – Miami Heat: 4-3 (4-3)

8 tahminin 7’sinde serinin galibini tutturmusum yani. 3 seride de alinan sonucu aynen bilebilmisim. Ancak yine de cok cok buyuk surprizlerin yasanmadigi bir playoff ilk turu icin buyuk basari degil. Galibi dogru tahmin edemedigim tek seri olan Spurs-Mavericks eslesmesinde de renk askiyla biraz gozlerim korelmis olabilir. Spurs’un yaslanan kadrosunun Ginobili’siz ve Tim Duncan 50% kapasiteyle oynarken, tam kadro Mavericks’i eleyebilecegini dusunmus olmamin baska bir aciklamasi yok cunku. Ayni zamanda yukarida gordugunuz gibi Dogu’daki Celtics-Bulls ve Magic-76ers eslesmeleri bekledigimden cok daha cekismeli gecti. Keza Hornets’in Nuggets’i 7. maca kadar goturecegini dusunuyordum ki neredeyse supuruluyorlardi. Hal boyle olunca cok da basarili bir bahisci olmadigimi soyleyebilirim.


Isin ozelestiri kismi boyle, gelelim takimlarla ilgili ilk turda edindigim izlenimlere:

Lakers beni sasirtmayan takimlardan. Bynum’in tam kapasiteyle donmesini kimse beklemiyordu, ancak bu kadar kotu oynuyor olmasi Los Angeles’li taraftarlar icin endise verici olsa gerek. Bir diger gozlemim de gecen sezon Lakers’in basarisinda onemli pay sahibi olan Farmar-Vujacic ikilisinin bu playofflarda dusen performansi. Oyle ki Farmar tamamen rotasyon disina cikarken, Vujacic de berbat bir yuzdeyle mac basina 3.5 sayi ortalamasiyla oynuyor. Bu ikiliye buyuk ihtimalle serinin ilk iki macini kaciracak olan Walton da eklendiginde Odom disinda kalan Lakers yedeklerinin uretiminin, daha dogrusu uretim eksikliginin uzun playoff maratonunda problem yaratabliecegini rahatlikla soyleyebilirim.

Nuggets Billups onderliginde playofflara muhtesem bir giris yapti ve Hornets’i surklase ettiler. Oyle ki New Orleans’da Denver’in 58 sayi farkla kazandigi 4. mac NBA tarihindeki yerini aldi. Billups, Dahntay Jones, Kenyon Martin ve banktan gelen Carter-Andersen ikilisi Denver’a muazzam bir savunma direnci kazandiriyor. Billups’in liderligi ve bu sayede esas oglan olmaktan kurtulan Carmelo Anthony’nin artan verimi Colorado ekibinin diger onemli artisi.

Mavericks eksik Spurs karsisinda – sonunda – sahip oldugu potansiyeli oyuna yansitmayi biraz olsun basardi. Nowitzki, Howard, ve Terry Jason Kidd onderliginde iyi bir seri oynadilar, ancak Bati’da buradan daha ileri gitmeleri benim icin surpriz olur.

Rockets beklenen performansi gosteren bir diger ekip oldu. Sezon degerlendirmesinde ve playoff tahminlerinde savunma odakli, Yao Ming uzerine kurulmus olan yeni oyun karakterlerinden bolca bahsetmistim. Trailblazers karsisinda da iyi savunma yaparak ve hucumda topu paylasip skoru yayarak tur atlamasini bildiler. Bence en onemli eksikleri hucumda planladiklari seti oynayamadiklarinda insiyatif alip skor uretecek bir oyuncularinin olmamasi. Bu gorev biraz da mecburiyetten Ron Artest’e kalmis durumda ve o da 41% saha ici ve 28% uc sayilik isabetiyle malesef basarili bir goruntu cizemiyor. Bu acigi 1’den 5’e her pozisyondan skor uretebiliyor olmalari biraz olsun kapatsa da Lakers gibi bir rakip karsisinda ciddi sorun yasayacaklardir.


Cavaliers playofflara firtina gibi girdi ve ilk turda rakibini supurmeyi basaran tek takim oldu. LeBron James onderliginde inanilmaz bir aclik ve konsantrasyon ile oynuyorlar. Oyunlarinda herhangi bir aciktan bahsetmek de mumkun degil. NBA Finali gormezlerse benim icin herseyden daha sasirtici olur.

Celtics genc Bulls karsisinda kimsenin beklemedigi kadar cok zorlansa da 7. macta tecrubesinin yardimiyla tur atlamayi basardi. Kevin Garnett’in eksikligini ciddi bicimde hissediyorlar ve onsuz daha nereye kadar gidebilecekleri kocaman bir soru isareti. Sevindirici gelisme ise KG’nin yoklugunda Rondo, Perkins, ve Davis gibi genc isimlerin oyunlarini 1-2 seviye daha yukseltmis olmalari. Ancak yine de oyunun savunma kisminda Garnett’in eksikligini giderebilmis degiller ve kendisini savunma ile tanimlayan bir takim icin bu ustesinden gelmesi neredeyse imkansiz bir durum. Birisi cikip onlari yenene kadar sampiyon hala onlar, ancak bu halleriyle Magic’i gecseler bile Cavaliers’a kafa tutmalari mumkun gozukmuyor.

Magic beni yaniltip ilk turda fazlaca zorlanan diger takimdi. 76ers karsisinda ilk mac evlerinde son ceyrege 15 sayi onde girdikten sonra maci kaybetmeleri hem onlari olumsuz etkiledi hem de Philadelphia’yi cesaretlendirdi. Ancak Hidayet’in son saniye sutuyla kazandiklari 4. mactan itibaren isler normale dondu ve Howard’in oynamadigi 6. macta dahi Philadelphia’da kazanarak iki takim arasindaki guc farkinin aslinda ne kadar yuksek oldugu herkes tarafindan goruldu. 5. macta burnu kirilan caylak sutor gard Lee belli bir sure takimdan uzak kalacak olsa da Duke mezunu usta sutor JJ Reddick ve Mickael Pietrus bu acigi kapatacaklardir. Sam Dalembert’e dirsek attigi icin 6. macta oynayamayan Howard’in 2. Tur’a muhtesem bir giris yapmasi kimseyi sasirtmasin.

Hawks NBA tarihinin en berbat 7 maclik serisinin ardindan Dwyane Wade ve Heat’i eleyerek 10 yil aradan sonra 2. tura cikmayi basardi. O kadar kotu bir seriydi ki, 7 mac boyunca ilk ceyrekten sonra skor bir kez bile olsun el degistirmedi. Yani sadece devre arasinda skor alarak butun bir seriyi takip edebilirdiniz – ki bircok basketbol sever de bunu yapti. Hawks’ta kisa forvet Marvin Williams sakatligi sebebiyle 1. turda 2. mactan sonra oynayamadi ve 2. turda da ne kadar oynayabilecegi soru isareti. Genc pivot Horford da sakatliklarla bogusan bir diger isim. Sunu belirteyim ki ilk 5 baslayan iki oyuncunun sakatligi bu seviyede her takim icin yikici olur ancak Hawks gibi dar kadroyla mucadele eden bir takim icin bu cok daha buyuk bir sorun teskil ediyor. Gerci herkes tam kapasitede olsa dahi Cleveland’a karsi hicbir sanslari yok ya neyse.

2. tur tahminleri surada.

Hiç yorum yok: