6 Mayıs 2009

Arsenal - Manchester United: 1-3

Mactan once beklenti Sampiyonlar Ligi'nde 24 mactir evinde yenilmemis olan Arsenal'in, en azindan biraz olsun Manchester United'i zorlayacagi ve 1-0'in rovansinda cekismeli bir mac seyredecegimizdi. United'in macin hemen basinda buldugu 2 aykiri gol eslesmeyi oracikta bitiriverdi.


Yer: Emirates Stadium
Tarih: 5 Mayis 2009
Arsenal: Almunia, Sagna, Toure, Djourou, Gibbs (46' Eboue), Song, Fabregas, Nasri, Walcott (63' Bendtner), Van Persie (79' Vela), Adebayor
Manchester United: Van Der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra (65' Rafael), Carrick, Fletcher, Anderson (63' Giggs), Park, Rooney (66' Berbatov), Cristiano Ronaldo
Ilk macin analizi icin Manchester United - Arsenal: 1-0

Arsenal ilk mactakine benzer bir duzenle sahadaydi. Ancak sol kanatta Diaby'nin yerine cok mantikli bir tercihle Van Persie, savunmanin gobeginde de sakatlanan Silvestre yerine Djourou Ilk 11'deydi. Manchester United ise bugune kadar cok iyi uyguladiklari iki dizilimin bir senteziyle sahadaydi. Bahsettigim bu iki dizilimi de eslesmenin ilk macinda ayri ayri seyretme sansi bulmustuk. Yukarida linkini verdigim mac yazisinda detayli bir sekilde aciklamistim ancak yine de kisa bir ozetini gececegim. Sozunu ettigim ilk dizilis, rakamlarla en iyi sekilde 4-3-3 olarak ifade edilebilecek, takim savunmadayken de ileri uclunun kenar adamlarinin ortasahaya cekilmesiyle 4-5-1'e donusen, gunumuzun moda dizilisi. Ferguson bu sistemde en ucta klasik forvetleri Tevez'i ya da Berbatov'u kullandi bugune kadar, ara ara da Rooney bu gorevi ustlendi. Bu sistemde ortasahadaki uclunun son derece saldirgan ve savunma kadar hucuma da katki yaparak oynuyor olmasi da not alinmasi gereken bir diger karakteristik ozellik. Yani bir diger degisle 'onliberosuz' bir orta ucluden bahsediyorum. Bahsi gecen ikinci dizilis ise Ferguson'un hedef deplasmanlarda sikca kullandigi Cristiano Ronaldo'nun en ucta oynadigi, arkasindaki uclunun ortasinda forvetlerden bir tanesinin yer aldigi, 4-2-3-1 seklinde ifade edilebilecek defansif dizilis. Bu sistemin digerinden bir onemli farki da ortasahadaki ikilinin geri dortlunun onune yerlesip cok da hucuma cikmayarak savunmayi saglama aliyor olmasi. Yani bir diger degisle 'cift onliberolu' bir 4-6-0 turevinden soz ediyorum. Peki bu macta nasil oynadi Manchester? Ferguson ilk sistemin cift yonlu orta uclusunun onune ikinci sistemin kanatlarini ve en uca da Cristiano Ronaldo'yu yerlestirerek hibrit bir dizilis yaratti. Biraz da bu yuzde Manchester'in oyunun dinamikleriyle aciklanamayacak iki golle maci erkenden bitirmesi kotu oldu. Eger Gibbs'in iskasi ve Ronaldo'nun Almunia asistli frikigi olmasaydi biraz daha iyi fikir sahibi olabilirdik bu yeni taktik hakkinda. Simdilik sadece gardi dusmus bir Arsenal karsisinda defansif anlamda neler yapabilecegini gormus olduk.


Bazen de boyle bir oyun futbol. Bir iska, bir de guzel frikik bu duzeyde bile maclarin sonucunu tayin etmeye yetebiliyor. Boyle oldugu zamanlarda da teknik taktik analizlerin cok da bir anlami kalmiyor. "Arsenal oyle degil de boyle oynasaydi ilk golde Gibbs o topu iskalamaz, ikinci golde de Cristiano Ronaldo 35 metreden o frikigi atamazdi" demek mumkun degil sonucta.

Bu arada maci izlememis olanlarin en azindan United'in attigi 3. golu izlemesini siddetle tavsiye ediyorum. Park, Cristiano Ronaldo, Rooney uclusu topa sadece 7 kez dokunulup 3 pas ile 80 metre nasil kat edilir, kornerde kontraatak nasil yapilir gercekten mukemmel bir ornegini sundular. Gerci 'Ruzgarin Oglu', United'in Gattuso'su Dimitar Berbatov sahada olsa cok daha guzel bir sekilde sonlanirdi o atak ama o kadar da olsun artik.


Fletcher'in kirmizi kartina da uzulmemek elde degil. Su iki mactaki performansiyla dahi finalde forma giymeyi hak etmisti. Pozisyonu da hala cozebilmis degilim, faul var miydi, yok muydu bir bilene sormak lazim.

Arsenal - Manchester United: 1-3
8' Park (0-1)
11' Cristiano Ronaldo (0-2)
61' Cristiano Ronaldo (0-3)
76' Van Persie [P] (1-3)

Hiç yorum yok: