3 Mayıs 2009

Chalkboards Esliginde Steven Pienaar

Guardian Football'in futbolseverlere sundugu muhtesem bilgi bankasi Chalkboards hakkinda daha once yazmamistim. Bugune kadar girip de kurcalamadiysaniz bir goz atmanizi kesinlikle tavsiye ederim. Cok yakin zamana kadar sadece teknik direktorlerin erisebildigi onemli istatistiklere Guardian Football'in bu super icadi sayesinde artik bizim gibi sade vatandaslar da rahatca ulasabiliyor.

Ben de bugunku Sunderland - Everton macinda cok iyi bir oyun ortaya koyan Steve Pienaar'in bu performansiyla ilgili birseyler karalamak, Chalkboards'un nasil kullanilabilecegini kendimce orneklemek istedim.


Pienaar gectigimiz hafta yazdigim Everton yazisinda da belirttigim uzere David Moyes'in sisteminde cok onemli bir disli. Genel olarak Everton orta beslisinin solunda gorev aliyor ve hem adam eksiltme becerisi hem de mucadeleci oyunu sayesinde takima onemli katki sagliyor. Bugun de Sunderland deplasmaninda bu sezonun en iyi performanslarindan bir tanesini sergiledi ve bir gol bir asistle Everton'in sahadan 2-0 galip ayrilmasinda basrolu oynadi. 


Bu chalkboard 20 numarali Pienaar'in 0-0 biten ilk 45 dakikada ve Everton'in golleri buldugu 45. ile 75. dakikalar arasinda yaptigi paslarin karsilastirmasini gosteriyor. Ust semada gordugumuz Pienaar'in 0-45 arasinda oldukca hareketli olmasina ragmen cokca ortasahanin sol kanadinda topla oynadigi, sol cizgiden iceri fazla girmedigi. Alttaki semada ise 45-75 arasinda sag ayakli Pienaar'in surekli olarak sol kanattan iceri girdigini ve Sunderland ceza sahasinin sag tarafindaki kritik bolgede topla sikca bulustugunu goruyoruz. Werder Bremen - Hamburg mac yazisinda Trochowski ozelinde kanatta gorev alan ters ayakli oyunkurucularin etkisinden bahsetmistim. Konunun ana fikri ters ayakli kanat oyuncularinin iceri kat ederek rakip ortasaha ile savunma arasindaki kritik bolgeye girebildikleri, burada demarke vaziyette rahat ara pasi ve sut imkani yakaladiklari ve ayrica bu sayede arkalarindaki kanat beklerin onunun acildigiydi. Simdi bu teoriyi goz onunde bulundurarak asagidaki golleri seyredin.

47' Pienaar (0-1)


71' Fellaini (0-2)


Yukaridaki semayla birlestirildiginde bence yeterince aciklayici. Ilk golde iceri kat eden Pienaar, Jo'nun arapasini gole cevirirken ikinci golde de sag kanada deplase olarak cizgiye iniyor ve penalti noktasina cikardigi top ile Fellaini'nin golunun hazirlayicisi oluyor. Kisacasi, zaten iyi gununde olan Pienaar, ikinci yarida sol cizgiye hapsolmayip hucumda iceri girerek oynayinca cok daha etkili oluyor ve takimini deplasmanda galibiyete tasiyor. 


Ikinci chalkboard ise Everton'in sahadaki en teknik oyuncusu olan Pienaar'in macta kazandigi toplari gosteriyor. 4 interception (pas arasi) ve 6 tackle (kayarak mudahale) ile toplam 10 top kazanmis bugun Pienaar ki bu rakam bir hucum oyuncusu icin cok cok iyidir. Yani sadece top Everton'dayken degil rakipteyken de gorevini eksiksiz yerine getirmis Guney Afrikali oyuncu. Bir hucumcudan baska ne beklenebilir bilemiyorum. Zaten hucumculari bile bu derece sert ve mucadeleci bir takim oldugu icin Everton Premier League'in en saglam takimlarindan birisi diyebiliyoruz.

Hiddink tabii ki onlemini alacaktir ancak bu formuyla Pienaar FA Cup finaline de damgasini vurursa kimse sasirmamali.

Hiç yorum yok: