13 Mayıs 2009

Middlesbrough Dusuyor


Dunku 3-1’lik derbi maglubiyetinden sonra Middlesbrough’nun Premier League’de kalma sansini buyuk olcude yitirdigini rahatlikla soyleyebiliriz. Tuncay’in da formasini giydigi Kirmizi-Beyazlilar basarisiz gecen sezonun ardindan Hull City’nin buyuk dususu sonrasinda yakaladiklari sansi Newcastle karsisinda degerlendiremeyerek adeta teslim bayragini cektiler.
 
Oysa, bence uc sezondur - en azindan kagit uzerinde - dogru bir yapilanma icerisinde teknik direktor ve yonetim istikrari ile gelecege donuk iyi isler yapiyorlardi. Takimin basina eski futbolculari Southgate’i getirmisler, onun Premier League’e alisma doneminde de ligde kalmayi basararak onemli bir esigi atlamislardi. Ayni zamanda sahip olduklari cekirdek kadronun uzerine ek olarak altyapidan gelen David Wheater, Adam Johnson, Ross Turnbull, Andrew Taylor ve Matthew Bates gibi Ingiltere U21 Milli Takimi'nin formasini giymis yeni bir jenerasyon yakalamislardi. Peki ne oldu da dusuyor bu sezon Middlesbrough?

Bence Middlesbrough'nun bu noktaya gelmesinin temel sebebi takimin icinde bulundugu maddi darbogaz ve bu zor durumda da yapilmis olan transferlerin basarili olamamis olmasi. Son iki sezonda takimdan ayrilan Yakubu (Everton), Woodgate (Tottenham), Young (Aston Villa), Cattermole (Wigan) ve Schwarzer (Fulham) takim icin gercekten onemli isimlerdi ve Southgate’in belki de en buyuk gunahi buradan gelen parayi dogru bir sekilde harcayamamasi oldu. Bu elestirinin altini doldurmak icin son iki sezonda yapilan transferlere kisaca bir goz atalim:
 
Afonso Alves (2007-08 devre arasi): Kulubun neredeyse tum transfer butcesine mal olan (12.7M Paund) Brezilyali’dan bir turlu verim alinamamasi aslinda sonun baslangiciydi. Eredivisie’de golleri ucer beser atarken Premier League’de bu performansin 10%’unu gosteremeyerek adini Hollanda’dan alinan forvet balonlari listesine basariyla ekledi.
 
Mido (2007-08 sezon basi): Uzun ve cetrefilli bir transfer hikayesi sonrasi Tottenham’dan 6M Paund’a alinan Mido’nun Yakubu’dan dogacak boslugu doldurmasi bekleniyordu. Ancak Misirli oyuncu Southgate yonetiminde cok buyuk deger yitirdi ve bu sezon devre arasinda Marlon King karsiliginda kiralik olarak Wigan’a gonderildi.
 
Gary O’Neil (2007-08 sezon basi): Portsmouth’tan 5M Paund’a alinan Ingiliz oyuncu genel olarak vasat bir performans sergiledi ve kendisine odenen bonservis bedelinin hakkini veremedi. Yine de genele bakildiginda digerleri kadar kotu bir transfer oldugu soylenemez.
 
Didier Digard (2008-09 sezon basi): 4M Paund’a PSG’den alinan Fransiz, Cattermole’un satisi ve Arca’nin sakatlik sebebiyle sezonun buyuk bolumunu kacirmasi sonucu ortasahada olusan boslugu dolduramadi ve bu bolge butun sezon boyunca adeta Middlesbrough’un yumusak karni oldu.
 
Marvin Emnes (2008-09 sezon basi): Downing, Tuncay, Aliadiere, ve Adam Johnson gibi isimler varken yine baska bir ikinci forvet/kanat oyuncusu olan Marvin Emnes 3.2M Paund’a Eredivisie’den transfer edildi. Suratli ve soylenenlere gore etkili bir oyuncu olmasina ragmen Premier League'deki ilk sezonunda cok az forma giydi ve kendisini gosteremedi.
 
Justin Hoyte (2008-09 sezon basi): Luke Young’in yerini doldurmasi icin Arsenal’den 3M Paund’a alindiginda ben dahil bircok kisi iyi bir transfer oldugunu dusunmustu. Neticede 29 yasindaki sag bek satilip yari fiyatina (3M Paund) genc, Arsenal cikisli, senelerce Arsene Wenger’in ogrenciligini yapmis olan Hoyte alinmisti. Ancak genc Ingiliz, Southgate’in kendisinene duyudugu guveni bosa cikararak hayal kirikligi yaratan bir baska isim oldu. Butun sezon boyunca sag bek pozisyonunu ele geciremedi ve savunmada yasanan istikrarsizligin parcasi oldu.
 
Jeremy Aliadiere (2007-08 sezon basi): Bu kadar transfer icerisinde gorece kendisine odene parayi hak eden iki isimden bir tanesi Aliadiere. Arsenal’den 2M Paund’a alindi ve ozellikle gectigimiz sezon ortalamanin uzerinde bir performans sergiledi. Maliyeti dusuk oldugu icin basarisiz bir transfer oldugunu soylemek zor.
 
Tuncay Sanli (2007-08 sezon basi): Southgate’in bugune kadar turnayi gozunden vurdugu belki de tek transferi Tuncay. Fenerbahce'de sozlesmesi bittigi icin bonservis bedeli odenmeden alinan milli oyuncu takimin en iyilerinden bir tanesi ve taraftarin da son donemde takimin geri kalanindan ayirarak alkisladigi yegane isim oldu.

Boyle bakinca, 2 sezon boyunca transfer yapmasalar ve sadece Tuncay'i alip, ellerindeki oyunculari tutabilselermis daha iyi olurmus diye dusunuyor insan. Schwarzer, Luke Young, Wheater, Woodgate, Pogatetz, O'Neil, Cattermole, Arca, Downing, Tuncay, Yakubu hic de fena bir 11 degil cunku. Ancak butun bu basarisiz transferlere ragmen Middlesbrough'nun elindeki kadronun en azindan Stoke City ve Hull City gibi takimlarinkinden cok daha iyi olduguna inaniyorum. O yuzden de son ana kadar bir sekilde kumede kalacaklarini ve o momentumla onumuzdeki sezon iyi isler cikarabileceklerini dusundum. Ancak gorunen o ki 'Boro gidici. Stewart Downing, Tuncay, Adam Johnson, Afonso Alves, David Wheater, Robert Huth, Emanuel Pogatetz, Jeremy Aliadiere ve kiraliktan donecek Mido gibi Premier League'in orta sira takimlarinda rahatlikla oynayabilecek oyunculari var. Eger kume duserlerse bu oyuncularin cogunu elden cikarmak zorunda kalacaklar ve buyuk ihtimalle iyice altyapiya yuklenip o yolla Premier League'e donmeye calisacaklar. Southgate'i takimda tutarlarsa da sasirmam, cunku genel olarak teknik direktorlerinin arkasinda duran bir camiadir Middlesbrough.


Sonucta bundan sadece 3 sezon once UEFA Kupasi'nda final oynamis bir takimin su anda geldigi nokta gercekten uzucu. Tuncay 2 sezon once Middlesbrough'yu tercih ettiginde Premier League'in ortalama takimlarindan birine gittigi icin cokca elestirilmisti. Itiraf etmeliyim ki ben de o gun Tuncay'in bu tercihini savunanlardandim. Neticede Middlesbrough bir onceki sezonun UEFA Kupasi finalisti ve iyi kotu Ingiltere'de duzenli olarak ilk 10'a giren takimlardan bir tanesiydi. Premier League'e alisma donemini burada gecirdikten sonra bir ust seviyeye sicramayi basarabilirdi. Ancak bugun gelinen noktada yaptigi tercihin kariyeri icin hic de hayirli olmadigini goruyoruz. Premier League'deki 4 buyuk takimdan bir tanesine transfer olmasi cok zor ama umarim lig siralamasi 5-10 arasi olan, ikinci duzey takimlarindan bir tanesine transfer olabilir ve kulup kariyerini yeniden canlandirabilir. Gonlumden geceni de soyleyeyim; ben Tuncay'in oyun tarzi ve karakteri sayesinde Everton'a kolayca uyum saglayacagini, ve David Moyes yonetiminde cok ama cok basarili olabilecegini dusunuyorum. Eger boyle bir transfer gerceklestiremeyecekse de en iyi alternatifi Turkiye'ye donmek gibi gozukuyor.

4 yorum:

Othello dedi ki...

Aslinda devre arasinda Southgate biraksaydi Chelsea herhalde alacakti Tuncay'i. Big 4'dan Wenger'in genc fetishine takilir, Manchester kalibresinde degil, ama Chelsea veya Liverpool olabilir. Yossi Benayoun yerine 10 kere Tuncay derim.

Redman dedi ki...

Liverpool Downing'e sulaniyor bu aralar. Benayoun'dan daha iyi topcu olduguna katilabilirim ama aslinda Yossican da hic fena oynamadi bu sezon. Gerci ikisi de Liverpool ayarinda degil bence ya neyse.

Chelsea'ye giderse de Kalou capsizini kesebilir ama yine de pek olasi gormuyorum.

Turgay Keskin dedi ki...

Tuncay'ın Middlesbrough tercihi eleştirilebilir ama İngiltere'ye gitmekle kesinlikle doğru bir hamle yaptığını düşünüyorum. Türkiye'ye dönmesi ise yapacağı en büyük hatalardan biri olur ki öyle bir geri dönüşe ihtimal bile vermiyorum. Planını Avrupa üzerine kurmuş bir oyuncunun hemen vazgeçmesi pek mantıklı gelmiyor.

Gol atma konusunda sıkıntı yaşadıklarında bunu Afonso Alves'le çözeceklerini düşünmeleri sanırım onun Eredivisie performansına bakmalarından kaynaklanıyordu. Ama olmadı. Downing ve Tuncay'ın takımdan ilk ayrılacak isimler olması zaten sürpriz olmaz. Bu arada her sevdiğim oyuncuyu Everton forması altında görmek istemem bir yana Tuncay'da hiç fena olmazdı. Tabii 17 numara sevdasını unutması lazım, onun çok yakıştığı başka biri var çünkü...

Redman dedi ki...

@ Turgay Keskin

Bence Turkiye'ye donup donmeme kararini, bu tercihin firsat bedeli belirler. Yani, diger alternatifi Stoke, Hull City, Wolves'da oynamaksa mesela, ya da yepyeni bir lige gidip bir sezon daha yeni bir ulkeye alismasi gerekecekse Turkiye'ye donebilir.

Unutmamamiz gereken Tuncay'in artik 27 yasinda oldugu. Bu saatten sonra ikinci bir 'basamak takim' sansi kalmadi bence, gidecegi yerde direkt hedefe oynamasi lazim.

Ama Everton, Aston Villa, Tottenham gibi ligin kalburustu takimlarindan bir tanesine gitme sansi olursa da o zaman tabii ki Turkiye'ye donmesin zaten.