28 Mayıs 2009

NBA Dogu Konferansi Final Serisi: Cleveland Cavaliers - Orlando Magic

Cleveland'da oynanacak 5. mac oncesi eminim ki kimse serinin bu noktaya gelecegini beklemiyordu. Bu satirlarin yazari bendeniz dahil bircok kisinin sampiyonluk favorisi olan Cleveland, Dogu Konferansi Final Serisinde Orlando Magic karsisinda 3-1 geride ve bu gece Quicken Loans Arena'da oynanacak macta elenme tehlikesiyle karsi karsiya kalmis durumda.


Seri basladiginda tatil icin Turkiye'de oldugum icin kafamdaki ondegerlendirmeyi bloga koyamamistim. Ancak tahminim Garnett'siz Boston'i bile 7. macta ancak eleyebilmis olan Orlando Magic'in sezonun en iyi takimi olan Cleveland'i cok da fazla zorlayamayacagiydi. Neticede Cleveland'in LeBron James gibi hedefe sartlanmis bir MVP'si, ve onun etrafina mukemmel sekilde yerlestirilmis son derece kaliteli ve derin bir kadrosu vardi. Orlando Magic ile de fena eslesmiyorlardi, pota altinda Dwight Howard'in onune atabilecekleri ortalamanin uzerinde 4 uzunlari vardi ve bunun karsiliginda Orlando'nun LeBron James'e herhangi bir cozum getirmesi zor gozukuyordu. Ancak dedim ya, bunlarin hepsi seri oncesi tahminlerdi ve maclar baslayinca bir kez daha gorduk ki hicbir seri oynamadan kazanilmiyordu. Peki nasil oldu da Orlando oynanan 4 macin 3'unu kazanip eslesmeyi bu noktaya getirebildi? Once oynanan maclarin skorlarina ve istatistiklerine bakalim:

1. Mac / Cleveland - Orlando: 106-107
2. Mac / Cleveland - Orlando: 96-95
3. Mac / Orlando - Cleveland: 99-89
4. Mac / Orlando - Cleveland: 116-114


Bence istatistiksel olarak en carpici durum LeBron James'in attigi sayi ile maclarin skorlari arasindaki ters oranti. LeBron'in 40 sayi uzerinde attigi 1., 3., ve 4. maclarda sahadan galip ayrilanin Orlando oldugunu, sadece(!) 35 sayida kaldigi 2. maci ise Cleveland'in kazandigini goruyoruz. Bu Kobe Bryant ve Lakers ozelinde sikca rastladigimiz fakat LeBron James ve Cavaliers ikilisinde bugune kadar hic gormedigimiz bir durum. Kobe icin yillardir yapilir zaten takimi degil kendisini dusunup cok sayi atmaya oynadigi maclarda takimina zarar verdigi elestirisi. Oyle ki kendisinin ancak son iki sezonda olgunlasip bu hatadan arinmasindan sonra NBA'deki imajini duzelttigini ve MVP mertebesine yukseldigini soyleyebilirim. Ancak LeBron NBA adim attigi ilk gunden bu yana parke uzerinde yasindan beklenmeyecek bir olgunluk gostermis ve her daim etrafindakileri birkac kademe yukselten, mukemmel bir takim oyuncusu olmustur. Benim gorusum James'in MVP secilisiyle beraber biraz daha egoistlesip, onu Kobe'nin bir adim onunde NBA'in en iyi oyuncusu yapan saha ici karakterinden uzaklasmaya basladigi. Tabii ki bir baskasi da James'in bu kadar baskin bir oyun oynuyor olusunu takim arkadaslarinin etkisiz kalisina baglayabilir. Yani aslinda onumuzdeki bir cesit "Ilk once tavuk mu yumurtadan, yoksa yumurta mi tavuktan cikmistir?" problemi. Her iki senaryoyu da istatistiklerle kanitlamak ya da curutmek cok zor; ancak ben yukarida da belirttigim gibi LeBron'in sayi hirsinin takim arkadaslarini oyundan dusurdugunu ve bunun da Cleveland'in bu sezon mukemmele yaklastirdigi hucum ritmini bozdugunu dusunuyorum. Bunu soylerken cikis noktam da Cleveland'in Atlanta Hawks serisiyle beraber buyuk olcude gectigimiz sezonlardaki 'LeBron'a karsi 5 savunmaci' hucum sistemine donus yapmis olmasi. Orlando Magic kocu Stan Van Gundy de bu durumdan istifade etmek icin LeBron'i yavaslatmayi cok dert edinmeyip, Cavaliers'in diger hucum silahlari Mo Williams, Ilgauskas, ve Delonte West'e konsantre olmayi tercih etti ve bunda da su ana kadar son derece basarili oldu. Bir baska gozlemim de su ana kadar LeBron normal sezona kiyasla cok daha fazla disaridan oynuyor olusu. Oyle ki kaybedilen maclarda kullandigi ortalama ucluk sayisi 8 ve bu ozellikle onun gibi vasat bir dis sutor icin cok yuksek bir rakam. James'in artan top kaybi sayisi da yine Cleveland'in verimli takim oyunundan soyutlanip, tamamen yildizlarinin eline bakan vasat bir hucum takimina donustugunu kanitlar nitelikte. Eger seride tutunacaklarsa koc Mike Brown'in bu soruna acilen bir cozum getirmesi lazim.


Gelelim serinin bizi ayrica ilgilendiren tarafina, Hidayet Turkoglu'na. Nam-i diger Hedo, Boston Celtics serisini 7. mactaki mukemmel performansiyla bitirdikten sonra Cleveland karsisinda da isine aynen biraktigi yerden devam etti. Oyle ki ilk macta sadece 2 top kaybi ile yaptigi 14 asist ve kaybedilen ikinci mactaki mukemmel 4. ceyrek performansi NBA cevrelerinden de hak ettigi ovguyu aldi su ana kadar. Serinin Orlando'daki maclarinda sut performansi biraz dusmus olsa da oyunun her yonune yaptigi katki ve takimda kendi sutunu yaratabilen yegane isim olmasi sebebiyle bu Orlanda kadrosu icinde yeri doldurulamayacak kadar degerli Hidayet'in. Avrupa'da futbol takimlarimiz basarili olunca etrafa 'gecirdik' yapan gurbetci triplerine girmiyorum burada; ancak yine de bir Turk'un bu seviyede bir takimin belki de en onemli hucum silahi olmasi beni cok gururlandirdigini da soylemeden gecemeyecegim. Bu noktada, kendisini yillarca - ozellikle A Milli Takim'da - sahsi oynamakla ve yeteneklerinin hakkini vermemekle elestirmis biri olarak, yanildigimi gormekten duydugum memnuniyeti de dile getirmeliyim. Hidayet 30 yasinda da olsa cocukluk gunlerinden itibaren uzerine yuklenmis olan beklentileri karsilamayi ve basketbolun en ust seviyesinde kendisine yer edinmeyi basardi. Bu saatten sonra seri hangi noktaya giderse gitsin, Hidayet'in basarili performansi akillardan silinmeyecektir.

Dedigim gibi, serinin 5. maci bu gece oynanacak. Gonul tabii ki Magic'ten yana; ancak henuz hersey bitmis degil. Cleveland bu macta psikolojik olarak kendini toparlamasini saglayacak bir skor elde edebilirse seriyi tekrar canlandirabilir. Aksi takdirde bu cij ozel Orlando kadrosunu ve Hidayet'i finallerde seyredecegiz.

8 yorum:

Ömer dedi ki...

Serinin bu gece bitmeyecegini dusunuyorum. 6.mac Orlando'nun en buyuk sansi.

Redman dedi ki...

Katiliyorum. Keza Cleveland'in seriyi cevirmek icin bu gece normal bir galibiyetten fazlasina ihtiyaci var bence. Bu 20 sayi geriden gelip 1 sayiyla kazanarak da olabilir, 30 sayi fark atarak da. Baska turlu bu serinin kolay kolay donecegini dusunmuyorum.

Alp dedi ki...

açıkçası en başından beri orlando'nun seriyi alacağını düşünüyordum. hatta yazmıştım şurda bi yerde: http://stalker-21.blogspot.com/2009/05/ailemizin-kocu-ve-orlando-magic.html

"basketball is all about match-ups" diyor sanırım sizin ordakiler. bu akşamki maçı cleveland alır. amway'de 4-2 biter bu iş. tabi gönül ister ki bu akşam uzatmasın orlando bu şamatayı ama sanmıyorum kazanacaklarını.

Adsız dedi ki...

playofflarda lebron %35 kobe %34 ile 3lük atıyorlar kesinlikle vasat yüzdeler değil bence

Redman dedi ki...

@Adsiz

35% en iyi tabirle 'vasat ustu' bir ucluk yuzdesidir. Oyle ki normal sezonda LeBron bu istatistikte %34.4 ile NBA'de 109. siradaymis.

Kaldi ki buradaki asil problem onun yetenegindeki bir oyuncunun bu seride bir dis sutore donusmus olmasi. LeBron disaridan 40% da atsa penetreleriyle takim arkadaslarina pozisyon yaratmadigi surece Stan Van Gundy'nin cok da sikayetci olacagini sanmiyorum.

Redman dedi ki...

@spotless mind
Stan Van Gundy hakikaten cok sirin adam bence de :)

Umarim Denver da kazanir ama seriyi 3-3'e getirseler bile LA'de 7. maci almalari cok zor bence...

sampi dedi ki...

Lebron adamsa takimini sampiyon yapsin. Kucuk maclarin buyuk oyuncusu. %34'u Mehmet Okur sol eliyle, Hidayet ellerini kullanmadan atar.

- Turk Spor Basini.

Adsız dedi ki...

Bnmde düşüncem orlandonun bu seriyi alacağı yönünde idi.çünkü cavs conf.fialine gelene kadar hiç zorlanmadan geldi.orlando ise ilk ve 2.turlarda zor maçlar ve buna alıştı cavs eğer bu seriye gelmeden önce diğer serilerde zorlansaydı eminim bu durum böyle olmazdı