14 Temmuz 2009

Besiktasli Gozuyle - 2009/10 Sezonu Oncesi Galatasaray


Galtasaray’in Rijkaard ile ciktigi yeni yolculuga dair bir degerlendirme yapmadan once gectigimiz iki sezonun muhasebesinin cok iyi yapilmasi gerektigini dusunuyorum.

2007-08 sezonu Galatasaray icin yeni yonetimiyle beraber bir ‘yeniden yapilanma donemi'nin baslangiciydi aslinda. Takimin basina Gerets’in yerine Karl-Heinz Feldkamp getirilmis, oyuncu kadrosu da buyuk olcude yenilenmisti. Bu yenileme yapilirken de eldeki kaynagin buyuk kismi Schalke’den alinan Lincoln ve Copenhagen’den gelen Linderoth’a ayrilmis, bu iki oyuncunun yanina da maliyeti dusuk Servet, Hakan Balta, Volkan Yaman, Nonda, Baris, Serkan Calik, Bouzid, Orkun gibi bircok ekleme yapilmisti. Neticesinde, Lincoln ve Linderoth’un sezon boyunca neredeyse hic gozukmeyisi, fakat birer rol oyuncusu olmasi beklenen isimlerin one cikip sampiyonlukta basrolu oynayisi sebebiyle enteresan ama ayni zamanda cok basarili bir sezon oldu 2007-08 Galatasaray icin. Ayni dogrultuda, sezonun bitimine 2 aydan az bir zaman kala Feldkamp ile yollarin ayrilip yerine getirilen Cevat Guler’le kalan tum maclarin kazanilmis olmasi da bir koseye not edilmeli. Ancak, oyle ya da boyle, sezon sonu gelinen noktada Galatasaray’in elinde sampiyon olmus bir takim ve Arda, Servet, Ayhan, Hakan Balta, Mehmet Topal, Baris, Ugur, Aykut, Emre Gungor, Emre Asik, Sabri, Serkan Calik gibi neredeyse tamami milli takimlarda oynayan, genc ve yerli oyunculardan kurulu bir cekirdek kadro vardi – ki bir sezon gibi kisa bir surede boyle bir iskelet yaratilmasi bence en az sampiyonluk kadar buyuk bir basariydi.


Bu kadro ligde yakalanan basarinin ustune, bir de 2008 Avrupa Sampiyonasi’nda yari final goren A Milli Takim’in temelini olusturunca, Galatasaray gelecek adina inanilmaz elverisli bir konuma geldi. Bir sene once “gelecek vaad eden”, ancak cok da esamesi okunmayan isimler, 12 ay icerisinde hem Turkcell Super Lig Sampiyonu, hem de Avrupa Sampiyonasi Yari Finalisti olmuslardi. Sari-Kirmizi’li yonetim, bunun devamini Michael Skibbe’yi goreve getirerek saglamak istedi. Alman hoca, ulkesinin Milli Takimlari, Borussia Dortmund ve Bayer Leverkusen’i iceren CV’si goz onunde bulunduruldugunda, eldeki genc ve basariya ac kadronun basina getirilebilecek en uygun isimlerden birisiydi. Kaldi ki Feldkamp’in arkasindan gelen ismin yine bir baska Alman olmasi ve yardimci olarak Umit Davala tercihi, bu anlamda sureklilik saglamak ve ilerleyen senelerde bir ekol olusturabilmek adina cok dogruydu.

O gun icin Skibbe’nin elindeki takima, Lincoln ve Linderoth haric, soyle bir goz atalim:
Aykut, Ugur, Servet, Song, Hakan Balta, Ayhan, Mehmet Topal, Baris, Arda, Nonda, Umit Karan (Orkun, Emre Asik, Emre Gungor, Sabri, Serkan Calik, Aydin Yilmaz)
Sadece iki yabancisi olan, ilk onbire bir forvet, kulubeye de 2-3 takviye ile potansiyeli en ust seviyeye cekilebilecek bir kadroydu bu bence. Uzerinde israr edilse cok onemli isler basarirdi.


Iste tam bu noktada Galatasaray yonetimi, Sampiyonlar Ligi’nin buyusunden olsa gerek sabirsiz davranarak, icinde bulundugu mukemmel pozisyonu tehlikeye atacak, daha sonra da yanlis oldugu herkes tarafindan gorulecek bir karar aldi ve takimin lider oyuncu kadrosunda koklu bir degisiklige gitti. Hakan Sukur ve Song ile sozlesme yenilenmezken, takimda kalan Hasan Sas ve Umit Karan gibi isimler de geri plana atildilar. Bu isimlerin yerine ise kariyerleri eldeki genc kadronun cok uzerinde olan Baros, Kewell, Meira, De Sanctis gibi yabancilar, bir onceki sezon etkisiz kalmis, huzursuzlugu her halinden belli olan Lincoln ile birlikte ‘tepeden inme’ bir sekilde takimin merkezine oturtuldu. Oysa bence yapilmasi gereken takimin liderliginin kademeli bir sekilde arkadan gelen Ayhan, Emre Asik, Servet, Arda, Ugur onderligindeki gruba devredilmesiydi. Lincoln Skibbe gidene kadar muthis top oynamis, Baros 20 kusur gol atmis, Kewell taraftarin sevgilisi olmus, Meira da kulube para kazandirmis olabilir. Ancak bunlarin tumu, Galatasaray’in kullanamadigi firsatin yaninda cok degersizdir benim gozumde. Galatasaray, sahip oldugu yerli cekirdegi destekleyip, yuceltecegine, basarili olabilecegini ispatlamis bu oyunculari –tekrardan– geri plana atmis ve onlarin gelisimine buyuk zarar vermistir. Dunyanin her yerinde, genc oyunculara kendilerini gosterdikleri surece daha fazla sorumluluk yuklenir – ki boylece kisisel gelisimleri ve takim icindeki pozisyonlari da futbol yetenekleriyle beraber kol kola ilerleyebilsin. Boyle bakinca, Kewell’a yer acmak adina Arda’nin sag kanada itilmesi, en ufak form dusukluklerinde Baris ve Mehmet Topal’in kesik yemesi, yerine transfer yapilan Aykut’un sozde guven mesajlari ile poh pohlanip Sampiyonlar Ligi on elemesinde kurtlarin onune atilmasi ve daha niceleri, hep Galatasaray’in gelecegine zarar vermis buyuk idari hatalardir benim gozumde.


Bir de Lincoln tercihi var basli basina incelenmesi gereken. Gecmisi bilinerek alinmis hesapli bir kumardi Lincoln. Ya kariyerinde daha once bulamadigi huzuru Galatasaray’da bulup “Ikinci Hagi” olacakti, ya da ayni Schalke’deki son senesinde yaptigi gibi takimi dinamitleyecekti Brezilyali. Durum boyleyken ilk sezonunda tutmayan Lincoln kumarinda ikinci sezon israr edilmesini, hele hele Brezilyali’nin kaptanlik mertebesine kadar yukseltilmesini anlamak gercekten mumkun degil. Bugun gelinen noktada, duruma sasiran insanlar olmasina sasiriyorum ben asil.

Bu hatalar alt alta yazildigi zaman da ortaya basariya tok, mac secen, veteran bir takim cikti ve elindeki oyuncu kalitesine kiyasla cok basarisiz oldu Galatasaray.

Gelelim bugune… Galatasaray yonetimi, gercekten basarili bir ise imza atarak yeni sezon icin takimin basina Rijkaard’i getirdi. Ancak burada asil belirleyici olacak olan, Hollandali’ya sabredilip sabredilmeyecegidir benim gozumde. Rijkaard’in kafasindaki oyun sistemini takima oturtmak icin gercekten zamana ihtiyaci var. Sparta Roterdam ile Hollanda’da kume dusmesi ve Barcelona ile ilk sezonunda yaptigi son derece yavas baslangic buna ornek gosterilebilir. Bu noktada iki sezonda 5 teknik adamla calismis, gectigimiz sezon ligin baslamasindan 6 hafta sonra Skibbe’nin yardimcilarini kovmus su anki Galatasaray yonetiminin bu sabri gosterebileceginden ciddi anlamda suphe ediyorum.


Kadro ici dinamiklerin yonetilmesi konusunda ise gectigimiz sezon yapilan hatalar belirli olcude anlasilmisa benziyor ki Arda Turan gectigimiz gunlerde takimin kaptanliga getirildi. Emre Asik ve Ayhan’in agabeylik yapacagi bir soyunma odasinda, yonetim ve Rijkaard tarafindan desteklenecek bir Arda bu gorevi basariyla yerine getirir bence. Lincoln’un takimdan ayrilmasinin da, sirf diger oyuncularin uzerinden kalkacak olan golgesi sebebiyle, Galatasaray adina onemli bir ekleme olacagini dusunuyorum.

Yine, yeniden yapilanarak, yeni bir doneme giriyor Sari-Kirmizililar. Gectigimiz sezon yaptiklari her isi yuzlerine gozlerine bulastirmis olsalar da, gelecege umutla bakmak adina hala yeterli sebepleri var. Bunda en onemli etkenler de eldeki kadronun bir senede sifirlanamayan potansiyeli ve Rijkaard’in varligidir bence.

Not: Aslinda kamuoyundaki 4-3-3 fetisizmi ve Galatasaray’in yeni kadrosuyla ilgili genel bir degerlendirmeyi de bu yaziya eklemeyi planliyordum. Ancak yazi fazla uzayinca, daha okunabilir olmasi adina isin saha ici kismini ayri bir yazi olarak onumuzdeki gunlere birakmaya karar verdim.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Güzel bir yazı Alp ama Kalli'den sonra Skibbe ve Bülent'li sezonda söylediklerine katılmıyorum.İşte Kewell'ın gelmesi ile Arda'nın sağ açık oynaması performansı düşmesi demişsin,sonra Barış ile Topal'ın en ufak form düşüklüğünde kesik yemesi demişsin sana burda bir tek Lincoln konusuna katılabilirim adama çok tolerans gösterildi.Barış ve Topal'ı kesecek adam zaten yoktu takımda mehmet güven vardı bi tek zaten o da bu ikiliyi kesecek kalitede değil.Barış sezona tarak kemiği sakatlığıyla başladı yerine Ayhan oynadı.Barış iyileşti kardoda yerini aldı.Ayhan Barış Topal 3 lüsü 1-2 maç oynadı.Topal sakatlandı.Yani Kalli zamanında üst seviyeye çıkabilecek adamlar zaten o mertebeye çıktı ve 2. sezonda da takımın kemik kadrosunu oluşturdu.Yani yapılan bir yanlış yoktu.Servet oynuyordu yine oynadı.Hakan balta eskisinden çok zaman aldı.Arda sakat olmadığı sadece 1 maçta yedek bekledi Skibbe zamanında o da hatasını anladı Arda'yı yedek bırakmadı daha.Barış,Mehmet Topal,Sabri, hepsi takımda yer aldı.Geçen seneden Serkan Çalık ve Uğur Uçar sakat olduğundan dorma giyemedi.Hakan Şükür'ün yerine Baros geldi.Yani burda hata yoktu Kewell,Meira,Baros transfer edilirken.Zaten geçen senenin kalbur üstü oyuncuları takımda yerini aldı.Ama Lincoln olayı başlı başına bir skalndaldır bence de yönetimin en büyük günahı Lincoln'dür.

Redman dedi ki...

Caner selam,

Bu yorumun gelecegini bekliyordum acikcasi. Sanirim derdimi cok iyi anlatamadim. Yaptigim elestiri bu isimlerin (Arda, Baris, Mehmet Topal, Aykut...) sahaya suruldukleri mac adedinden cok sahaya surulus sekli ile ilgili.

Arda'dan baslayalim. Bence elinizde Arda gibi bir oyuncu varken ve ideal pozisyonu sol kanatken, gidip ayni yere Harry Kewell gibi bir adam almamalisiniz. Alirsaniz butun sezon "Arda mi sagda oynasin, Kewell mi?" tartismalari icinde gecer, buna bir cevap bulamadan da sezon sonunu getirirsiniz. Hipotetik bir ornek vereyim, Barcelona bu sezon Lampard'i transfer etse ve ona yer acmak icin Xavi'yi on liberoya cekse ne dusunursun? Galatasaray'in yaptigi buna cok benziyor bence.

Mehmet Topal ve Baris konusunda ise Skibbe donemiydi bahsettigim. Bulent Korkmaz bastayken neredeyse her macta oynadilar cunku.
Skibbe’nin ligde takimin basinda ciktigi 21 maca bir bakalim:
Mehmet Topal 9 mac ilk onbir, 5 mac yedek, 7 mac kadroya girememis (9-5-7)
Baris Ozbek 8 mac ilk onbir, 4 mac yedek, 9 mac kadroya girememis (8-4-9)
Kadroya giremedikleri tum maclarda sakat ya da cezali olduklarini varsayalim. Geri kalan toplam 26 macin 9 tanesinde yedek oturmus bu ikili (17-9-16). Yani oynayabilecekleri her uc mactan birinde kenarda beklemisler. Ancak benim asil bahsetmeye calistigim bu oyunculara verilen gorevlerdi daha cok. Takimin ortasaha lideri Mehmet Topal olmaliydi mesela, cunku bu gorevi yapabilecegini her sekilde ispat etmisti bir onceki sezonda.

Neticede soylemek istedigim su: Sezon basinda kadro sekillendirilirken Arda, Mehmet Topal, Baris gibi oyuncularin sorumluluklari arttirilip, pozisyonlari sabitlenip transferler ona gore yapilmaliydi. Ancak Galatasaray yonetimi ve Skibbe, bu isimleri birer rol oyuncusu gorup takimda hak ettiklerinden daha dusuk gorevler verdiler. Boyle olunca da ortaya ahengi bozuk, uyumsuz, takim ruhundan yoksun bir kadro cikti - ki basarisizligin temel sebebi de buydu. Tabii bence...

sampi dedi ki...

Lıncoln'e yetenegi olcusunde takimda rol verilmesi, liderlik beklenmeden skor centiginde bulunmasini saglamak optimal olurdu. Dinamiti kaptanlik olayi patlatti bence. Bir de GS'de 10 numara fetisi var, Arda 66 numarayla kaptan olamadi.

Lincoln konusundan daha onemlisi de camiadaki gorev dagilimi ve gorevlilere olan guvendi. Adnan Sezgin'in sinirlari genis veya dar belirlenmesi lazim, yoksa daha cok egolar catisir.

Unknown dedi ki...

Galatasaray'ın geçen seneki faturası yönetimin yaptığı teknik hataların üstüne sakatlanmayan adamın kalmaması ve bazı maçlarda 18 kişilik kadro çıkaramamamız.Sezon öncesi yetersiz yükleme.Bu 3 faktörün sentezinden Adnan Polat'ın eline başarısızlık faturası kesildi.Bu sezon umalım da fatura ödenmiş olsun .

Unknown dedi ki...

Kewell transferi her ne kadar Arda,Kewell arasında kim nerede oynayacak problemi oluştursa da 2 oyuncu da Galatasaray için fiziki yeterliliklerince verebileceklerinin en iyisini verdiler.Topal ve Baris'a gelirsek de farklı teknik adam ve farklı bir diziliş olunca geçen senenin sakat adamı Ayhan da orta sahanın toparlayıcısı olunca ve bu 2 oyuncunun da kademeli olarak sakatlıkları olunca; yönetim istediği kadar desin Topal orta sahanın lideridir.3-4 maç yedek kalabilmeleri gayet normaldir.Zaten sakatlık sonrası ilk haftalarda oyuncunuzu direkt olarak sahaya süremezsiniz.Aslında benim demek istediğim bu da değil ya neyse.Yönetim bence transferde değil de hatayı teknik kadroda yaptı geçen yıl.Bu yıl ise eleştiremeyeceğimiz bir teknik ekip var Florya'da..

Redman dedi ki...

Caner,

Anlasamama konusunda anlasacagiz galiba sonunda :)

Mehmet ve Baris konusunda soylemeye calistigim oynadiklari maclarin adedinden ziyade, sahada kendilerine verilen gorevin kalitesi ve kadroda onlar icin ayrilan pozisyondu. Mesela, ikisi de, ama ozellikle Mehmet Topal, topa cok iyi vuran oyuncular. Gectigimiz sezon kaleye kac tane sut atmislar? Ya da kac kez hucumda risk alip degisik bir pas denemisler? Benim gozlemim Mehmet ile Baris'a asker olmalarinin ve "generallerin" kirli islerini yapmalarinin soylendigi. Boyle devam ettigi surece de potansiyellerinin tamamina erisebileceklerini dusunmuyorum.

Arda icin de yapip yapabileceginin bu olduguna inanmiyorum. Turkiye'nin en yetenekli oyuncusundan bahsediyoruz sonucta. Elbette fizikman eksikleri var ve bunlari kapattikca iyiye gidecektir. Ancak daha fazla sorumluluk almayi ve kendisine oncelik verilmesini de hak ediyordu kesinlikle. Zaten simgesel anlami cok yuksek olan 10 numara ve kaptanlik bandi kendisine verilerek duzeltilmeye calisildi bu hata.