8 Temmuz 2009

Oguchi Onyewu Milan'da, Milan Amerika'da


Konfederasyon Kupasi'nin populer ismi Oguchi Onyewu, AC Milan ile anlasmis. Benim kendisini takip etmeye baslamam gectigimiz sezonun Sampiyonlar Ligi on elemelerindeki Standard Liege-Liverpool eslesmesine rastliyor. Hatirlanacagi gibi Belcikalilar, Marouane Fellaini, Steven Defour, Axel Witsel gibi yildiz adaylariyla Benitez'in Liverpool'una 2. macin 118. dakikasina kadar dayanmis ama klasik bir Dirk Kuyt golune maglup olmuslardi. Sampiyonlar Ligi'ne kalamayinca transferin son gununde Marouane Fellaini'yi £15M karsiliginda Everton'a gondermek zorunda kalmislar, sonra da kaderin bir cilvesiyle, UEFA Kupasi on elemesinde en iyi oyuncularini sattiklari Everton'la eslesmislerdi. Ancak Fellaini'yi elden cikarmis olmalarina ragmen cok iyi iki mac oynayarak Maviler'i elemeyi basarabilmislerdi. Bahsettigim Standard Liege kadrosu, Onyewu, Fellaini ve 1-2 sene icinde Avrupa'nin onemli takimlarinda seyredecegimiz Defour ve Witsel'den de ibaret degildi ayrica. Eski Galatasaray'li Mohammed Sarr, cok iyi bir kontraatak forveti olan Kongo'lu Mbokani, £10-12M civarinda fiyatlar konusulan Sirp forvet Jovanovic, ve ulkemizin Ufuk Ceylan'la beraber en cok gelecek vaad eden kalecisi olan Sinan Bolat, Belcika Sampiyonu'nun formasini giyen diger ilgi cekici isimler. Bizim Runje'nin de ufak capta bir Standard Liege efsanesi oldugunu ekleyeyim. 


Standard Liege'i, firsat olursa, ilerli bir tarihte daha detayli inceleriz. Yazinin konusu olan Onyewu'ya donelim. Liege, 120 dakika Liverpool'a kalesini kapattiginda benim dikkatimi en cok ceken oyuncu olmustu Amerikali. Goruntu ve stil itibariyle Chelsea'li Alex'e inanilmaz derecede benzetmistim kendisini. Tabiri caizse tank gibi bir stoper izlenimi vermisti. Ancak internet uzerinden 300x300 pixel ekranda ancak bir yere kadar tahlil edebiliyorsunuz oyunculari. Bu yuzden bizim blogdas Sampi ile Keyif Arasi'ndan Othello'yu "Amerika Deplasmani Resmi Scout'lari" olarak Amerika-Honduras macini seyretmeye gondermistim. Gelen raporlar da gayet olumluydu. Sampi'nin kaleminden: "...Onyewu ise hem kesici, hem hava topunda kuvvetli, hem de baktigi yere 30 m'lik pas atabiliyor. 27 yasinda, ama stoperlerin 33-35 bandina kadar verimli oynayabildigini varsayarsak yine de saglam transfer olur. Mac zaten Onyewu vs. Palacios seklinde gecti. Palacios topu alip dagitip depar attiktan sonra bosa kacip tekrar kanat degistirirken Onyewu butun serseri toplari alip oyuna sokuyordu..." Ben sozlesmesi de sona erdigi icin kendisini Besiktas'a alir miyiz acaba diye takip ediyordum. Aklimda Milan'a transfer olacagi (ya da olabilecegi) ise hic yoktu acikcasi. Ancak Konfederasyon Kupasi'ndaki basarili performansiyla Galliani'nin gonlunu celmis olacak ki bugun isi bitirmisler. Eger bedava oldugu icin kenarda dursun diyerek almadilarsa, bence iyi kotu idare edecektir. Gerci rotasyon icin alindiysa bile, yaslanan Milan savunmasina iyi bir ekleme oldugunu soyleyebilirim. Iskembeden haber uydurmak istemiyorum ama bir de Onyewu'nun bu ay sonunda cikacaklari Amerika turnesine gosterilecek ilgiyi arttirmak icin alinmis olma ihtimali var. Sezon baslayinca belli olur amaclari.

Bu arada, 22 Temmuz'da Atlanta'daki AC Milan - Club America macina biletim hazir. Sampi'nin gaziyla mactan bir gun onceki -yine ancak biletle izlenebilen- Milan antrenmaninda Gattuso'ya baklava yedirmek gibi bir planim da var. Detaylari mac gunu yaklastikca paylasiriz buradan. 

6 yorum:

QuaresmA dedi ki...

koskoca milan gittikçe sönükleşiyor, yazık.

Redman dedi ki...

Valla haklisin ama aslina bakarsan bir yerde bu yeniden yapilanma doneminden gecmeleri gerekiyordu. Sampiyonlar Ligi'nin kazanan takim gittikce yaslaniyor ve son iki sezon da hayal kirikligi olunca farz oldu bence degisiklik.

Leonardo isi batirmazsa, ayrilanlara ragmen, gecen sezondan daha geride bitireceklerini zannetmiyorum ligi.

Unknown dedi ki...

Hava topu,ve fizik mücadeleden başka fazla bir özelliği yok bu adamın.Bizim Servetin laciverti en az onun kadar da kazma.Milan çok iyi(!) bir transfer yaptı hayırlı olsun.Artık Amerika gibi 75 dakika kapanırlar ki Onyewu ve Sendereos gibi oyuncuların defosu pek ortaya çıkmasın.

QuaresmA dedi ki...

forma görür mü, veya başarılı olur mu bilemem ama milan'ın transfer profilinin ve kadrosunun zayıfladığını kastetmiştim sönükleşiyor diyerek. birkaç sene önce bu takımın defansı cafu - nesta - stam - maldini'ydi. şu anda bonera'lar, senderos'lar :)

sampi dedi ki...

Guzel sicak para girisi oldu. Pato'lu takimda Kaka'nin yeri doldurulur, carcur etmezlerse yenileme isini guzel yapabilirler. Ama Leonardo'ya pek guvenmiyorum, tepesinde Celal Kolot Galeani varken ne kadar ipler elinde durur emin degilim.

Sanderos'un Baki Mercimek'le ayni kisi oldugunu iddia ediyorum. Kanitim da asla ayni karede gozukmemeleri ve topu bomba sanmalari.

Onyewu'yu cok begendim, bence Milan'da siritmaz. Partneri duzgun olur onunde de Gennaro oynarsa guzel sezon gecirir.

sampi dedi ki...

Guzel sicak para girisi oldu. Pato'lu takimda Kaka'nin yeri doldurulur, carcur etmezlerse yenileme isini guzel yapabilirler. Ama Leonardo'ya pek guvenmiyorum, tepesinde Celal Kolot Galeani varken ne kadar ipler elinde durur emin degilim.

Sanderos'un Baki Mercimek'le ayni kisi oldugunu iddia ediyorum. Kanitim da asla ayni karede gozukmemeleri ve topu bomba sanmalari.

Onyewu'yu cok begendim, bence Milan'da siritmaz. Partneri duzgun olur onunde de Gennaro oynarsa guzel sezon gecirir.